Osijek
BLIŽI SE KRAJ MANDATA ZA 133 VIJEĆNIKA MJESNE SAMOUPRAVE

Kvartovski izbori: U prosincu novi pokazatelj političke snage u gradu
Objavljeno 22. rujna, 2022.

Gradsko vijeće donijelo je u utorak odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti na području grada Osijeka. Odluka će stupiti na snagu početkom studenoga i tada će svim vijećnicima mjesne samouprave (kojih je ukupno 133), prestati mandat. Termin izbora je 11. prosinca.



Izbori prije četiri godine održani su 9. prosinca 2018. godine, Gradskom izbornom povjerenstvu 12 stranačkih te devet lista grupe birača predali su ukupno 101 listu s 959 kandidata. Najveći broj lista bio je prijavljen u gradskim četvrtima Retfala, Gornji grad, Novi grad i Jug II, gdje su građani mogli birati jednu od deset ponuđenih opcija.

HDZ je odnio uvjerljivu pobjedu, osvojili su većinu u 13 od petnaest gradskih kvartova, odnosno gotovo 43 posto glasova. Bila je to svojevrsna najava pobjede ove stranke na kasnijim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće.

Hoće li i ove godine biti tako? U HDZ-u se nisu odlučili dati komentar na naš upit kakva su im očekivanja, no jasno je kako im ove godine politička situacija ide još više na ruku. Lokalni HNS, koji je prije četiri godine bio druga stranka po broju osvojenih mjesta, gotovo da je nestao s aktivne političke scene. SDP, koji je ipak stranački aktivan u Gradskom vijeću, upravo ostaje bez svog prvog čovjeka. Za očekivati je kako će nezavisna lista koju predvodi Zoran Batnožić ponovno nastojati obraniti primat u GČ-u Tvrđa, Klisom će dominirati Demokratski savez Srba. Od (novih) opcija za sada se može spomenuti tek Udruga "Hoćemo", predvođena Tomislavom Mišetićem, koja je tijekom protekle četiri godine bila aktivna u svojoj izbornoj bazi u Retfali.

Izlaznost na osječke kvartovske izbore kreće se (samo) do 20 posto, mnogi su skloni minorizirati ih, no oni daju dobar uvid u osječku političku realnost.

Dario Kuštro
Sedam četvrti i osam mjesnih odbora
U Osijeku se svake četiri godine (u pravilu druge nedjelje u prosincu), održavaju izbori za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Naš grad, naravno, nije iznimka. Mjesni izbori (u drugim terminima) održavaju se u svim gradovima koji imaju podjelu na kvartove. U Osijeku je ukupno sedam gradskih četvrti, u njihova vijeća bira se 11 članova, dok se u osam vijeća mjesnih odbora (riječ je zapravo o prigradskim naseljima), bira po sedam članova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike