Kultura
DR. SC. HRVOJE POTREBICA ISTRAŽIVAČ I ARHEOLOG IZ POŽEGE

Novčić koji smo pronašli nije hit kao novac, nego kao priča
Objavljeno 28. rujna, 2022.
Sve ovo upućuje na opravdanost inicijative za formiranje arheološkog parka

Kaptol kod Požege jedan je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz vremena željeznog doba (posljednje tisućljeće prije Krista) u ovom dijelu Europe. Riječ je o ključnom raskrižju preko kojeg je tekla mreža kontakata od Baltika do Sredozemlja i od zapadne Europe do Podunavlja.



Velika rijetkost


- Do sada smo znali da je to kneževsko sjedište jedan od rijetkih centara željeznog doba u središnjoj Europi koji traje i do polovine 4. st. pr. Kr. Izniman nalaz grčkog novca sa samog kraja 4. st. pr. Kr. ne predstavlja senzaciju samo zbog svoje rijetkosti i činjenice da dokazuje da je ovo naselje trajalo i do 300. g. pr. Kr. (s kontinuitetom od preko 450 godina), nego pokazuje da je i tada bilo jedno od najvažnijih kulturnih i gospodarskih raskrižja u europskoj mreži komunikacija - naglasio je predsjednik Centra za prapovijesna istraživanja, prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, koji arheološko nalazište u Kaptolu istražuje niz godina.

O vrijednosti ovog lokaliteta svjedoče najsjeverniji poznati nalazi grčkih kaciga koji su pronađeni u grobovima kaptolskih željeznodobnih kneževa koji datiraju u 7. i 6. st. pr. Kr. Kod Kaptola je pronađen i do sada najbogatiji kneževski grob željeznog doba u Hrvatskoj. Datira u isto razdoblje, a riječ je o rijetkom, ako ne i jedinom dvojnom kneževskom grobu iz tog razdoblja u Europi. Geofizikalna istraživanja potvrdila su postojanje naselja gotovo urbane strukture što je u europskim razmjerima velika rijetkost na prostoru sjeverno od Alpa. Sve ovo upućuje na opravdanost inicijative za formiranje arheološkog parka i interpretativnog centra halštatske kulture upravo na ovom mjestu, što je projekt na kojemu se odavno radi, a ušao je u intenzivnu fazu upravo u posljednjih godinu dana. Arheološki lokalitet kod Kaptola je nakon otkrića posjetila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te tom prigodom kazala kako je ono samo još jedna potvrda bogate povijesti toga kraja.

Inače, dr. sc. Potrebica je Požežanin i redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i jedan od najistaknutijih istraživača starijeg željeznog doba u Hrvatskoj - što dokazuju pronalasci srebrnog grčkog novčića, najstarijeg željeznog mača u Hrvatskoj itd.

Otkrivačka strast


Tijekom njegova istraživačkog puta u Kaptolu, portal SBplus imao je priliku razgovarati s najistaknutijim istraživačem, koji je otkrio zašto se odlučio baviti arheologijom te kakav je to posao zapravo.

- Kad sam bio u srednjoj školi, išao sam kopati s arheolozima. Tako sam i zarađivao. Ipak, otac mi je bio povjesničar, pa možda i tu ima nešto. Premda meni povijest nikada baš nije išla, ali ta otkrivačka strast me u principu privukla - ne u smislu pronalaska predmeta, nego pričanja priče. Ljudi misle da smo mi kao Indiana Jones ili Lara Croft, a nas predmeti zapravo ne zanimaju. Nama ovaj novčić koji smo pronašli nije hit kao novac, nego kao priča. Ako smo ičemu slični s televizije, onda je to serija "CSI" jer se služimo metodama kao i oni. Kada CSI ekipa napravi svoju analizu, još uvijek mora doći netko tko će ispričati priču, dakle shvatiti zašto je netko bi ljubomoran, pokvaren, ohol… tako i mi moramo ispričati priču koja je vezana za naš pronalazak - otkrio nam je Hrvoje Potrebica. Kako nije bit u pronalasku predmeta, arheolog nam je otkrio koja je za njega, od mnogih u kojima je sudjelovao, najvažnija arheološka priča.

- Za mene je to apsolutno ova u Kaptolu - željezno doba. To je vrijeme kada se formira, ono što mi danas zovemo, europska kultura. Svi koji govore o europskoj kulturi imaju otprilike ideju što bi to bilo, no nitko nema koherentnu stvar koja bi bila napisana u pet redaka udžbenika i značila “to je to”. Ono što je kasnije postao Europom stvaralo se ovdje. Katkada puno više nego što zapravo mislimo - zaključio je gospodin Potrebica. B.S.T./SBplus
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike