Novosti
NADZORNI ODBOR IZABRAO NOVU UPRAVU INE

Vlada: Razgovori s MOL-om o promjeni upravljačkog modela u naftnoj kompaniji kreću odmah
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Novi članovi Uprave Ine imat će šest mjeseci za “raščišćavanje nereda” izazvanog aferom

Četiri sata trajala je u srijedu sjednica Nadzornog odbora Ine na kojoj je birana nova šesteročlana Uprava. Prema Vladinu prijedlogu, u ime Hrvatske u Upravu su ušli Marin Zovko, Hrvoje Šimović i Miroslav Skalicki. Njih trojica zamijenila su Niku Dalića, Darka Markotića i Barbaru Dorić, troje hrvatskih predstavnika koje na svoje dužnosti u Ini nije podnijelo ostavke nakon što su to učinili mađarski, odnosno MOL-ovi, članovi Uprave. Prvo je ostavku dao predsjednik Uprave Sándor Fasimon, a njegov primjer slijedili su i Ferenc Horváth i József Simola.



Bez otpremnine?


Novi predsjednik Uprave Ine je MOL-ov kandidat Péter Ratatics, a preostala dva predstavnika Mađarske su Krisztian Pulay i Berislav Gašo. Svi hrvatski članovi Uprave Ine, pa tako i Zovko, priopćila je Vlada u utorak, imenuju se na šest mjeseci, do izbora, koji će se provesti javnim natječajem.

Nadzorni odbor potvrdio je šesteročlanu Upravu mjesec dana nakon objave da Uskok provodi istragu zbog preprodaje plina u kojoj je Ina oštećena za oko milijardu kuna. Premijer Andrej Plenković tada je zatražio da odu svi članovi Uprave, a od MOL-a promjenu načina upravljanja Inom. U međuvremenu su ostavke na svoju dužnost u Upravi Ine dali članovi koji u tom tijelu predstavljaju MOL, ali to nisu učinili i oni koji zastupaju hrvatsku državu. Plenković je najavio kako će se pronaći način da se troje hrvatskih članova smijeni a da ne dobije otpremnine, ali zasad se još ne zna prema kojem bi se to modelu moglo učiniti.

Afera u Ini bila je glavna tema i aktualnog prijepodneva u Saboru u srijedu. Nakon "aktualca" premijer je najavio da će se nakon imenovanja nove Uprave odmah krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom. Rekao je da će razgovore koordinirati ministar gospodarstva Davor Filipović. Premijer je dodao kako ne može reći do kojeg roka će to biti. "Bili su sudski postupci, pokušavale su to i prijašnje Vlade, to je vrlo komplicirano i teško zato što stalno vozimo po tračnicama o kojima su odlučili neki drugi ljudi prije, puno godine prije nas, i nosimo se s time", naglasio je. "Idemo s novom Upravom i kad se to sve skupa riješi, kad se donese odluka o vanjskom revizoru, nastavit će se procesi i razgovori s mađarskom stranom koji moraju dovesti do promjene načina upravljanja", kaže premijer. U konačnici, Ina je naša kompanija, ona je tu u Hrvatskoj, važna nam je u energetskoj krizi i nije normalno da se odluke donose tako, a kamoli da se ide za počinjenjem kaznenih djela a da reputacijsku štetu snosi Vlada, poručio je Plenković. Dogodilo se da u vrijeme najveće energetske krize i enormnog rasta cijene plina i nafte, a posljedično i struje, imamo nečuvenu aferu, u kojoj netko tko je zadužen i dobiva plaću da se bavi prodajom plina u ime Ine praktično čini kazneno djelo a da to nitko ne vidi, čime je počinjena i enormna reputacijska šteta za kompaniju. Šteta je počinjena i dioničarima, MOL-u, a neku vrstu političke štete posljednjih mjesec dana trpi i hrvatska Vlada, puno više nego MOL, kazao je premijer. Ustvrdio je da Vlada može dati samo ponudu koja će izdržati test vremena.

