Regija
PIONIR NA NAŠIČKOM PODRUČJU

Stanislav Jurčević širi uzgoj badema, zadovoljan urodom
Objavljeno 28. rujna, 2022.
U nasadu je 300 stabala badema, rekonstruira stari dio voćnjaka u kojem će posaditi novih 600 stabala
NAŠICE - Već četvrtu godinu u voćnjaku Stanislava Jurčevića iz Našica, uz jabuke, kruške, šljive i kajsije, rastu i stabla badema.

Kajsije i bademi rastu u dijelu voćnjaka gdje je nekada bio nasad kupina koje su izvađene jer su bile stare 12 godina. Ovogodišnja berba badema najvećim je dijelom završila, a plodova još ima na manjem broju stabala i ovih će dana biti obrani.

- Prije desetak godina sa suprugom sam uoči Velike Gospe išao u Aljmaš i na ulazu u naselje primijetili smo nasad u kojem su plodovi na stablima bili slični zelenim breskvama. Vlasnik mi je rekao da su to bademi. Nasad me jako zaintrigirao i odlučio sam uzgajati bademe, pogotovo zato što u dijelu voćnjaka nisam imao uspjeha s posađenim šljivama i jabukama. Bio sam prisiljen zemlju dati na analizu, koja je pokazala da je tlo izuzetno dobro za koštičavo voće, dakle, breskve, kajsije i bademe. Posadio sam 400 stabala kajsija i 300 stabala badema, jer su mi se učinili vrlo zanimljivim. I nisam pogriješio - govori nam Stanislav Jurčević, jedini uzgajivač badema na našičkom području te jedan od malobrojnih u Slavoniji i Baranji.

Prvi urod badema pojavio se prošle godine i bio je skromnih 80 kilograma. Ovogodišnji urod bio je bogat, čak 300 kilograma koštica badema.

- Bademi su izazov, blaga i draga voćka koju treba njegovati i voljeti, a ona uzvraća obilnim plodovima, što se pokazalo ove godine. Ovogodišnji urod jako me iznenadio s obzirom na klimatske promjene. Bojao sam se da će rano procvjetati i stradati od mraza i hladnoće. No pokazalo se da dobro podnose naše klimatske uvjete i šteta nije bilo. Istina, za razliku od mediteranskih sorti koje cvjetaju krajem siječnja, kontinentalne sorte badema cvjetaju krajem ožujka i početkom travnja, pa tako izbjegavaju pogibeljne niske temperature. Bademi su ove godine dobro rodili. Od jednog kilograma badema u ljusci dobio sam 300 do 350 dekagrama jezgre. Zadovoljan sam - kaže vlasnik nasada badema.

Bademe će prodavati na gradskoj tržnici i na kućnom pragu. Za preradu se zasad nije odlučio, ali se odlučio na podizanje novog nasada badema. U tijeku je rekonstrukcija starog dijela voćnjaka u kojem su bile jabuke i konzumne šljive. Zasadit će novih 600 stabala badema u ekološkoj proizvodnji.

- Mislim se ozbiljno baviti ovim poslom. Imam površinu, a i potrebno znanje za proizvodnju vlastitog sadnog materijala. Bademi nisu zahtjevna voćna vrsta, a plodovi se mogu dugo čuvati. Ne zahtijevaju neku posebnu zaštitu i prihranu, pa ni mnogo rada, osim oblikovanja grana. Lako ih je uskladištiti. Bademi nisu voće koje morate u nekom određenom roku prodati, ili smjestiti u hladnjaču. Pohranjuju se u mrežaste vreće na prozračno i suho mjesto - objašnjava Stanislav, koji se na voćarstvo bacio prije 20-ak godina.

Stanislav je inače desetljećima radio kao recepcionar u našičkom hotelu, a onda je došlo do zasićenja. Dogodila se i velika obiteljska tragedija koja je utjecala na odlazak u mirovinu.

- Odlučio sam potražiti nešto što će me rehabilitirati i podigao sam voćnjak na dva hektara. Posla ima mnogo, ali uživam - zadovoljno i sretno rekao nam je Stanislav, prepušten ljepoti svog besprijekornog voćnjaka.

Snježana Fridl
Zlata i šampionski naslovi za rakije
Kao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Stanislav Jurčević voće uglavnom prodaje na kućnom pragu, a dio pretvara u rakije i voćne likere. Vlasnik je brojnih zlatnih i šampionskih naslova za šljivovicu, viljamovku i komovicu, koje je osvojio na edukativnim natjecanjima u ocjenjivanju kvalitete rakija i voćnih likera. Proizvodi za vlastite potrebe. Dopredsjednik je Udruge voćara i vinogradara Našice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike