Mozaik
55. SUSRET HRVATSKIH PJEVAČKIH ZBOROVA

Belišćani: Najbolja izvedba skladbe hrvatskog autora
Objavljeno 30. rujna, 2022.
Nagrađeni su za izvedbu skladbe Krešimira Magdića “Sušna zikva na školju”

Pjevači Crkvenog pjevačkog društva MIR Belišće proteklog su vikenda sudjelovali na 55. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, koji je u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održan u Poreču i Vrsaru.



Iza riječi Susret krije se zapravo državno natjecanje amaterskih zborova, na kojem je nastupilo 14 pjevačkih zborova iz cijele Hrvatske s više od 400 pjevača. Svi ti zborovi svoje su mjesto na državnom natjecanju morali izboriti na županijskim smotrama, samostalnim preslušavanjima ili videoselekcijama. U subotu, 24. rujna, zborovi su predstavili svoje natjecateljske programe u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč, a njihove nastupe pratilo je i ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu Antoaneta Radočaj-Jerković, Igor Vlajnić i Marija Ramljak. Mirovci su ondje pod ravnanjem svog dirigenta Želimira Sušića u natjecateljskom programu izveli sljedeće skladbe: Lodovico de Viadana: "Exultate justi", Krešimir Magdić: "Sušna zikva na školju" i Stjepan Stepanov: "Imam diku".

Sutradan, drugoga dana Susreta, zborovi su u Vrsaru proslavili ovu manifestaciju svojim revijalnim nastupima te zajedničkim pjevanjem skladbe "Sliku milu Istre naše" Ivana Matetića Ronjgova. Ansambli su za revijalni program uglavnom odabrali pjesme popularne glazbe obrađene za zbor, a pjevači CPD-a MIR Belišće tom su prilikom nastupili s pjesmom Zlatana Stipišića Gibonnija "Oprosti", koju je za zborsko izvođenje obradio Rajmir Kraljević. Nakon toga uslijedilo je proglašenje rezultata koje je Belišćanima donijelo veliku radost jer su s 95,08 osvojenih bodova bili među zborovima koji su osvojili zlatne plakete. Naime, na zborskim natjecanjima uobičajeno je da zborovi koji prijeđu prag od 70 bodova dobivaju brončane plakete, oni s najmanje osvojenih 80 bodova osvajaju srebrne, a za zlatnu plaketu potrebno je imati najmanje 90 bodova. Na ovogodišnjem Susretu hrvatskih pjevačkih zborova zlatnu plaketu s najvećim brojem bodova, 98,58 osvojili su pjevači HPD-a Lipa iz Osijeka.

Osim zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa, stručno povjerenstvo u ime Hrvatskog društva skladatelja dodjeljuje još jednu prestižnu nagradu, i to onu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Prema propozicijama natjecanja, svaki od 14 prisutnih zborova trebao je u svom programu izvesti bar jednu skladbu domaćeg skladatelja, a stručno povjerenstvo dodijelilo je ovu laskavu nagradu upravo Crkvenom pjevačkom društvu MIR iz Belišća za izvedbu skladbe Krešimira Magdića "Sušna zikva na školju".

Svoje nove uspjehe članovi belišćanskog zbora proslavili su pjevanjem u autobusu, pa je i put od Poreča do Belišća brzo prošao. Bazu CPD-a MIR Belišće čine pjevači koji nedjeljom pjevaju na svetoj misi u belišćanskoj župnoj crkvi, a za koncerte i natjecanja priključuju im se i članovi iz Valpova, Donjeg Miholjca i drugih mjesta koji su mahom također pjevači crkvenih zborova u svojim župama.

Tanja Kvorka
ZLATNA PLAKETA ZA HPD LIPA

HPD “Lipa” osvojio je u Poreču zlatnu plaketu, uz izvrstan broj bodova (98,58). Pod dirigentskim ravnanjem Valerije Fischbach na natjecanju su izveli sljedeće skladbe: Josquin des Pres: “El grillo”; J. Štolcer-Slavenski: “Voda zvira”; R. Matz: “Pjesma uskrsnuća”; H. Mancini: “The Pink Panther” uz klavirsku pratnju Igora Rončevića, a na revijalnom dijelu predstavili su se atraktivnom “Narančom” Elvisa Stanića. Posljednjih 30-ak godina Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” redovito se predstavlja na različitim domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje osvaja brojna priznanja i nagrade, a iz Poreča se vratilo sa svojim 23. zlatnim odličjem. Od 1993. godine zbor je deset puta bio pobjednik državnih natjecanja u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.



 

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike