TvObzor
MIHAEL PROSEN I IVAN JOVIĆ (CHASING NORD)

Naše ime pruža jako dobar opis nas kao benda i svakog člana ponaosob
Objavljeno 30. rujna, 2022.
Ova država je nepresušan izvor inspiracije, pa nas čudi da je popularna glazba u Hrvatskoj tako neiskrena i benigna

Nakon nešto duže stanke grupa Chasing Nord ponovno je u studiju i najavljuje nove materijale koji će izići u izdanju njihove nove izdavačke kuće Dallas Records. Riječki alternativni sastav, čiju aktualnu postavu čine bubnjar Tino Margan, gitaristi Ivan Jović i Mateo Kolenac, te Mihael Prosen na vokalu i bas-gitari, hvaljeni prvijenac “Play Restart” objavio je 2017., a promocija debitantskog albuma odvela ih je na brojne regionalne i europske pozornice. Za početak iduće godine najavljuju svoje drugo studijsko izdanje “Last Rain on Earth”, a o svemu su za naš list nešto više ispričali Mihael i Ivan.



Kada i kako je zapravo okupljen (Chasing) Nord?



MIHAEL: Prve probe (Chasing) Norda bile su krajem 2013., a ideja o novom bendu kuhala se i nešto više od godinu dana unatrag. Nakon rastanka s bivšim bendom, prvo čega sam se zapravo uhvatio bila je ideja o Foo Fighters cover bendu, ali istovremeno ideja o novom autorskom projektu stalno je tinjala negdje u prikrajku mozga. Sve je započelo u Opatiji u legendarnom Komitetu, prostoru gdje se puno lokalnih bendova družilo i imalo probe. Tu smo prijatelj Jabe i ja najprije formirali Kung Foo Fighterse, da bi se nedugo zatim formirala i zanimljiva ekipica s kojom sam započeo rad na nekim novim idejama i pjesmama. Projekt koji je uskoro zaživio i dobio svoje ime - Nord.

Koliko je u priči o vašim početcima bitna pobjeda na banjolučkom Demofestu?



MIHAEL: Ta pobjeda je svakako važna, što zbog eksponiranosti koju nam je donijela, što zbog financijskog boosta koji nam je omogućio puno toga - bezbrižno snimanje albuma i par spotova, ali i neke glazbene rizike koje, vrlo vjerojatno, u drukčijim uvjetima ne bismo ni ozbiljno razmatrali. Počeli smo odmah sanjati veliko, i dobrim dijelom nas je i to odvelo na tu famoznu turneju od 16 koncerata po Kini. A zanimljivo je da je baš prijava na Demofest bila jedna od glavnih ideja od dana br. 1. Dio master plana. (smijeh) Snimiti nekoliko pjesama i poslati, pokušati ući u finale, a dalje ćemo vidjeti što i kako. Na kraju je ispalo bolje nego što smo se mogli nadati, pobjedom smo dobili stvarno jako velik vjetar u leđa.

Što aktualnu postavu Chasing Norda razdvaja od vaših prijašnjih formacija?



MIHAEL: Razlika je što smo od početka imali i klavijature u bendu, ali smo nekako s odlaskom klavijaturista prepustili taj dio povremenim gostujućim sviračima, a često se i sami uhvatimo tog posla. Od samog starta promijenilo se dosta članova, a zahvalili bismo se još jednom svima njima - Vule, Dodo, Brna i Sedlak, naši bivši članovi, te veliki prijatelj i prvi čovjek koji je vjerovao u nas i gurao nas - Six iz Geenger Recordsa. We salute you guys!

 



Novi izazovi



S odmakom od pet godina, kako vam zvuči “Play Restart”, odnosno kakav je danas vaš odnos spram vašeg prvijenca?



IVAN: Osobno nisam stvarao “Play Restart”, ali sam postao njegovim velikim dijelom kroz koncerte, spotove i turneje kojima smo ga promovirali. Meni je jako dobar i mislim da je to jedan kvalitetan prvijenac kakvog jako puno bendova postigne tek s kasnijim albumima. Jako me mučilo jesam li kreativno i svirački dorastao zadatku koji je predstavljao drugi album, ali mislim da smo napravili jako dobar posao na “Last Rain on Earth”, imamo jako dobru radnu kemiju među članovima.

MIHAEL: Da, kvalitetan prvijenac. Naravno, s vremenskim odmakom bismo neke stvari promijenili i poboljšali, ali to je normalno ako rasteš i razvijaš se. Sretni smo danas kako zvuči novi album i fokusirani smo potpuno na predstavljanje novih pjesama, a na live nastupima sigurno ćemo se vraćati i nekim pjesmama s prvijenca.

Što vas je svojevremeno potaknulo da donesete odluku o promjeni imena benda i dodate mu “chasing”?