Djelo pojedinaca


"Ja nemam luksuz kao premijer dati ponudu koja bi bila nalik na afektivnu cijenu, nego samo ponudu koja je poduprta nekim argumentima i procjenama. Ova je situacija teška, opterećujuća, loša za odnose Hrvatske i Mađarske, a i za samo funkcioniranje kompanije", kaže Plenković.

I glasnogovornik Vlade Marko Milić u razgovoru za televiziju N1 rekao je u utorak navečer da će primarni zadatak novih članova Uprave Ine biti priprema za razgovore s mađarskom stranom u vezi s promjenom modela upravljanja nacionalnom naftnom kompanijom. Dodao je kako se energetska kompanija takvog kalibra nikada ne bi išla privatizirati da je bilo do Andreja Plenkovića. Podsjetio je da je premijer nakon izbijanja afere u Ini jasno zatražio odgovornost cijele Uprave. "Mađarski članovi Uprave shvatili su teret odgovornosti i povukli se pod pritiskom, a hrvatski članovi nisu postupili tako. Još gore, nisu se ni oglasili u ovih nekoliko tjedana", rekao je. Procjenjuje da članovi Uprave neće dobiti otpremnine, a ne vjeruje da imaju temelja za tužbe.

Ina je bila glavna tema i pitanja saborskih zastupnika premijeru na “aktualcu”. Premijer je pritom odbacio optužbe da su Vlada ili bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić imali neki tajni dogovor s Mađarima oko prodaje plina. Plenković je ponovio da je riječ o djelu pojedinaca i da će svi odgovorni odgovarati. “Ne vidim neku veliku zavjeru, možda ima negdje netko tko je to sve osmislio, a nije ovih nekoliko koji su obuhvaćeni procesom, ja ne znam tko je, ali ako se otkrije i taj će odgovarati”, kazao je.

Dijana Pavlović
NIJE BILO RAZGOVORA S MAĐARima
Premijer Plenković ponovio je Saboru kako nije bilo nikakvih razgovora s bilo kime u mađarskoj vladi o tome kako će funkcionirati Ina. “To je proces koji traje godinama prije moje vlade”, odgovorio je premijer Sandri Benčić (Možemo). Ta je zastupnica premijera pitala je li ikada bio konzultiran oko zatvaranja sisačke rafinerije, bilo od članova Upravnog ili NO Ine, je li o zatvaranju razgovarao s bilo kojim članom mađarske vlade i ako da, koja je bila njegova politička pozicija. Plenković podsjeća da je privatizacija Ine krenula u SDP-ovoj Vladi, da se drugi dio napravio u vrijeme Ive Sanadera, da postoji međudioničarski ugovor, da MOL ima 47 posto dionica, a Hrvatska 44 posto, da su upravljačka prava takva da Uprava ima šest članova. To znači da je netko drugi, nekada davno odlučio kako se upravlja kompanijom, kazao je.

KOJA JE CIJENA HRVATSKE NAFTE I PLINA
Mirela Ahmetović (SDP) pitala je ministra gospodarstva Filipovića po kojoj cijeni Ina prodaje hrvatsku naftu i plin mađarskom Molu, a po kojoj drugim tvrtkama? “Što se tiče cijene po kojoj Ina prodaje naftu Mađarskoj, ta cijena je za prava tri mjeseca ove godine sukladna svim tržišnim cijenama, no konkretan broj ne mogu reći, ne zato što ne želim, nego jer je to poslovna tajna”, kazao je Filipović. Najavio je i kako je pred nama period gdje će se raditi na poboljšanju poslovanja Ine, na promjeni modela korporativnog upravljanja. Odgovor o poslovnoj tajni, nije zadovoljio Ahmetović koja tvrdi da je to uobičajena premijerova mantra. Zanimljivo je da se sada, kad je izbila na vidjelo afera u Ini, može ograničiti izvoz nafte, odnosno plina i odrediti cijena po kojoj će se prodavati isključivo HEP-u. Nevjerojatno mi je je da ste se tek sada toga sjetili, rekla je Ahmetović.