Zdravlje
OMILJENI NAPITAK IMA POZITIVAN UČINAK NA ORGANIZAM

Ispijanje čaja smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
Objavljeno 26. rujna, 2022.
Za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 prije svega treba kontrolirati težinu

Mnogo se znanstvenih istraživanja bavi ispitivanjem pozitivnih učinaka čaja i svakim danom sve je već broj dokaza koji upućuju na to da njihovo redovito konzumiranje ima pozitivne učinke na cijeli organizam. Zeleni, crni i biljni čajevi sadrže fitonutrijente, tvari koje su izuzetno korisne za ljudsko zdravlje. Istraživanja su pokazala da pijenje tri ili više šalica čaja dnevno zapravo može biti bolje za zdravlje nego pijenje iste količine vode, s obzirom na to da antioksidansi u čajevima jačaju imunitet organizma i istovremeno ga hidriraju. Prelijevanjem s kipućom vodom svaki dio biljke otpušta sve blagodati koje skriva u sebi, čineći ukusni i organizmu blagotvoran napitak. Učinci poput ublažavanja stresa, čišćenja organizma, ili podizanje energije, u današnje vrijeme sigurno svakome dobro dođu. Osim vitamina C i cinka, postoje i tri biljke koje svaka za sebe pomažu u jačanju imuniteta, bazga, menta i limunska trava, a posebice su učinkovite ako se uzimaju zajedno. Nova studija sugerira da bi ispijanje najmanje četiri šalice čaja dnevno moglo smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Studija je pokazala da je svakodnevno ispijanje crnog, zelenog ili oolong čaja, povezano sa 17 posto nižim rizikom od dijabetesa u prosječno deset godina. Ispijanje jedne do tri šalice čaja dnevno smanjuje rizik za četiri posto. Nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku Europske udruge za proučavanje dijabetesa u Stockholmu, a temelje se na pregledu 19 studija kojima je obuhvaćeno više od milijun ljudi. "Naši rezultati su uzbudljivi jer sugeriraju da ljudi mogu činiti nešto toliko jednostavno kao što je ispijanje četiri šalice čaja dnevno kako bi potencijalno smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2", rekla je vodeća autorica Xiaying Li, sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju Wuhan, u Kini.



Prethodno istraživanje pokazalo je da bi čaj mogao biti koristan za zdravlje, djelomice i zato što sadrži antioksidanse i polifenole koji mogu štititi od bolesti. No kako bi se smanjio rizik od dijabetesa tipa 2, stručnjaci se slažu da bi ljudi prije svega trebali kontrolirati svoju težinu budući da je pretilost glavni uzrok razvoja dijabetesa tipa 2. Kad su istraživači napravili sustavni pregled postojećih studija do rujna 2021. iz osam zemalja, analiza je pokazala da svaka šalica čaja dnevno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za otprilike jedan posto. Nalazi su se potvrdili neovisno o vrsti čaja koji ljudi piju, jesu li bili muškarci ili žene, i bez obzira na to gdje su živjeli. Xiaying Li je rekla da se pokazalo da čaj smanjuje rizik, ali samo kad se pije u prilično velikim količinama. Moguće je da određene komponente čaja, poput polifenola, mogu smanjiti razinu glukoze u krvi, ali dovoljna količina tih bioaktivnih spojeva možda je potrebna da bi bilo učinkovito.
Jasminka Knežević
Čaj je koristan za zdravlje, djelomice i zato što sadrži antioksidanse i polifenole koji mogu štititi od bolesti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike