Sport
NOGOMETNA POSLASTICA: HRVATSKI PRVAK U JARMINI

Nekada igrao protiv Modrića, a sad u svom kraju čeka Dinamo
Objavljeno 27. rujna, 2022.
Kako god završilo, na kraju će se sigurno pjevati “Nikom nije lepše neg’ je nam...”

Krenete li iz Osijeka prema Vinkovcima, pa i u povratku, mnogi će obvezno zastati u Jarmini. Kako bi kupili jabuke uzgojene u obližnjoj nadaleko poznatoj plantaži Borinci. Godinama smo o njoj čitali i slušali kao najvećoj plantaži jabuka u Europi.



Naziv Borinci nosi i nogometni klub iz Jarmine, član Međužupanijske lige Osijek-Vinkovci. Danas (utorak) upravo će nogomet, a ne samo jabuke biti razlog što će mnogi pohoditi Jarminu. Pobjedom nad Slavoncem iz Bukovlja Borinčani su ostvarili plasman u šesnaestinu finala Kupa Hrvatske. Tu noć, krajem kolovoza, na igralištu u Jarmini slavilo se do ranih jutarnjih sati. Pravo po slavonski, uz tamburaše i obilje jela i pića. Već se tada znalo kako će im u šesnaestini finala Kupa Hrvatske u goste doći ili Rijeka ili Dinamo. Priželjkivali su u Jarmini dolazak "modrih" jer u selu od oko 2400 stanovnika doseljenih iz Zagorja i Like, uz ponešto Šokaca, većina su dinamovci. Uz pokojeg hajdukovca i nekolicinu mlađih koji su "regrutirani" među vinkovačke Ultrase. Želja im se ostvarila, te će danas (utorak, 16 sati) u šesnaestini finala Kupa Hrvatske gostovati zagrebački Dinamo.

Najpoznatija "šestica"


I davno prije ovoga susreta postoji jedna čvrsta poveznica NK-a Borinci i Dinama. Petar Bručić, legendarni Dinamov nogometaš iz opjevane generacije 1982., rodom je iz Jarmine. Danas će imati ulogu domaćina vodstvu i igračima "modrih", a isto tako i posebnog gosta na krcatim montažnim tribinama igrališta koje danima "ulickavaju" svi igrači i prijatelji kluba. Zapravo, u uređenje igrališta uključili su se gotovo svi stanovnici Jarmine. Promijenio se i travnjak, pa posljednjih dana igrači Borinaca treniraju u obližnjim Tordincima. Dolazak momčadi koja igra u Ligi prvaka za njih je veliki događaj. Ne samo kada je riječ o nogometu. Uostalom, susret će biti prenošen preko Max sporta, pa će i po tome biti jedinstven.

Nije Bručić jedini poznati Jarminčanin u hrvatskom nogometa. Igrač-trener NK-a Borinci je Saša Šest. Najpoznatija "šestica" koja, zanimljivo, nije nosila broj šest na leđima. Pamtimo ga najviše iz Kamen Ingrada. Igrao je i za Cibaliju, u koju je otišao odmah nakon pionirskog staža u matičnim Borincima. Igrao je još poslije za Istru 1961, Croatiju Sesvete, Vukovar 1991... Sada je već u drugom mandatu trener Borinaca.

- Vratio sam se u Borince kao igrač, ali sam preuzeo momčad tijekom sezone i dobio ulogu trenera umjesto Ivice Radoša. U međuvremenu mi se rodilo i dijete, pa zbog obiteljskih razloga nisam mogao biti trener. No na početku sezone, nakon što je dotadašnji trener Marko Novoselac otišao u Dilj, izrazili su želju da ponovno budem trener. Iskreno, mislio sam da ću manje igrati, ali dogodila se ozljeda našeg iskusnog igrača Ivana Koledića, pa ove sezone igram više nego što sam planirao - pričao je Šest, koji se uoči dolaska Dinama prisjetio i svoga jednog nastupa u Maksimiru. Tada u dresu Kamen Ingrada.

Susret na Maksimiru


- Bilo je to 2006. godine. Godinu prije, na početku sezone, Parmaković, Tomić i ja došli smo iz Cibalije u Kamen Ingrad. Za nas su tada igrali Srđan Lakić, Edin Mujčin, branio je Čavlina... Koliko se sjećam, na toj utakmici Bad Blue Boysi su slavili 20 godina. A za Dinamo su igrali Modrić, Da Silva, Ćorluka, Ivan Bošnjak, Dino Drpić...

Premda za Dinamo danas neće nastupiti reprezentativci, u Jarminu stiže još uvijek respektabilan sastav. U Maksimiru stanuje takva kvaliteta da Dinamo može sastaviti ne jednu nego dvije-tri dobre momčadi.

- Tko god igrao, jedva čekamo Dinamo. Našoj momčadi i mjestu ovo je povijesna utakmica i događaj za pamćenje - zaključio je Saša Šest.

Krešimir Lacković
I djedovi i bake bi na klupu
U Jarmini bi danas svi željeli na teren protiv Dinama. Ili bar sjesti na klupu.

- Kao i svaka amaterska momčad, imam problema skupiti za svaku utakmicu dovoljan broj igrača, pa da ih imamo bar 13-14 za klupu. Danas protiv Dinama, ma i djedovi i bake iz sela žele bar sjesti na klupu. Smatram da je najpravednije da igraju oni koji su najviše igrali tijekom sezone, koji su se najviše žrtvovali. Inače, u dosadašnjih šest kola imamo po tri pobjede i tri poraza. Dosta smo upravo usmjerili na početku sezone za tu utakmicu protiv Bukovlja u pretkolu Kupa. Zato i rezultati nisu onakvi kakve smo očekivali. Što se tiče utakmice protiv Dinama, igrači samo o tome pričaju i kako god ona završila, bit će im to uspomena za cijeli život - rekao je trener-igrač Borinaca Saša Šest.

Možda ste propustili...

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

Najčitanije iz rubrike