Osijek
VESNICA MLINAREVIĆ PRVA DEKANICA KINEZIOLOŠKOG FAKULTETA U OSIJEKU

Kineziolozi su već danas, a uskoro će biti još i više, lice hrvatskog turizma
Objavljeno 29. rujna, 2022.
Sve se više prepoznaje značenje sporta prilikom kreiranja turističkog sadržaja

Kineziološki fakultet Osijek nova je sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a osnovan je sa svrhom znanstveno-nastavne djelatnosti u području društvenih znanosti radi obrazovanja kompetentnog kadra za rad u svim područjima primijenjene kineziologije. Tradicija školovanja kadra iz područja kineziologije, odnosno fizičke kulture, u Osijeku seže u prošlo stoljeće.



Prof. dr. sc. Vesnici Mlinarević pripala je čast biti prvom dekanicom Kineziološkog fakulteta u Osijeku. Otkrijete nam, koliko je to zahtjevan zadatak?

Uz podršku Rektorata i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti gdje je studij kineziologije započeo i uz značajan doprinos svih djelatnika stvorili smo uvjete za kvalitetan nastavni, znanstveni i stručni rad. Bilo je to vrijeme ustrojavanja, donošenja novih akata, dokumenata, strategija, osiguravanja prostora i opreme za nastavu, unaprjeđivala se kvaliteta nastave. Kineziološki fakultet Osijek usmjeren je studentima, njihovim intelektualnim potrebama i afinitetima, učenju i nastavi, istraživanjima, fakultetskom životu i sportu.

Svoju energiju, znanje i iskustvo ulažem u razvoj Kineziološkog fakulteta Osijek promičući temeljne akademske vrijednosti unaprjeđujući učinkovitost i funkcionalnost, jačanje kadrovskih i financijskih kapaciteta, modernizaciju prostora te znanstvene opreme, jačanje znanstvene produktivnosti i projektnih mogućnosti, digitalizaciju poslovanja...

Angažiranošću svih, strašću i predanošću za razvoj KIFOS-a imam viziju vođenja prema zajedništvu i uspjehu. Iskrenošću, angažiranošću, strašću i predanošću za razvoj KIFOS-a pod motom "Zajedno bolji svaki dan", naša je vizija izvrsnost.

Danas na Kineziološkom fakultetu studira više od 350 studenata na sveučilišnom preddiplomskom studijskom programu Kineziologija i na diplomskom sveučilišnom studijskom programu Kineziološka rekreacija. Težimo unaprjeđivanju kvalitete visokog obrazovanja i razvijat ćemo studijske programe, projekte i programe cjeloživotnog obrazovanja u skladu s potrebama društva i sporta kao globalne univerzalne vrijednosti.

Što je sportski menadžment i zašto je toliko važan u sferi sportskog turizma?

Sportski menadžment iznimno je važan, a odnosi se na strateško planiranje, segmentiranje tržišta, analizu tržišta, upravljanje troškovima, definiranje taktika i metoda kojima će se u određenom razdoblju ostvariti zacrtani cilj. Kineziološki fakultet kao temeljna znanstvena institucija u području kineziologije na području istočne Hrvatske ima zasigurno veliko značenje i na području sportskog i zdravstvenog turizma. Obrazovanje budućih kineziologa koji će u budućnosti biti nositelji sporta u ovom dijelu Republike Hrvatske velika je odgovornost i upravo zbog toga nastavnim procesima, ali i suradnjom sa sportskom zajednicom na praktičnim primjerima želimo pripremiti naše studente na izazove koji su pred nama, ali i educirati ih kako bi pravovremeno mogli prepoznati prilike koje im se pruže.

Izdvojila bih sad već prepoznatljiv sportski događaj Kineziološkog fakulteta, Osječko-baranjske županije, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Grada Osijeka - Slavonsku X-icu, studentsku utrku koja se održava krajem svibnja na Međunarodni dan sporta u povodu Dana Fakulteta. Pozitivne reakcije sudionika prvog izdanja X-ice dovele su do ozbiljnijeg projekta, a trkači su naši studenti, nastavnici, građani i studenti iz sveučilišnih gradova naše zemlje i inozemstva. Na taj način razvijamo sportski turizam na prepoznatljiv datum Međunarodnog dana sporta. U budućem razdoblju u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Kopački rit dogovorit ćemo sportske animacijske aktivnosti u okviru našeg predmeta na studiju Kineziologije, a vizija je u okviru budućeg zajedničkog projekta.

Sportski i zdravstveni turizam u stalnom je porastu već godinama. O čemu je riječ?

Turistički djelatnici sve više prepoznaju značenje sporta prilikom kreiranja turističkog sadržaja. Nažalost, mnogi turistički djelatnici još nisu svjesni da sport ima izravne i neizravne ekonomske učinke. Oni izravni odnose se na sam sportski proizvod ili usluge. Primjerice, to može biti plaćanje kotizacije na sudjelovanje na nekoj utrci ili kupnja ulaznice za neku utakmicu. No neposredni ekonomski učinci sporta u tom kontekstu daleko su veći. Osoba koja dolazi na utakmicu, osim ulaznice, konzumirat će cijeli niz sadržaja. Morat će osigurati smještaj, ostvarit će određenu potrošnju na konzumaciju hrane ili pića, posjetit će kulturnu ili povijesnu znamenitost u mjestu održavanju utakmice, kupit će određene suvenire i slično. Iz toga je vidljivo da su neposredni učinci daleko veći od posrednih jer potiču na raznovrsnost turističke ponude, produljenje turističke sezone i na taj način imaju više nego pozitivan efekt.

Sport i turizam dvije su pojave koje se iz dana u dan sve više međusobno povezuju, sport je doživio punu afirmaciju u turizmu tvoreći danas prepoznatljiv oblik turizma – sportski turizam. Natjecateljski sport i sportska rekreacija vezani su za kraća ili duža putovanja, boravak u turističkim i sportskim odredištima, pokreću i druge tržišne segmente (treneri, menadžeri, sponzori, mediji, navijači i sl.) i tako postaju aktivnim sudionicima sportskog turizma.

Koliko je značajna struka kineziologa za razvoj sportskog turizma?

Upravo sportska rekreacija i turizam pripadaju području zadovoljavanja ljudskih potreba i interesa pojedinca u slobodno vrijeme te utječu i na promjene u društvu. Jedna od tih promjena vezana je uz individualizaciju, čime se naglašava važnost educiranih stručnjaka kineziologa iz područja sportske rekreacije koji najbolje poznaju karakteristike potrošača na ovom tržištu te stoga mogu kreirati i izvoditi programe koji će u cijelosti biti prilagođeni njihovim zahtjevima. Republika Hrvatska nije samo turistička, nego je i vrlo razvijena "sportska zemlja" u kojoj su razvijena sva područja sportske djelatnosti: sportske aktivnosti djece i mladeži, natjecateljski (vrhunski) sport te sportska rekreacija.

Kineziolozi kao stručnjaci, kojima je primarni cilj bavljenje tjelesnom aktivnošću i vježbanjem svih dobnih kategorija, imaju značajnu ulogu u sportskom turizmu. Voditelji animacijskih programa, voditelji rekreativnih aktivnosti, sportski treneri, sportski instruktori, voditelji rekreacijskih tura, voditelji plovila samo su neka od zanimanja koje obavljaju kineziolozi u području turizma. S obzirom na trend u današnjem turizmu koji turiste usmjerava prema aktivnom odmoru, kineziolozi su upravo stručnjaci koji su već danas, a u budućnosti će još i više biti lice hrvatskog turizma, osobito sportskog turizma i mjera njegove kvalitete.

Mario Mihaljević
Događaj koji ne smijete propustiti
Croatian Sport and Health Tourism Expo održat će se od 11. do 13. listopada 2022. u Osijeku pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Grada Osijeka u Kongresnom centru Nadbiskupijskog vikarijata. Organizator je LUX promocija, suorganizator Glas Slavonije, a partneri TZ grada Osijeka, Ekonomski i Kineziološki fakultet u Osijeku, Hrvatski klub olimpijaca, Udruga vinara Baranje i Bizovačke toplice. U sklopu događaja suorganizator 5. Kongresa menadžmenta sporta u turizmu, Visoka škola Aspira, nudi mogućnost osvajanja stipendije na natječaju Tourist match for successful career. Riječ je o stipendiji za preddiplomski stručni studij Sportskog menadžmenta ili Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu u iznosu od 30.000 kuna.

Najčitanije iz rubrike