Kultura
ARHEOLOŠKO OTKRIĆE NA PAPUKU

Grčki novac s likom Aleksandra Velikog
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Ponovno prava kulturna senzacija na jednom od najvažnijih europskih lokaliteta starijeg željeznog doba - onog u srcu Papuka, na kaptolačkoj Gradini, prenosi HTV. Nakon najsjevernijeg nalaza grčkih kaciga u Europi, arheolozi su upravo pronašli pravi raritet - grčki srebrni novac s likom Aleksandra Velikog kojim su trgovale onodobne kneževske ratničke elite... Ova srebrna drahma koju s jedne strane krasi lik Aleksandra Velikog, a s druge na prijestolju gordi Zeus s orlom, arheološka je senzacija u europskim razmjerima. Iskovan nadomak drevnog Efeza u Maloj Aziji, baca novo svjetlo na život ratničke elite halštatske kulture. Baš ona krojila je kartu Europe stoljećima prije Krista.

- To posve sigurno upućuje da nakon nalaza grčkih kaciga, a ovdje ih imamo najsjevernije u svijetu koje datiramo u 6. stoljeće prije Krista, cijelih 300 godina prije ovdje život traje i Kaptol je i dalje najvažnije europsko raskrižje u komunikaciji između Egeje, srednje Europe i sjevera, Baltika - naglašava prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, voditelj arheoloških istraživanja lokaliteta Kaptol-Gradac. Upravo ovdje na vjetrovitim vrhovima Papuka trgovalo se skupocjenim grafitom. Ova fina ritualna keramika iz jedinog dvojnog kneževskog groba u svijetu, naravno s kaptolačke nekropole - o tome zorno svjedoči.

- Kad kažem fine, znači da je bila napravljena jako dobro, od dobro pročišćene gline fenomenalno ukrašene. Pronašli smo i utege koji su služili za tkalački stan - kaže doc. dr. sc. Janja Mavrović Mokos, Odsjek arheologije Filozofskog fakulteta, Zagreb.

U stijenkama ulomaka keramičkih posuda, baš poput ovih - skriva se prava riznica podataka o svakodnevici i prehrambenim navikama naših drevnih predaka. A bile su to, kaže struka - prave gozbe.

- Ono što je nama svakako sreća je da možemo razlikovati primjerice vrste mesa koje su jeli, jesu li pili mlijeko ili nešto drugo iz ovih posuda - naglašava Luka Bruketa, Odsjek arheologije Filozofskog fakulteta, Zagreb.

Željezne i brončane sjekire, ali i ova raritetna "mahaira", zakrivljeni keltski mač, pronađeni u grobovima ratničkih kaptolačkih knezova u samom su vrhu europskih nalaza starijeg željeznog doba. Naravno, najbolji su dokaz snažnih trgovačkih i društvenih veza na golemom prostoru od Mediterana preko Podunavlja do Alpa. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u