Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Racionalizacija gradske uprave
Objavljeno 19. rujna, 2022.
Danas (utorak) prema najavi na rasporedu je održavanje 11. sjednice Gradskog vijeća, koja će na svome dnevnom redu imati nekoliko važnih točaka. Prva je ona o stanju sigurnosti u našem gradu u prvih pola godine. Podnositelj izvješća je Policijska uprava osječko-baranjska, a prema dostupnim informacijama iz pripremljenog materijala, u Osijeku je smanjen broj kaznenih djela, ali nažalost bilježi se i povećanje broja prometnih nesreća.

Vijećnici će raspravljati i o prijedlogu gradonačelnika Ivana Radića o racionalizaciji gradske uprave. Predlaže se smanjenje broja upravnih odjela na način da se Upravni odjel za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša te Upravni odjel za urbanizam spoje u jedan - Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Drugi par koji se spaja su Upravni odjel za financije i nabavu te Upravni odjel za programe Europske unije, i to u jedinstveni Upravni odjel za financije i fondove Europske unije. Time se broj upravnih tijela (a time i pročelnika) s nekadašnjih 11 (uključujući Ured Grada i Ured gradonačelnika) smanjuje na devet. Predlagatelj ovo obrazlaže namjerom postizanja veće učinkovitosti, ekonomičnosti i kvalitete obavljanja poslova iz nadležnosti Grada Osijeka.

Još jedna točka koja će imati šire značenje za javnost je ona o odluci po kojoj bi Grad Osijek na sebe prihvatio prijenos osnivačkih prava nad HNK-om od Osječko-baranjske županije. Time bi Grad Osijek postao jedini osnivač (vlasnik) osječkog HNK, koje je jedno od nacionalnih kazališta u Hrvatskoj. Već smo pisali kako će Županija ipak i u sljedeće tri godine nastaviti sufinanciranje kazališta iz svoga proračuna, ali svake godine to će biti u manjim iznosima.

Naposljetku, gotovo je izvjesno kako će Gradsko vijeće usvojiti odluku da se za 11. prosinca raspišu izbori za vijeća sedam gradskih četvrti i osam mjesnih odbora. Birat će se ukupno 133 vijećnika koja će skrbiti o prioritetima kvalitete života svojih gradskih kvartova.

Uobičajeno, sjednica će početi pitanjima i prijedlozima koje vijećnici mogu uputiti gradonačelniku, naravno iz domene njegova rada i odgovornosti.

Sjednica će se održati u velikoj vijećnici u zgradi u Županijskoj ulici, a za sve zainteresirane, preko interneta (poveznica je na mrežnoj stranici Grada Osijeka) moguće je tijek sjednice i izravno pratiti. D.Kuštro
Očekuje se i raspisivanje za izbore članova vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, za 11. prosinca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike