Osijek
EKOLOŠKO ODRŽIVI FESTIVAL UDRUGE PLANTAŽA

Plantida: I bez velikog se budžeta može organizirati društveno važan događaj
Objavljeno 26. rujna, 2022.
Nakon prošlogodišnjeg, premijernog izdanja, kada je bogatom ponudom sadržaja u magičnom ambijentu Solarskog trga i Vodenice oduševila osječku javnost, Plantida, jednodnevni ekološko održivi festival u organizaciji Udruge Plantaža, ove je godine "isplivao" u ništa manje čarobnom Perivoju kralja Držislava, gdje se smjestio niz edukativnih štandova, radionica, predavanja, buvljaka i sl., a sve kako bi se upozorilo na važnost brige za planet Zemlju da ne bi završio kao mitska Atlantida.

I ova je, druga po redu, Plantida bila dokaz da se i bez velikog budžeta, ali uz puno volje, truda i sinergijskog djelovanja može organizirati društveno važan i zanimljiv događaj. Sve generacije, mogli bismo reći od 7 do 77 godina, iskoristile su lijep ranojesenski dan za boravak u Perivoju.


- Drago nam je što je posjećenost vrlo dobra, to je zalog da budemo još ozbiljniji i organiziraniji u budućnosti, a cilj je uvijek isti: na jednom mjestu predstaviti aktivnosti koje idu u smjeru održivog razvoje i ekologije, gdje je, recimo, koncept Pazarenja, buvljak vintage i second hand odjeće, sjajan primjer jer promiče cirkularnu ekonomiju odnosno ponovno iskorištavanje odjeće, a znamo da je tekstilna industrija jedan od najvećih zagađivača - rekla je Darija Walter, predsjednica Plantaže.

Tu su i kreativne radionice koje su usmjerene na korištenje već korištenih pribora, lišća i ostalih prirodnih materijala koji se ne moraju kupovati u specijalnim trgovinama nego se mogu pronaći u prirodi.


Jasna Komendanović i Viktorija Silvija Roguljić s članovima Dječjeg gradskog vijeća Grada Osijeka i Društva "Naša djeca" grada Osijeka krunama od lišća okrunili su puno djece, mama, baka i djedova.

- Od lišća koje nam klinci donesu napravimo krunu i okrunimo posjetitelje - otkrila nam je gospođa Jasna, ljubazno okrunivši i našu reportersku ekipu.

Ove godine novost na Plantidi bile su rasprave na temu održivog razvoja, koncept putopisnih predavanja članice Plantaže Dubravke Pušić, arhitektice u čijem je fokusu prirodna gradnja, radionica neverbalnog teatra Mire Sekereš. Za gastroponudu pobrinula se Udruga Pobjede u suradnji s Ribikon pubom, dok je za glazbeni program bio zadužen DJ dvojac Vladimir Božić i Cigla.

- Htjeli smo potaknuti građane da nam se jave kako bi zajedno donijeli odluke koje ćemo usmjeravati dalje prema pojedincima koji donose odluke u ovom gradu - otkrila je temeljni cilj ovog događaja Darija Walter. I. Alilović
Cilj je uvijek isti: Na jednom mjestu predstaviti aktivnosti koje idu u smjeru održivog razvoje i ekologije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike