Sport
NEOBIČAN UGOVOR IZ GRADSKOG VRTA

Savjeti za travnjak i odnose s Kohortom poput vojne tajne
Objavljeno 3. rujna, 2022.
Je li razlog tajnosti neki čudotvorni eliksir za travu ili za komunikaciju s Kohortom, najbolje znaju potpisnici i sami navijači

Od danas će u našem fokusu biti jedan cilj – odlazak Nenada Bjelice. To je poručilo vodstvo Kohorte u priopćenju od 31. srpnja. Čovjek u kojega su samo koji mjesec prije gledali gotovo kao u božanstvo postao je "lažov" i "licemjer" koji se jeftinim PR-om želi "izdići iznad kluba" odnosno "neuspješni trener" koji (kao sportski direktor, nap. a.) "dovodi svoje prijatelje u zalasku karijere" i daje im bajoslovne ugovore.



Daleko od toga da navijači - nakon niza loših rezultata, a posebno nakon sramotnog ispadanja od anonimaca iz Kazahstana - nisu imali povoda biti nezadovoljni, ogorčeni, čak i iziritirani zatrovanom atmosferom oko voljenog im kluba. Dapače. Bilo je u tom priopćenju još mnogo toga, od iznosa Bjeličine plaće nadalje, no za ovu je priču posebno zanimljiv datum - 31. srpnja. Nije to bio prvi takav istup; Kohorta je još tijekom utakmice protiv Kizilžara (28. srpnja) skandirala "Bjelice, odlazi". Prije toga, u aktualnoj sezoni, bijelo-plavi su samo jednom igrali u Gradskom vrtu, 16. srpnja, kada su pobijedili Goricu.

Trenja bilo i prije


Trenja u klubu, očito, postojala su i prije, počelo je krajnje neprimjerenim Bjeličinim istupom sredinom travnja, kada je u najgorem mogućem trenutku otvoreno kritizirao upravu kluba, te, između ostalog, poručio kako klub gubi identitet. "Ranije su klub vodili Osječani, i prije njih i još prije, dobro ili loše, ali vodili su ga Osječani. Sad su mađarski vlasnici i Osječana, jakih ljudi iz grada kojima je stalo do kluba, u klubu nema", rekao je tada u intervju za jedan zagrebački list. Navijači su tada, očito, još podržavali danas omrznutog trenera/sportskog direktora, jer se nakon toga s tribina moglo čuti "Čoharu, odlazi!". Prvi put na utakmici protiv Hrvatskog dragovoljca (16. travnja), a potom i na susretu s Istrom (1. svibnja). Takva se atmosfera nastavlja do kraja prošle sezone, pa Kohorta na svojoj stranici 11. svibnja poziva sve navijače da i nakon izgubljene utrke za titulom u posljednjoj utakmici sezone dođu dati "najveću podršku dečkima na terenu, a onima u upravi iskazati nezadovoljstvo".

Dakle, sredinom svibnja Kohorta zaziva odlazak uprave, krajem srpnja jedini cilj je Nenad Bjelica, što je velik zaokret u stajalištu navijačke skupine. Zato je zanimljiv dokument u koji smo dobili uvid, a regulira jedan poslovni odnos upravo u tom trenutku. Riječ je o ugovoru o poslovnoj suradnji od 1. lipnja 2022. koji uime naručitelja, NK Osijek, potpisuje član Uprave Vladimir Čohar, a uime izvršitelja, tvrtke Zelene ideje d.o.o. (osnovane netom prije, 25. svibnja 2022.), njezin direktor Ante Polić. Klub je, naime, iskazao potrebu za stručnim savjetovanjem o održavanjo travnatih površina, ali i, a tu stvari postaju intrigantne, "u smislu stručnog savjetovanja u smislu odnosa i komunikacije s navijačkom skupinom Kohorta", kako glasi doslovni citat jednog od članaka ugovora.

