Autoglas
KONCEPTNO VOZILO

Ovo je Manifesto, Dacijin laboratorij na četiri kotača
Objavljeno 20. rujna, 2022.
Manifesto nije prototip budućg vozila, no neke značajke ipak će biti ugrađene

Konceptni automobil Manifesto "laboratorij" je za testiranje inovativnih rješenja, a neke od njegovih revolucionarnih značajki ugrađivat će se u buduće serijske modele Dacie. Treba naglasiti kako Manifesto nije prototip nekog budućeg modela. Dacia ovim konceptom poručuje svojim kupcima da rade na podizanju vrijednosti i kvaliteta koje njezina vozila čine tako uspješnima.



Putnici u Manifestu u izravnom su doticaju s okolišem, jer vozilo nema vrata, prozora ni "šajbe". Ipak, u kontaktu s vanjskim svijetom ostaje se zahvaljujući uslugama za pametne telefone: Bring-Your-Own-Device (Ponesi svoj uređaj). On putnicima omogućuje da potpuno integriraju svoj pametni telefon u vozilo i povežu ga s putnim računalom.


Manifesto uvodi još jednu revolucionarnu značajku koja će se ugrađivati u buduće modele: YouClip, krajnje jednostavan sustav za sigurno pričvršćivanje niza praktične i modularne opreme. Putnicima će na raspolaganju biti i jednostruko prednje svjetlo koje se može odvojiti i upotrebljavati kao snažna ručna svjetiljka. Manifesto ima sve prednosti terenca, uključujući i pogon na sve kotače, izdašan razmak od tla, velike kotače i karoseriju koja odolijeva i najzahtjevnijim terenima. Osim toga je vodootporan - njegova se unutrašnjost može očistiti mlazom vode, a odvojive presvlake sjedala u trenu se pretvaraju u vreće za spavanje.


Velik dio karoserije koncepta Manifesto izrađen je od recikliranog materijala Starkle s "pjegastim" efektom, proizvedenog od obrađenih polimera. Bezračne gume ovog koncepta još su jedna inovativna značajka čiji je cilj zaštita okoliša, a u konačnici i ušteda. Njihovo je temeljno načelo trajnost: te su gume neprobojne i dugovječne koliko i samo vozilo.

- U razvoju i istraživanju novih ideja nismo se željeli ograničiti na 3D simulacije, nego ih djelomično realizirati i vidjeti kako izgledaju u stvarnosti! Osim što je dizajnerski predmet, Manifesto utjelovljuje našu viziju i povezuje brojne inovacije – poneke su ekstremne, ali i dalje ostaju pristupačne kupcima. A poneke će zaživjeti u budućim modelima Dacie - kaže David Durand, direktor Daciina Odjela za dizajn.

Milan Bugarić
KONCEPT U RAZVOJU
- Želimo ponuditi niz proizvoda zbog obećanja da ćemo prilagoditi modele aktivnostima na otvorenom. Konceptni automobil Manifesto služi nam kao laboratorij za testiranje i razradu novih ideja. Inačica koju danas vidite nastavit će se razvijati usporedno s našim istraživanjima - rekao je Lionel Jaillet, predsjednik Odjela za performanse proizvoda.