Zdravlje
INICIJATIVA MLIJEČNA STAZA 2022.

Svijest o važnosti mentalnog zdravlja
Objavljeno 5. rujna, 2022.
Humanitarna utrka odvijat će se na tisućama staza diljem Hrvatske od 9. do 18. rujna

Mliječna staza tradicionalna je UNICEF-ova humanitarna utrka koja se održava šestu godinu zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece. Uz podršku više od 20 tisuća sudionika u prvih je pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno 4,5 milijuna kuna za potporu najugroženijoj djeci u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Program podrške

Ove će godine UNICEF sredstvima prikupljenima na utrci podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama (PoMoZi Da), koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika, a izravnu će korist imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza bit će središnje događanje u UNICEF-ovoj kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja još uvijek prisutne stigme oko mentalnog zdravlja, a koja često sprječava mlade da potraže pomoć.

Prva utrka Mliječna staza održana je 2017. godine s namjerom prikupljanja sredstava za prvu banku humanog mlijeka u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Otvaranjem banke humanog mlijeka osigurani su najviši standardi zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko.

U okviru kampanje "Svako dijete treba obitelj" UNICEF-ova utrka 2018. godine trčala se za podršku udomiteljskim obiteljima koje se brinu o najmlađoj djeci. Zahvaljujući i sredstvima prikupljenima na Mliječnoj stazi – ukupno 700.000 kuna, UNICEF je udomiteljskim obiteljima osigurao kolica, sjedalice za auto, krevetiće, komode za prematanje, stolce za hranjenje i drugu potrebnu opremu.

Na trećoj Mliječnoj stazi, 2019. godine, prikupljeno je ukupno više od 700.000 kuna, koje je UNICEF uložio u podizanje standarda brige u svim rodilištima diljem Hrvatske. Tako je prihod od kotizacija utrke utrošen za nabavu opreme koju su nacionalna rodilišta prepoznala kao prioritetnu, a to su: bežični CTG uređaji koji mjere djetetov puls, a majci omogućuju kretanje, fototerapijske dekice za liječenje novorođenačke žutice dok je dijete uz majku te krevetići za bebe prilagođeni majkama koje su rodile carskim rezom.

Rekord

Utrka je 2020. godine slijedom okolnosti postala virtualna te samim time i nacionalna. Okupila je rekordnih 7210 sudionika, a osigurano je 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih kabineta i osposobljavanje terapeuta za senzornu integraciju. Terapija senzorne integracije iznimno je važna za djecu s teškoćama jer ih potiče na igru i kretanje te aktivno sudjelovanje u smislenoj aktivnosti, dok se senzorni kabineti koriste kako bi djeci s teškoćama osigurali dodatnu stimulaciju izlaganjem različitim podražajima ili reducirali senzorne podražaje i tako djeci omogućili da se opuste. Sredstvima prikupljenim u utrci 2021. podržano je uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje na područjima s najnižim indeksima razvijenosti. Humanitarna utrka Mliječna staza 2022. odvijat će se na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana od 9. do 18. rujna. S pomoću mobilne aplikacije i na događanjima uživo djeca, mladi, obitelji, trkači, udruge, klubovi i svi ostali hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći će podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih te podržati poboljšanje brige za mentalno zdravlje djece i mladih u Hrvatskoj.

Jasminka Knežević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NUTRICIONIZAM : PREPUNO VITAMINA

Uvedite zeleno lisnato povrće u svakodnevnu prehranu

2

STUDIJA: BLAGODATI TJELESNE AKTIVNOSTI

Zdravlje kostiju i zglobova utječe na sve u našem tijelu

3

TEST: PHILIPS SONICARE PROTECTIVECLEAN

Savršeno čisti i bjelji zubi na nježan način