Tajnost podataka


Izvršitelj se obvezao da će po svakom pozivu savjetovati klub oko Kohorte i davati savjete kako održavati travnate površine, za što mu pripada mjesečna naknada od 31.462,55 kuna (plus PDV). Ugovor je potpisan na godinu dana, konkretnije do 30. svibnja 2023. Kako je teklo savjetovanje, nemoguće je reći, no lako je primijetiti da od ove sezone navijači ne zazivaju odlazak uprave. Neupitna je odgovornost trenera Bjelice za sportske rezultate i sportskog direktora Bjelice za poteze na tržištu, no također svima je još krajem prošle sezone bilo jasno da u tom odnosu više nema sreće - činjenica da već tada nije došlo do razlaza, odnosno trenutačnog otkaza Bjelici, pogreška je uprave koja je stigla na naplatu s kamatama; kako kroz rezultatska posrtanja tako i kroz neispunjene transferne (čitaj: financijske) ciljeve. Kad se, napokon, ukazao predsjednik Ferenc Sakalj i presjekao, ostao je dojam stihije, koja se ogleda u "zapinjanju" dogovora s Goranom Tomićem zbog pravnog detalja koji je bio javno poznat jer je jedan od razloga zašto Tomić danas nije u Dinamu, i imenovanju dojučerašnjeg Bjeličina pomoćnika, Renea Pomsa, trenerom prve momčadi.

Inače, ugovor između NK Osijek i tvrtke Zelene ideje ima i članak o tajnosti podataka, u kojemu se u čak sedam stavaka naglašava kako je riječ o "povjerljvim podacima", pri čemu se naručitelj obvezuje kako će "učiniti sve da spriječi i zaštiti povjerljive podatke, ili bilo koji dio istih, od objavljivanja bilo kojoj osobi (fizičkoj ili pravnoj) koja nije Izvršitelj ili zaposleni kod Izvršitelja".

Logično je zapitati se je li uistinu potrebna tako detaljna definicija o tajnosti podataka o održavanju ili gnojidbi travnjaka. Ima li spomenuta tvrtka nekakav tajni recept zbog kojega bi se i Bodo/Glimt postidio svoga travnjaka i prednosti koju mu donosi? Možda. Također, posve je logično da se čovjek zapita je li možda riječ o tome da je razlog tajnosti bio detalj oko “stručnog savjetovanja u smislu odnosa i komunikacije s navijačkom skupinom Kohorta” i obrata na tribinama koji se ubrzo dogodio. A odgovor na to pitanje najbolje bi uz stranke potpisnice mogli znati sami pripadnici navijačke skupine.

Mario Mihaljević
Obveze iz ugovora
”Izvršitelj se obvezuje u okviru svojih stručnosti obavljati usluge održavanja travnate površine iz ovog Ugovora na način da će izvršavati svoje obveze pružanja navedenih usluga najmanje 4 puta tjedno ili po svakom pozivu Naručitelja obilaziti nogometne terene koje su predmet ugovora te pružati usluge davanja savjeta kako i na koji način održavati travnate površine, a kako bi one u potpunosti zadovoljavale propozicijama natjecanja i kako bi bilo podobne za igru. Isto uključuje savjete o gnojidbi, savjete o pravodobnoj košnji te, u okviru svojeg stručnog znanja, održavanja u potpunosti funkcionalnim terenima za sportsko natjecanje.”

”Izvršitelj se, također, obvezuje u okviru svojih stručnosti obavljati usluge savjetovanja u smislu odnosa i komunikacije s navijačkom skupinom Kohorta koja navijački podržava Naručitelja u sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje Naručitelj na način da će po svakom pozivu Naručitelja obavljati isto.”

Ugovor je razvrgnut
- Taj je ugovor razvrgnut, a bio je potpisan nakon što je Ante Polić napustio NK Osijek. U klubu je, uz dužnost direktora stadiona, bio spona u komunikaciji s Kohortom. Ugovor je trajao samo mjesec-dva - rekao je Vladimir Čohar, član Uprave NK Osijek.

Unatoč brojnim pokušajima, nismo uspjeli dobiti komentar Polića ni predstavnika Kohorte. D.Kl.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana