Mozaik
UČENIK UGOSTITELJSKO-TURISTIČKE ŠKOLE OSIJEK

Danijel Glogač s učiteljem kuharstva Ivanom Kelavom na WorldSkills Competitionu
Objavljeno 15. rujna, 2022.

Regionalni centar kompetentnosti i Ugostiteljsko - turistička škola Osijek ove godine odabrani su za sudjelovanje na posebnom izdanju WorldSkills Competition 2022, koje je službena zamjena za WorldSkills Shanghai 2022, a koje je u svibnju otkazano zbog pandemije COVID-19. Ovo posebno izdanje organizirano je zahvaljujući predanosti partnera i članova WorldSkillsa, a obuhvatit će 62 natjecanja u vještinama koja će se provoditi u čak 26 gradova, 15 zemalja i regija od početka rujna do 26. studenoga 2022. Natjecat će se više od 1000 natjecatelja koji će predstavljati 57 zemalja i regija.



- Glavni su zadatci natjecanja učenika prezentacija učeničkih znanja, vještina i sposobnosti, poticanje i motiviranje učenika na predstavljanje vlastitih znanja, vještina i sposobnosti, prezentacija zanimanja, profesionalno usmjeravanje učenika te predstavljanje praktičnih vještina koje su učenici usvojili tijekom obrazovanja. Natjecanja u strukovnim vještinama, organizirana na ispravan način, prikazuju talente i sposobnosti sudionika te time promiču kvalitetu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Također, ovakvim natjecanjem ojačava se razmjena i suradnja između ustanova za strukovno obrazovanje i tvrtki - kaže mentor škole, voditelj kuhinje restorana Lipov hlad i poznati slavonski chef Ivan Đukić, koji je posebno angažiran zbog činjenice da će se osječka škola natjecati u disciplini kuharstvo. Predstavljat će ju strukovni učitelj kuharstva Ivan Kelava s učenikom Danijelom Glogačem, učenikom 3.d razreda, smjer kuharstvo.

- Zahtjevno je to natjecanje jer se natječu učenici/studenti starije dobi što ovo natjecanje čini još većim izazovom za pripremu. Zbog toga je škola uključila i našeg mentora Ivana Đukića, voditelja kuhinje restorana Lipov hlad, da svojim znanjem i iskustvom dodatno pripremi učenika - poručuju iz škole te dodaju kako je ovo nastavak projektne aktivnosti Regionalnog centra kompetencije, odnosno jačanje suradnje između škole i poslodavaca, odnosno mentora kod poslodavaca. Kako bi se učenik, nastavnik i mentor što bolje pripremili za ovo natjecanje, Agencija za strukovno obrazovanje organizirala je i trodnevnu Pripremnu radionicu WSC2022SE, koja je održana u Wyndham grand Novi Vinodolski resortu gdje su svi sudionici natjecanja iz Republike Hrvatske imali priliku zajedno učiti i trenirati osnovne vještine za sudjelovanje na navedenom natjecanju. Natjecanje u disciplini kuharstvo bit će u Luzernu u Švicarskoj od 19. do 25. listopada:

- Priprema učenika sastoji se od više dijelova koji podrazumijevaju usvajanje stručne terminologije i namirnica na engleskom jeziku, samostalan rad u pripremi jela na praktičnoj nastavi, obradu različitih vrsta mesa klaoničke stoke, peradi, divljači, riba, rakova i mekušaca, pripremu jela od tjestenine i žitarica, korištenje suvremenih oblika termičke obrade namirnica, moderan način serviranja jela, promišljanje i primjenu maksimalnog iskorištavanja namirnica radi smanjenja otpada, primjenu visokih standarda osobne higijene, higijene radnog prostora i higijene obrade namirnica - kaže strukovni nastavnik kuharstva Ivan Kelava te dodaje kako intenzivan rad s učenikom zahtijeva dodatne napore ne samo od mentora već i od natjecatelja.

- I učenik i mentor svojom radnom disciplinom uspješno svladavaju sve zadatke koji im se stavljaju kao novi izazovi. Cijeli projekt pripreme učenika za natjecanje uvelike olakšava bogato iskustvo mentora Ivana Đukića, koji je tijekom svoje zavidne karijere sudjelovao na sličnim natjecanjima i potporu daje savjetima, ali i konkretnim praktičnim rješenjima i stalnim radom s natjecateljem. Konkurenciju na natjecanju čine natjecatelji u dobi do 23 godine, što mnoge natjecatelje čini iskusnim mladim kuharima. Međutim, sigurni smo da će uloženi trud našeg natjecatelja pozicionirati, odnosno staviti rame uz rame s ostalim natjecateljima - kaže Kelava.

I na kraju, riječ ima najvažniji kotačić ove priče, učenik 3.d, smjera kuharstvo Danijel Glogač.

- Ići na natjecanje ovoga ranga iznimno je važno za moju budućnost i motivaciju. Kuharstvo me zanima i želim ići u tome smjeru. WorldSkills vidim kao prvi važan ispit u mom životu i zahvalan sam profesoru Kelavi i mentoru Đukiću što mi pomažu i usmjeravaju me. Nadam se da ću postići odličan rezultat - kratak i jasan bio je Danijel.

Vladimir Grgurić
ĐUKIĆ: OVO JE JAKO VAŽNO NATJECANJE
 
Kuhar Ivan Đukić iznimno je ponosan i sretan što kao mentor može pomoći mladom budućem kolegi.

- Iznimna mi je čast biti dio tima. I sam sam godinama bio sudionik mnogih nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Uvjeren sam da mogu pomoći svojim iskustvom u tome području. Član sam i stručnog stožera tima koji se priprema za svjetski kulinarski kup koji se održava u Luksemburgu krajem godine. Mislim da je WorldSkills jako važno natjecanje za mlade kuhare koji su još u školi i da će im pomoći u izgradnji i napretku do vrhunskih chefova. Osobno mislim da je suradnja profesionalnih kuhara i profesora kuharstva nužna, jer se tako može doći do zapaženijih rezultata - rekao je Đukić.

Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

Najčitanije iz rubrike