Sport
PONOVNO FOKUS NA DOMAĆEM PRVENSTVU

Najbolja vijest - Mile se vraća dirigirati obranom
Objavljeno 27. rujna, 2022.
Subotnja utakmica protiv dobre Lokomotive za bijelo-plave nogometaše mogla bi biti konačna prekretnica u prvom dijelu sezone

Nogometaši Osijeka polako se skupljaju nakon prvenstvene stanke i reprezentativnih obveza. Čak sedmorica igrača bila su angažirana u raznim reprezentacijama (Ivušić, Kleinheisler, Žaper, Nejašmić, Beljo, Janjić i Bakić), pa tek kad se budu svi vratili bit će jasnija situacija s kakvim će snagama trener Rene Poms raspolagati za susret protiv Lokomotive.



Već sada je izvjesno kako Osječani u toj utakmici neće biti kompletni, jer će ju zbog žutih kartona preskočiti probuđeni napadač Ramon Mierez i stoper Danijel Lončar, koji se također u posljednje vrijeme vratio u formu. Dobra je, pak, vijest što su kapetan Mile Škorić i Adrian Leon Barišić zaigrali na Memorijalu Blage Zadre u Vukovaru, što znači kako su njihove ozljede stvar prošlosti.

Važan miniciklus


Na tom turniru Osječani su nastupili praktično bez cijelog udarnog veznog reda, pa je Poms mogao vidjeti u kakvom su mu stanju pričuvne snage za pozicije u srcu momčadi. Pred Osječanima je iznimno važno razdoblje u koje ulaze nakon što su se posve oporavili od rezultatskih šokova koje su doživljavali na početku sezone. Bijelo-plavi su u nizu od četiri susreta bez poraza, a na samopouzdanje momčadi posebno su dobro djelovale gostujuće pobjede na Rujevici i u Velikoj Gorici, u kojima su svoju mrežu sačuvali netaknutom. Upravo taj povratak defenzivne stabilnosti jedan je od temelja optimizma s kojim se dočekuje posljednjih sedam prvenstvenih susreta u prvom dijelu sezone. Poms je dobro krenuo u svoj mandat na klupi Osijeka, no još uvijek treba pričekati za donošenje konkretnijih zaključaka oko toga je li do kraja uspio podignuti momčad. U tri susreta, koliko je bio trener, NK Osijek odigrao je kvalitetno jednu i pol utakmicu. Na Rujevici su bijelo-plavi bili odlični, a isto vrijedi i za prvo poluvrijeme susreta protiv Šibenika. Utakmica protiv Gorice igrala se u tako teškim uvjetima da je bilo nemoguće razviti bilo kakvu igru. Zato bi ovaj miniciklus od četiri prvenstvene utakmice (Lokomotiva i istra 1961 u Osijeku te gostovanja kod Slaven Belupa i Varaždina), trebao dati jasniju sliku o Pomsovom planu igre. Postulate je već nekoliko puta jasno naglasio, a sad ostaje vidjeti u kojoj će mjeri to uspjeti provesti u djelo.

Što sprema Poms?


U tri dosadašnja susreta Poms je koristio dvije formacije 4-4-2 protiv Šibenika, što je izgledalo jako sve dobro dok su Nejašmić i Žaper imali "goriva" za pokrivanje širokog prostora u sredini te 3-4-2-1, čemu je Poms pribjegao u susretima protiv Rijeke i Gorice. U tom drugom sustavu Osijek je izgledao mnogo stabilnije na sredini terena, a njegova specifičnost je što je Žaper instaliran u sredinu obrambene trojke. Hoće li mu Poms ostati vjeran i protiv Lokomtive, ili će se vratiti na četvoricu u zadnjoj liniji treba tek vidjeti. Važan je detalj što su neki važni igrači baš poput Žapera i Nejašmića danas u daleko boljem tjelesnom stanju negoli prije mjesec dana kada je Poms preuzeo kormilo bijelo-plavih, a njih dvojica su se tek vratili nakon jednomjesečnih stanki zbog ozljeda. Uglavnom, Poms ima dovoljno opcija za složiti dobitnu kombinaciju za susret protiv Lokomotive. Određeni hendikep bit će izostanak Miereza, koji se kod Pomsa posve vratio u život. Nedostajat će njegova agresivnost i odlična duel igra, ali Poms to može kompenzirati s lucidnošću Diona Drena Belje i s "plutajućom minom" u liku Mije Caktaša. Ako obojica budu zdravi za pretpostaviti je kako će oni predvoditi napad Osijeka u susretu protiv "lokosa".

Na koncu Osijek je na neki način poput Hrvatske u netom završenoj Ligi nacija. Naša reprezentacija put prema uspjehu počela je graditi na gostovanjima u Parizu i Kopenhagenu, ali je ključna bila jedina domaća pobjeda u ciklusu protiv Danske u Zagrebu. Zato je i Osijeku taj susret protiv Lokomotive iznimno značajan. Osim toga, Poms još nema pobjede u Gradskom vrtu. Dvaput je vodio bijelo-plave. Prvi put u porazu protiv Slaven Belupa, kada je mijenjao Nenada Bjelicu, a onda i samostalno u remiju protiv Šibenika.

Dalibor Keler
KULEŠEVIĆU SE SKIDA V.D.?
Uskoro bi u Gradskom vrtu mogli riješiti još jedno otvoreno pitanje vezano uz kadrovsku politiku. Naime, odlaskom Nenada Bjelice upražnjene su ostale dvije ključne pozicije u tom segmentu. Trenerska je popunjena imenovanjem Renea Pomsa, a Ivica Kulešević preuzeo je ulogu vršitelja dužnosti sportskog direktora. No, to bi se trebalo promijeniti. Naime, prema informacijama koje imamo Kuleševiću će v.d. biti izbrisan, čime bi on, bar do zime, bio sportski direktor osječkog prvoligaša.

Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

U SUSJEDSTVU EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Europska medalja važna, ali još je važnija forma za Pariz

Najčitanije iz rubrike