Novosti
GUBITCI ZBOG BACANJA HRANE

Dok jedni bacaju, drugi gladuju
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane obilježava se 29. rujna. Kako ističu u Centru za prevenciju otpada od hrane, cilj je podići svijest o važnosti problema i njegovim mogućim rješenjima, a želja je do 2030. godine prepoloviti bacanje hrane po glavi stanovnika u maloprodaji i među potrošačima te smanjiti gubitke hrane duž lanaca proizvodnje i opskrbe hranom. Osim što je ekološki i ekonomski problem, bacanje hrane je i moralni problem, jer jedni bacaju, a drugi gladuju, a broj socijalno ugroženih, pothranjenih i gladnih ljudi, uz globalnu inflaciju i posljedice klimatskih promjena, dodatno će se povećati. U Hrvatskoj se prema podatcima za 2020. po stanovniku baci oko 71 kilogram hrane godišnje ili ukupno 286.379 tona, a čak 76 posto otpada od hrane nastaje u kućanstvima, dok je prosjek EU-a 53 posto. D.Pav.