Novosti
PSP OKOLI

Skladište plina popunjeno gotovo 90 posto
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Zapunjenost hrvatskog plinskog skladišta na razini je od gotovo 90 posto, pokazuju podatci Podzemnog skladišta plina Okoli.

U četvrtak je u to skladište bilo utisnuto 18,4 milijuna kWh, pa je sada ukupno utisnuto 3.745.853.878 kWh plina, što znači da je PSP Okoli zapunjen 87 posto. Ukupna godišnja potrošnja plina u Hrvatskoj iznosi do 2,9 milijardi prostornih metara. Prema preporukama Europske komisije i odluci hrvatske Vlade, skladište do 1. studenoga mora dosegnuti 90 posto zapunjenosti. Vlada je početkom lipnja naložila HEP-u da nabavi 270,8 milijuna prostornih metara prirodnog plina (otprilike 2,5 mlrd. kWh) i uskladišti ga u PSP-u Okoli, kako bi se na domaćem tržištu tijekom zime omogućila nesmetana opskrba.

Hrvatska će imati dovoljno plina za sve potrošače tijekom sezone grijanja, bez obzira na krizu u Europi koja bi nastupila ako bi joj Rusija potpuno obustavila isporuku plina, istaknula je na međunarodnom energetskom forumu (INTERENEF) u petak u Splitu ravnateljica Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Kristina Čelić. Ustvrdila je da u Hrvatskoj neće biti “divljanja cijena” energenata, kao što se to događa u više europskih zemalja, jer je Vlada donijela paket mjera kojima je cilj obuzdati rast cijena energenata. Podsjetila je da se cijene električne energije za kućanstva, poduzetništvo i industriju neće mijenjati do 31. ožujka 2023. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

Najčitanije iz rubrike