Osijek
PROSLAVLJEN DAN POLICIJE

Osnovnoškolci vidjeli što sve umiju, znaju i imaju osječki policajci
Objavljeno 30. rujna, 2022.
Vriska razdragane djece na Trgu Lavoslava Ružičke samo je potvrdila koliko je prezentacija osječke policije bila uspješna

Svi koji su se u četvrtak (29. rujna) zatekli ispred zgrade Prve policijske postaje Osječko-baranjske policijske uprave, na Trgu Lavoslava Ružičke, mogli su svjedočiti brojnim osječkim osnovnoškolcima koji su u pratnji svojih nastavnika došli na prezentaciju tehnike i opreme kojima se koriste policajci Osječko--baranjske policijske uprave.



Svake godine 29. rujna, na blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policije, hrvatska policija i Ministarstvo unutarnjih poslova RH obilježavaju svoj dan – Dan policije. U okviru nacionalnog preventivnog projekta "Zajedno više možemo" učenici osnovnih škola u četvrtka su se imali priliku upoznati s radom svih odjela Policijske uprave, a cilj projekta jest odmalena djecu upoznavati s ulogom policajca i njegovim poslom.

Zajedno više možemo


- Danas, na blagdan sv. Mihovila, kada proslavljamo Dan policije, održali smo prezentaciju svim građanima što to policija radi te kojom se tehnikomu i opremom koristimo u svojem radu. Prvenstveno smo prezentaciju organizirali za najmlađe, za osnovnoškolsku djecu, a posjetili su nas učenici iz škola u blizini Policijske uprave. Prezentirali smo brojne policijski preventivne projekte, a jedan od njih je "Zajedno više možemo", koji u jednoj svojoj komponenti i ima zadatak da ovakvim aktivnostima djecu upoznajemo s radom policije, odnosno približavamo se najmlađima. U sklop u današnje prezentacije djeca su također imala priliku vidjeti čime se to interventna policija koristi u svome radu, na koji način rade kolege iz protueksplozijske zaštite i što to točno rade kolege iz kriminalističke tehnike, s kojima su djeca sudjelovala u radionici "Moj otisak prsta", gdje smo ih upoznali s daktiloskopijom, odnosno otiskom prtsiju. I na kraju, tu je i prometna policija, gdje su djeca mogla vidjeti službeno vozilo, policijski motocikl i ostatak opreme kojom se koriste prometni policajci u svome radu - rekao je Robert Škorvaga, policijski službenik Odjela prevencije.


Osnovnoškolci su se tako imali prilike upoznati se Hinijem, psom za detekciju eksploziva, ali i s njegovim kolegom Željkom Ivanišem, djelatnikom protueksplozijske jedinice, iskusiti kako je to sjediti, ali i trubiti u službenom policijskom automobilu ili na motoru, voziti se na biciklima ili nositi kape, kacige i šljemove s policijskim oznakama, vidjeti brojne rekvizite, postati forenzičar na jedan dan...

Policija štiti slabije


Vriska razdragane djece na Trgu Lavoslava Ružičke samo je potvrdila koliko je prezentacija bila uspješna. Ili, kako je to lijepo opisala Nika Trboglav, učenica 4.b razreda OŠ "Svete Ane", policija štiti druge, posebice one slabije, pomaže slabijima, štiti grad, a na svima nama je obveza da ju slušamo. Na nekoliko štandovima, osim izložene tehnike i opreme kojom se u svom radu koristi policija, svi zainteresirani mogli su vidjeti mnoštvo letaka i upoznati se s brojnim akcijama koje provodi policija.

- Izuzetno je važno da djeca od najmlađe dobi imaju ovakve edukacije. Cilj nam je upoznati djecu s važnosti poštovanja svih prometnih pravila. Od svojih prvih školskih koraka oni su samostalni sudionici u prometu, prvo kao pješaci, a uskoro će postati i biciklisti, vozači romobila, a vrlo brzo doći će im i vrijeme za vožnju automobilom, pa je stoga edukacija od malih nogu bitna za njihovu sigurnost u prometu - istaknula je Sandra Brezovac, nastavnica drugog razreda u OŠ "Dobriša Cesarić".

Druženje policajaca, učenika i prolaznika trajalo je od 9 do 11 sati, a za petak je najavljena sveta misa u policijskoj kapelici i polaganje vijenaca za poginule i umrle pripadnike PU osječko-baranjske ispred spomen-obilježja kod ulaza u zgradu.

Nikola Kučar
Djeca su imala prilike potrubiti u policijskom autu i biti forenzičarima na jedan dan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike