Crna kronika
PRORAČUN OŠTEĆEN ZA 3,7 MILIJUNA KUNA

Optuženi ilegalni uvoznici skupocjenih automobila, dva kupili Dalić i Bjelica
Objavljeno 19. rujna, 2022.

Uskok je podignuo optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana i triju tvrtki zbog neplaćanja poreza i carinskih davanja pri uvozu skupocjenih automobila u Hrvatsku, čime je državni proračun oštećen za 3,7 milijuna kuna. Optuženi su stari između 33 i 51 godine, a zajedno s tvrtkama se terete zbog zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave i pomaganja u tim nedjelima.



Mediji su ranije izvijestili da je organizator skupine Ivan Inja Bašić (51), koji je otprije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova. Uskok je, ne navodeći identitete okrivljenika, precizirao kako Bašića tereti da je od siječnja 2018. do 24. lipnja 2019. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kako bi nezakonito zaradili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih vozila visoke klase. Automobile su kupovali u Njemačkoj, a potom su pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja tvrtki osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, lažno prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih tvrtki, kao i račune fiktivnih tzv. nestajućih tvrtki iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV, nego su prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da su PDV platila ‘nestajuća‘ trgovačka društva. Kupnju rabljenih automobila i njihov unos u Hrvatsku krajnji su kupci dogovarali s Bašićem, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih tvrtki. No izdavali su im nevjerodostojne račune fiktivnih ‘nestajućih‘ tvrtki iz Bugarske, Slovenije i Slovačke u kojima su lažno prikazivali kako je PDV prikazan i plaćen u Bugarskoj, čime su okrivljenim trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja poreza u Hrvatskoj.

Po nalozima Bašića i drugih članova kriminalne grupacije trećeokrivljeni 50-godišnjak je obavljao plaćanja s fiktivnih računa ‘nestajućih‘ tvrtki, izrađivao i nalagao izrađivanje nevjerodostojne dokumentacije te je pronalazio i postavljao osobe iz Srbije kao fiktivne direktore ‘nestajućih‘ društava.

Zanimljivo, među kupcima luksuznih automobila našli su se izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i donedavni trener Osijeka, Nenad Bjelica. Okrivljenici su prilikom uvoza 48 Nissana oštetili proračun za najmanje 900 tisuća kuna. H
Organizator skupine je Ivan Inja Bašić (51), koji je otprije poznat iz stupaca crne kronike

Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike