Regija
NA TRŽNICI POSKUPLJENJA I - KAPRIC

Neki kupci traže "domaće
i savršeno", kao da su
zaboravili što je domaće
Objavljeno 27. kolovoza, 2022.
Dio kupaca bi domaće, ali besprijekorna izgleda, tvrdo, bez tragova zemlje, “flekica”
ĐAKOVO - Nakon što su se dugo držala, ovisno o veličini, u rasponu cijena od 0,80 do 1 ili 1,10 kuna, s tim što im je "dežurna" cijena bila kunu, s poskupljenjima su jaja na Gradskoj tržnici Đakovo skočila na 1,20, pa na 1,25, odnosno 1,30 kuna, a ovoga tjedna, u srijedu, jedan od dva udarna tržna dana, cijena im je bila - 1,50 kuna.

Iznenadilo je to i neke OPG-ovce, na čijim su štandovima dosadašnje cijene jaja zadržane, pa su se i u srijedu kretale od 1,20 do 1,30, a kiosk OPG-a s proizvodnjom jaja osvanuo je tada s cijenama, ovisno o veličini, od 1,30 za jaja veličine L i 1,40 kuna za veličinu XL.

Kukuruz 2 kune


Sa svakodnevnom ponudom na štandu svojih proizvoda đakovačka OPG-ovka Mara Stažić zadržala je cijenu jaja od 1,20 kuna. Da su neki kolege podignuli cijenu na 1,50 kuna, kaže, nije znala.

- Mi stari(ji) još ćemo i zasaditi, sami proizvesti, pa imati svoje u vrtu, na zemlji..., a što će mladi koji moraju kupiti svaku mrkvu, svako jaje, svaku glavicu luka?! Žao mi je u ovoj krizi mladih, mladih familija s dječicom... Treba u ovoj skupoći imati za sve, za pun frižider - kaže Stažić.

Ni u srijedu s ponudom na đakovačkoj tržnici nije izostao punitovački OPG Škorvaga. Kukuruz šećerac i dalje je aktualan, a komad je 2 kune. Paket od desetak komada nešto lošijeg kukuruza stoji 10 kuna. OPG-ovka Blaženka Škorvaga u ponudi nema jaja, a njihovo poskupljenje na 1,50 kuna povezuje sa stanjem oko kukuruza. Ratari upozoravaju da će mu presuditi suša.

- Kukuruz je otišao gore; kada gore ode hrana, automatski ode i cijena nesilica, pilića, pa tako i jaja - kaže Blaženka, i dodaje: - Nedostajat će paprike, rajčice..., kako stvari sada stoje sa sušom i vodom, nećemo smjeti ni polijevaiti.

Ta povrtlarka s dugogodišnjim stažem na tržnici upozorava na novi trend - dio kupaca u posljednje vrijeme traži da "roba bude domaća, ali i lijepa, savršena izgleda - bez flekica, pjegica, te čista - bez zemlje", iako su upravo tragovi zemlje i nesavršeni izgled i oblik povrća mnogim kupcima dokaz da je to raslo u zemlji, vrtu, a ne u "epruveti i kemiji".

Zaboravili?


- Ljudi kao da su, odlazeći u trgovačke centre, gdje je sva ponuda povrća i voća presavršena, a iza te savršene slike počesto ni okusa ni mirisa, zaboravili kako izgleda, primjerice, domaća rajčica - mekana, nesavršena oblika i izgleda, ali zato sočna, slasna, mesnata, ma slatka. Neki stariji kupci traže da je rajčica domaća i - tvrda... Oni kao da su zaboravili što je domaće - negoduje Škorvaga zbog kaprica nekih kupaca.

Samo da im kapric ne pokvari suša i nestašica hrane, a onda neće biti bitno ima li na domaćoj rajčici zemljane prašine ili pjegica.

Suzana Župan
Sezonsko povrće na kilogram i na vreće
Tržnica je i dalje u znaku sezonskog povrća i njegove prodaje na kilogram i vreće za zimnicu. Rajčica je 10, a paprika babura na dijelu štandova 10, a na dijelu i 12 kuna, a na veliko ju spuste i na 8 kuna. I na štandu OPG-a Stažić rajčica je 10, crveni luk šest kuna, vreća krumpira od 10 kg je 50, a krumpir na malo je šest kuna. Zeleni grah je 50 kuna, a bijeli 35, lješnjaci i orasi su 70 kuna kilogram. Na štandu OPG-a Škorvaga krastavci su 10 kuna, zelene mahune 25, patlidžani 10, kao i paprika babura. Litra ukuhane rajčice je 20 kuna.

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike