Kultura
LIONS CLUB MURSA U HNK-U U OSIJEKU

Predstavljena monografija ”Naša Ivanka Boljkovac”
Objavljeno 19. rujna, 2022.
Skupljenim donacijama financirat će se školovanje Ive Herman, studentice AUK-a

Monografija jedne od naših najvećih sopranistica posljednjih desetljeća Ivanke Boljkovac, pod nazivom "Naša Ivanka Boljkovac", predstavljena je u svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Autorica knjige, u nakladi Umjetničke organizacije Metropolis, ugledna je glazbena publicistkinja i operna kritičarka Marija Barbieri, a promocija je održana u organizaciji Lions cluba Mursa.



Operne uloge


Likovno raskošno opremljena monografija na 312 stranica prikazuje cjelokupnu profesionalnu karijeru Ivanke Boljkovac, donoseći sustavno pregled njezina umjetničkog djelovanja od vremena školovanja nadalje, pregled svih izvedenih opernih uloga stranih autora - Verdija, Mascagnija, Puccinija, Rossinija, Mozarta, Wagnera, Straussa i drugih, kao i pregled opernih uloga domaćih autora - Lisinskog, Zajca, Gotovca, Odaka, Juranića i ostalih.

- U početku sam bila protiv te monografije, ali su me uvjeravali da je to u redu te nagovorili da ja to moram imati, i sad mi je drago da su to napravili. Pokazuje se cijeli moj život, od samih početaka do današnjeg dana. Tu ima zbilja što sam sve pjevala, pogotovo od opere, koncerata... Nažalost, mnoge stvari nisu unutra, jer ja toga imam stvarno previše, međutim, Marija je napravila sjajan posao i jako sam zadovoljna. Mogu vam reći da je knjiga prilično teška, ima gotovo dva kilograma. Ali onoliko koliko sam ja pjevala, toliko je i ona teška - kazala je odlično raspoložena Ivanka Boljkovac, koja se prošle godine povukla u zasluženu mirovinu.

Glavni je urednik monografije o nacionalnoj opernoj prvakinji koja je, unatoč pozivima brojnih europskih opernih kuća, tijekom cjelokupne karijere u trajanju od četiri desetljeća ostala vjerna Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, Zlatko Vidačković, a za grafičko oblikovanje i pripremu zaslužna je Branka Moskaljov. Knjiga prikazuje sve koncertne nastupe te pregled nagrada i priznanja kojima je Ivanka Boljkovac počašćena za svoj rad. Okuplja i probrane osvrte domaće i međunarodne kritike te umjetnika i profesionalaca s kojima je surađivala tijekom bogate karijere, a također prikazuje i segmente iz privatnog života, temeljeći se na vrijeme odrastanja i školovanja, kao i primarnih utjecaja na izgradnju ličnosti te početke njezina profesionalnog glazbenog usmjeravanja.

Veliko srce


Bezbrojne su manifestacije na kojima je Ivanka Boljkovac sudjelovala, često bez honorara, nemjerljivo pridonoseći dobrotvornim radom. Tako je i promocija monografije "Naša Ivanka Boljkovac" u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu bila humanitarnog karaktera, a skupljenim donacijama financirat će se školovanje Ive Herman, darovite studentice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

- Upravo zahvaljujući velikom srcu i nesebičnosti uistinu iznimne dive Ivanke Boljkovac, koja nam je donirala 50 monografija, ovo nije bila obična promocija, nego ujedno i donatorska akcija. Zajedno s njom odlučili smo skupljena sredstva namijeniti jednoj izuzetnoj mladoj dami, Ivi Herman. Na taj način želimo potaknuti izvrsnost mladih ljudi u Osijeku i pokazati koliko je važno ulagati u mlade, jer oni su naša budućnost - rekla je predsjednica Lions cluba Mursa Dajana Gašo-Sokač, zahvalivši pritom Ivanki Boljkovac i svima koji su došli na predstavljanje monografije.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike