Crna kronika
MEĐUNARODNA OPERACIJA LIONFISH V

Zaplijenjena droga vrijedna je čak 717 milijuna dolara
Objavljeno 24. rujna, 2022.
U koordiniranoj akciji Interpola, u 22 zemlje, uhićene su 1333 osobe diljem svijeta

Međunarodna operacija koju koordinira Interpol razotkrila je goleme razmjere trgovine drogom uz zapljenu nedopuštenih narkotika i prekursora kemikalija u vrijednosti većoj od 717 milijuna američkih dolara i uhićenje 1333 osumnjičenika diljem svijeta.



Operacija Lionfish V trajala je od 23. lipnja do 31. srpnja i bila je usmjerena na krijumčarenje droga duž zračnih, kopnenih i pomorskih ruta u 22 zemlje, i to preko koordiniranog prekograničnog pristupa, s više od 291 tone prekursora kemikalija i 35,5 tona narkotika. Uz tradicionalne droge poput kokaina i kanabisa, operacija je naglasila porast proizvodnje i prodaje sintetičkih droga kao što su metamfetamin, captagon i ketamin. Kemikalije prekursori posebno su vrijedne kriminalnim organizacijama jer im omogućuju proizvodnju beskonačnih zaliha sintetičkih droga s vrlo visokom profitnom maržom. Proizvodnja sintetičkih droga ne ovisi o okolišnim ili vanjskim čimbenicima poput kokaina i heroina i može se proizvoditi u urbanim sredinama u blizini glavnih prometnih čvorišta.

Tijekom petotjedne operacije vlasti su pronašle 1,8 tona ketamina, 683 kilograma metamfetamina i 581 kilogram captagona. Velike zapljene uključuju i 20,2 tone kokaina, 11,7 tona kanabisa, 158 kilograma heroina, 65.100 tableta i 48 kilograma tramadola, 9.500.000 tableta pseudoefedrina korištenih za proizvodnju metamfetamina te više desetaka komada vatrenog oružja, raketa i eksploziva.

Tajni superlaboratorij koji je mogao proizvesti tisuće kilograma ketamina demontiran je u Kambodži. Ukupno 1333 uhićenja izvršena tijekom operacije uključuju 25 različitih nacionalnosti, što dodatno naglašava kako je trgovina drogom globalni problem koji zahtijeva globalni odgovor. Operacija je pokazala da krijumčari koriste različite vrste prijevoza za krijumčarenje svojih narkotika, uključujući pomorski teret u kontejnerima, zračne kurire, poštanske/brze pošte, gospodarska vozila, GOFAST plovila i male zrakoplove.

Interpol je tijekom operacije uspješno postavio svoju bazu podataka Relief, forenzičku sposobnost koja može povezati globalne zapljene droge. To je rezultiralo pozitivnim podudaranjem dviju prethodnih zapljena droge u Brazilu i Njemačkoj. "Kriminalne skupine djeluju poput globalne kompanije s liste Fortune 500. Oni nastoje maksimizirati profit, minimizirati rizik, diverzificirati svoje posjede i tražiti tržišta u razvoju", rekao je glavni tajnik Interpola, Jürgen Stock.

Lionfish je proveden pod okriljem projekta AMEAP (Afrika, Bliski istok, Azija i Pacifik), višegodišnjeg projekta usmjerenog na krijumčarenje droge kojeg financira Zaklada INTERPOL-a za sigurniji svijet. U akciji su sudjelovali Australija, Bahrein, Brazil, Kambodža, Kolumbija, Indija, Indonezija, Irak, Japan, Jordan, Malezija, Maldivi, Maroko, Nigerija, Oman, Filipini, Katar, Šri Lanka, Sirija, Tajland, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sandra Lacić
NUŽNA SURADNJA
Potpukovnik Dana Humaid, glavni direktor Ureda za međunarodne poslove MUP-a UAE-a, rekao je: “Složena priroda današnjih kriminalnih organizacija zahtijeva sofisticiran i koordiniran odgovor agencija za provođenje zakona. Ujedinjeni Arapski Emirati bili su zadovoljni što mogu iskoristiti svoj strateški položaj na raskrižju između Europe, Azije i Amerike kako bi okupili međunarodne stručnjake za provođenje zakona o drogama i prekinuli kriminalne aktivnosti koje ne poznaju granice. Uspjeh operacije Lionfish V šalje jasnu poruku međunarodnim kriminalnim skupinama da je uspješna suradnja među međunarodnim snagama za provođenje zakona moguća. Ujedinjeni Arapski Emirati predani su podršci svojim partnerima u INTERPOL-u kako bi produbili ovu suradnju u godinama koje dolaze”.

Najčitanije iz rubrike