IVAN: Promjena se dogodila pretežno zbog tehničkih razloga. Mi smo hrvatski bend koji pjeva pjesme na engleskom jeziku te pokušava doprijeti kako do hrvatske publike tako i do publike izvan naših granica, online, preko društvenih mreža i streaming servisa. Kroz godine smo shvatili da postoji jako puno biznisa i brendova s imenom Nord i to ime nas je prilično sputavalo u online pretaživanju.

MIHAEL: Nord klavijature, Nord Fresh žvakaće gume, Nord tuš-kabine, nema čega nema, a da počinje s Nord, pa smo zaključili da moramo nešto poduzeti. Nakon 100 ideja i naziva pobjedu je odnio Chasing Nord, inače prvi prijedlog uopće, a za njega je zaslužan naš prijatelj i počasni član benda Six. Meni je dodatak odmah sjeo jer me podsjetio na odličan film “Chasing Amy”.

IVAN: E, a ako hoćete filozofski... Nord predstavlja sjever koji simbolizira pronalazak puta kad si izgubljen. Sazrijevanjem smo shvatili da je put u pravome smjeru proces koji traje cijeli život, a mi kao osobe nikada nećemo prestati tragati za novim izazovima te Chasing Nord pruža jako dobar opis nas kao benda i svakog člana ponaosob.

MIHAEL: Da, bravo Ivane. Sad si im objasnio. I meni isto.

 

 



Odakle crpite ideje za pjesme? Približite nam kreativni proces u bendu.



IVAN: Ideje crpimo iz svakodnevnog života. Obično nam inspiraciju pružaju stvari koje nas pogađaju i rastužuju, jer one izvlače najviše iskrenosti u nama. Osobno nisam fan vesele glazbe i ne crpim ideje iz sretnih trenutaka. Moje ideje dolaze inspirirane nepravdom, licemjerjem, lažima, gubitkom... Ova država je, recimo, nepresušan izvor inspiracije i čudi me da je uz sve te faktore popularna glazba u Hrvatskoj tako neiskrena i benigna. Valjda je bolje ili lakše živjeti u laži.

MIHAEL: Kreativni proces u bendu je raznolik, stvarno nema pravila. Nekad pjesma krene od jamanja na probi, gdje se složi neki kostur koji kasnije svi zajedno razrađujemo, do situacija gdje netko od nas donese već aranžiranu ili bar donekle posloženu pjesmu, pa se opet uhvatimo svi zajedno dorađivati ju dok ne dođe do finalne verzije. Baš na ovom albumu pjesme su imale nekoliko faza, korona i lockdown su doveli do toga da ih sve još jednom revidiramo. Lockdown nam je dao dovoljno vremena da zagrebemo još dublje, i danas smo presretni finalnim rezultatom.

Ispušni ventil


Što Chasing Nordu donosi potpisivanje ugovora s Dallas Recordsom?



MIHAEL: Krenuli smo odlično, jako nas veseli njihov entuzijazam i vjera u naš novi album, a kad imaš tim koji vjeruje u tvoj proizvod, sve se čini nekako lakše ostvarivo.

IVAN: Potpisivanje ugovora s Dallas Recordsom donosi nam suradnju za koju se nadamo da će biti plodna i da će nam pružiti neke nove prilike. Dallas je iznjedrio puno kvalitetnih izvođača i polažemo velike nade u njihovo iskustvo kao jedne od vodećih izdavačkih kuća na ovim prostorima. Radi se o jednom uhodanom timu ljudi koji dijeli s nama entuzijazam oko naših pjesama i novog albuma, i zadovoljni smo smjerom u kojem se kreće ta suradnja.

Po čemu će se nadolazeći album najznačajnije razlikovati od “Play Restarta”?



IVAN: Smatramo da je album u usporedbi s “Play Restartom” malo žešći i grandiozniji. Kao cjelina jako je moćan, kompaktan i melodičan. Posvetili smo jako puno vremena svakom detalju i svi smo se jako dobro slagali kreativno te su svi dali svoj input. Cijeli album stvaran je u vrijeme pandemije i lockdowna tako da je zapravo jako emotivan album s kojim smo si postavili mnoga pitanja. Od izlaska “Play Restarta” bili smo u konstantnom usponu - svirali, išli na turneje, radili, a zatim je u jednom trenutku sve stalo za sve, tako da je novi album bio jako dobar ispušni ventil za nošenje s novim situacijama u svijetu koji je postao drukčiji.

Osim albuma, koji su vam još planovi za ostatak 2022. i početak iduće godine?



MIHAEL: Promocija starih/novih singlova “Sonic Heart” i “I Feel You” u reizdanju Dallas Recordsa, zatim izlazak skroz novog singla “Ænd Now” krajem studenoga te, napokon, krajem siječnja izlazak novog albuma i istoimenog singla “Last Rain on Earth”. Za oba singla u pripremi su i spotovi koje će kreirati David Šegić i Filip Gržinčić.
 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

Najčitanije iz rubrike