Svijet
SABOTAŽA PLINOVODA

NATO obećava odlučan odgovor, Moskva krivi SAD
Objavljeno 29. rujna, 2022.
EU: Snažno ćemo odgovoriti na namjerni poremećaj naše energetske infrastrukture

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak, komentirajući sabotažu plinovoda Sjeverni tok, da bi namjerni napad na savezničku infrastrukturu izazvao odlučan odgovor. "Sve trenutno dostupne informacije upućuju na to da je ovo rezultat namjernih, bezobzirnih i nedgovornih djela sabotaže", poručio je NATO. "Mi smo kao saveznici predani pripremi, odvraćanju i obrani od prisilnog korištenja energije i drugih hibridnih taktika državnih i nedržavnih aktera", ističe se u priopćenju.



Iz Moskve, pak, stiže odgovor kako su se puknuća plinovoda Sjeverni tok, koja su prouzročila istjecanje plina kod obala Danske i Švedske, dogodila na području koje je "potpuno pod kontrolom" američkih obavještajnih agencija. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je za prokremaljski program da Washington ima "punu kontrolu" nad vodama oko Danske i Švedske gdje su uočena četiri mjesta na kojima istječe plin iz plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru između Rusije i Njemačke. Danska je članica NATO-a, a Švedska nastoji pristupiti vojnom savezu nakon što je napustila svoju povijesnu politiku nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu. Zaharova nije iznijela dokaze o američkoj kontroli nad Švedskom i Danskom. Rusija se često buni protiv američkog utjecaja i vojne potpore Europi.

Europska unija sumnja da je sabotaža uzrok curenja na podmorskom ruskom plinovodu prema Europi i obećala je "snažan" odgovor na bilo kakav namjerni poremećaj svoje energetske infrastrukture. Iako ni jedan plinovod nije bio u uporabi u vrijeme podvodnih eksplozija, oba su bila napunjena plinom, koji izlazi u Baltičko more, a prvo puknuće uočeno je u ponedjeljak.

Rusija je objavila da će SAD imati koristi od puknuća plinovoda. Marija Zaharova rekla je na brifingu da će SAD moći povećati svoju prodaju ukapljenog prirodnog plina (LNG) ako se cjevovodi trajno izbace iz upotrebe.

Ostaje nejasno tko bi mogao stajati iza napada na plinovode u čiju su gradnju Rusija i europski partneri utrošili milijarde dolara. Prethodno je u četvrtak Kremlj priopćio kako se čini da je uzrok štete “terorizam” koji sponzorira država. Nije objavljen rok za popravak cjevovoda, koji su pretrpjeli četiri odvojena puknuća, uz pretpostavku da se mogu popraviti. Zaharova je također pozvala da istraga EU-a bude “objektivna”. Rekla je da će Washington morati “objasniti” sam sebe - referirajući se na komentar predsjednika Joea Bidena u veljači da, pošalje li Rusija snage u Ukrajinu, “više neće postojati Sjeverni tok 2”. Biden se referirao na mogućnost sankcija operatoru plinovoda, koji je dovršen tjednima prije nego što je Moskva poslala svoje snage u Ukrajinu, ali nikada nisu riješene regulatorne prepreke, a zatim je Njemačka zamrznula certifikaciju plinovoda neposredno prije početka vojne kampanje.

Dijana Pavlović
IINTERVENCIJA SPECIJALIZIRANE UDRUGE
Oštećenja na ruskom plinovodu Sjeverni tok 1 mogla bi biti popravljena opremom specijalizirane udruge za popravak cjevovoda i podmorsku intervenciju PRSI Pool, izvijestio je operator u izjavi za Reuters. Neprofitna udruga PRSI Pool osigurava članicama opremu za popravak cjevovoda, a osnovale su je 1987. godine norveške kompanije Statoil i Norske Hydro, na zahtjev norveških vlasti. Organizacija obuhvaća dvadesetak operatora koji upravljaju cjevovodima duljine 20.000 km. “Posrijedi je neka vrsta police osiguranja. Ne želite trošiti novac na te stvari, ali kada vam ustreba, želite da funkcionira”, objasnio je svojedobno direktor PRSI Poola Jan Olav Berge.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike