Osijek
IZLOŽBOM POČEO ZANIMLJIV PROGRAM TJEDNA FILANTROPIJE

Nepoznate priče o životu grada: Osijek je kolijevka filantropije u Hrvatskoj
Objavljeno 27. rujna, 2022.
Sedmi Tjedan filantropije u Osijeku kojeg partnerski organiziraju Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka, počeo je u ponedjeljak otvorenjem izložbe "Filantropski vremeplov" u Sakuntala parku. Izložba govori o povijesti filantropije u našem gradu, a posjetitelji će se iz njezina postava moći upoznati s bogatstvom osječke filantropije koja krije različite zanimljivosti i i manje poznate priče o životu grada tijekom 19. i 20. stoljeća. Bit će otvorena do 30. rujna, kada i završava Tjedan filantropije u Osijeku.

Aktivnosti u TFOS-u nastavljene su odmah nakon otvorenja izložbe zanimljivom igrom "Potraga za filantropskim blagom", uz sudjelovanje učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola koji su, slijedeći filantropske tragove, otkrivali zanimljivosti iz samog središta grada.

Mirna Šmit, jedna od organizatorica Tjedna filantropije, ističe da je Osijek kolijevka filantropije u Hrvatskoj te da su u organizaciji TFOS-a okupili sve segmente društva, nevladin sektor, koji je i pokretač cijele ove priče, ali i lokalnu samoupravu i gospodarske subjekte.

- Tjedan filantropije u Osijeku primjer je dobre prakse kako zajednica treba funkcionirati, međusobnom suradnjom i aktivnostima za opće dobro. Svaka će od aktivnosti imati neki viši cilj, sakupljaju se financijska sredstva, promovira filantropija, volontira se i radi na građanskom aktivizmu te na umrežavanju svih dionika - kaže Šmit.

Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica, kaže da je Osijek bogat filantropskom povješću. "Uvijek se i iznova na nju treba podsjećati, no promoviramo i trenutačnu filantropiju današnjice, mlade ljude koji će ostaviti nešto u zalog građanima", poručila je Kaselj.

Prema riječima Romana Kristića, upravitelja Zaklade Srce grada Osijeka i pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, svake godine sve se veća grupa ljudi okuplja oko ovog projekta, čime postaje prepoznat i izvan granica grada. "Promoviramo filantropiju, uključujemo naše građane i upoznajemo ih s bogatom filantropskom poviješću uz podršku Gradske uprave, Turističke zajednice, Dječjeg kazališta i HNK-a", zaključuje Kristić.

Za utorak, u dvorani Stare pekare, s početkom u 18 sati, predviđeno je održavanje panel-rasprave “Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica”, kojom će se promovirati važnost aktivnog uključivanja u zajednicu.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike