Osijek
SET URBANISTIČKIH ODLUKA

Jug IV: Osmišljava se
naselje oko bajera
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Tvrđa: Promjenom namjene objekta nekadašnje konjičke vojarne nastoji se privući kapital, odnosno novi vlasnici

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća našao se i kvartet točaka vezanih uz urbanizam i prostorno uređenje, odnosno izmjene i dopune postojećih planova. Gradske četvrti Tvrđa i Jug 2 te gospodarske zone - to su područja na koja se u najvećoj mjeri odnose.



Premda nisu, u smislu dodatne rasprave, pobudile veće zanimanje vijećnika, mi smo zavirili što one konkretno donose. Temu je otvorila Odluka o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Osijeka, a paralelno s time i sljedeća, Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Osijeka. Njima se ne mijenja osnovna prostorna koncepcija razvoja grada, obje se odnose na korekcije unutar gospodarskih zona.

Pristup i parkiranje


Ocijenjeno je kako je potrebno napraviti korekciju u normativima. Pokazalo se kako su do sada izgrađena parkirališta u zonama zapravo prostorno prevelika i neiskorištena. S druge strane, kako je riječ o zonama gospodarske namjene u kojima prometuju vozila većih dimenzija, pa i većih radijusa kretanja, potrebno je prilagoditi odredbe kojima se, na štetu (nepotrebnih) parkirališnih mjesta, treba omogućiti veći broj kolnih pristupa pojedinoj čestici, kao i veće širine samih kolnih pristupa (s adekvatno projektiranim lepezama).

Odlučeno je kako je potrebno razmotriti i mogućnosti upotrebe alternativnih izvora energije za potrebe objekata i proizvodnih procesa. Očito, riječ je o izmjenama koje se temelje na specifičnim potrebama korisnika tih zona, no ovo je, ocijenjeno je, i u cilju daljnjeg razvoja gospodarskih zona, a što je u širem smislu od interesa Osijeka i lokalne zajednice.

Vrijeme je pokazalo još jedan nedostatak vezano uz zone - neadekvatno su pozicionirana stajališta javnog prijevoza, pa će se i to korigirati.

U trećoj točki, riječ je o izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Tvrđe, također je predložena jedna korekcija. Vijećnici su prihvatili prijedlog da se promijeni namjena zgrade nekadašnje konjičke vojarne u Ulici Kamila Firingera 3, prvi je to susjed zgrade Arhiva. Grad Osijek je uz državu suvlasnik tog objekta koji je, kao pojedinačno zaštićeno nepokretno kulturno dobro, imao javnu i društvenu namjenu.

Sada je to preimenovano u mješovitu namjenu, a svrha je privlačenje kapitala u Tvrđu te pronalaženja budućih korisnika i vlasnika zgrade. Onih koji bi tako osigurali adekvatnu brigu oko održavanje ovog objekta. Grad Osijek ovim nastoji privući kapital u Tvrđu, a za što je potrebno omogućavanje fleksibilne namjene objekata, tako da se ostavi mogućnost široke lepeze namjene budućim investitorima. To bi, očekuju u Gradu, dovelo do održivog urbanog razvitka, u ovom slučaju Tvrđe, i prava svih korisnika prostora, ali na način kojim se ne ugrožava javni interes.

Revitalizacija stare ideje


Naposljetku, posljednja točka u ovom četverolistu prostorno-urbanističkih tema nudi i nešto novo - počinje izrada urbanističkog plana uređenja prostora Juga IV! Ideja o ovom naselju je dužeg vijeka, još iz 1983. godine, a prije deset godina ponovno je bila aktivirana. Spominjali su se tada i zainteresirani inozemni investitori. Uglavnom, riječ je o površini od 53 hektara. Neizgrađeni je to prostor oko površine bajera. Ocijenjeno je kako to "predstavlja izuzetno značajan prostorni potencijal u rubnom gradskom prostoru za planiranu stambenu izgradnju". Planom bi se, dakle, u najvećem dijelu predvidjela stambena namjena, u manjem dijelu mješovita. U izradu plana bit će uključeno 20 tzv. javno-pravnih tijela, od državnih MUP-a, HEP-a, Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, potom lokalnih Vodovoda, GPP-a te jasno i Gradske uprave. U osmišljavanje plana bit će uključeno i Vijeće Gradske četvrti Jug II.

Kada bude složen nacrt prijedloga uređenja toga prostora, ono će biti ponuđeno na javnu raspravu koja će biti dostupa cjelokupnoj osječkoj (naravno i široj) javnosti.

Dario Kuštro
Zemljište uz bajer ima izuzetno značajni potencijal u rubnom gradskom prostoru za stambenu izgradnju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike