Kultura
PREMIJERA DK-A BRANKA MIHALJEVIĆA

“Tri medvjeda i gitara” na 22. Osječkom ljetu kulture
Objavljeno 27. kolovoza, 2022.
Predstava u režiji Morane Dolenc u sklopu Oljkića na rasporedu je 27. i 28. kolovoza

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku svoj će doprinos 22. Osječkom ljetu kulture dati kroz premijerni naslov - "Tri medvjeda i gitara". Nastala prema istoimenoj poznatoj pripovijetki za djecu Ludwiga Bauera, predstava u režiji Morane Dolenc na daskama osječkog Dječjeg kazališta, a u sklopu popularnog Oljkića, bit će uprizorena u subotu i nedjelju, 27. i 28. kolovoza, s početkom u 19 sati, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.



"Tri medvjeda i gitara" lijepa je, zabavna i poučna priča o jednoj medvjeđoj obitelji: tri brata medvjeda, Bukalu, Mrgudu i Beri, svaki od njih dobar je u nečemu i sjajno se nadopunjavaju, žive sa svojim ocem medvjedom Brunom i preuzimanju odgovornosti za sebe, obitelj i jedni za druge. Priča je to o odrastanju, o vrijednostima, i o talentima koje trebamo prepoznati te znati koristiti da bismo uspjeli u životu.


- Ono što me je prilikom čitanja najviše fasciniralo je to kako Bauer jednaku važnost daje i medvjedu koji najbolje lovi ribu, i medvjedu koji najbolje skuplja med, i medvjedu koji se traži u onome što će uskoro najbolje raditi, a to je umjetnost, u ovom slučaju glazba. Ova pripovijetka vizija je umjetničkog manifesta, i kad smo počeli raditi na predstavi bilo nam je bitno progovoriti djeci o tematici što je to umjetnik i kako se on postaje. A kakvi su to umjetnici medvjedi te kako se živi od medvjeđe umjetnosti, mislim da će moći vidjeti svi koji pogledaju predstavu - kazala je redateljica Morana Dolenc.

Uz jednu od najuspješnijih hrvatskih redateljica kazališnih predstava za djecu i mlade, autorsku ekipu čine Lidija Kraljić (asistencija režije), Ria Trdin (scenografija, lutke i kostimi), Maja Huber (scenski pokret), Vlatko Panić (glazba) i Igor Elek (oblikovanje rasvjete). Uloge u predstavi "Tri medvjeda i gitara" igraju Đorđe Đukić, kao medvjed otac Bruno, Areta Ćurković kao sakupljač meda Mrgud, Tena Milić Ljubić kao ribolovac Bukalo, i Gordan Marijanović kao umjetnik Bero.


- Iznimno mi je zadovoljstvo što u sklopu Oljkića kao veliko finale, ili što bih ja rekla višnju na šlagu, imamo premijeru predstave "Tri medvjeda i gitara" našeg Dječjeg kazališta, a posebno mi je drago što ova predstava promovira poruku koliko je zapravo umjetnost važna, jednako kao i sva ostala zanimanja. Kroz ovu ćemo predstavu djeci također prenijeti i važnost zajedništva, obitelji i topline doma - rekla je zamjenica osječkog gradonačelnika i predsjednica Organizacijskog odbora 22. Osječkog ljeta kulture Jasenka Crnković.

Iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića napominju da će svi oni koji propuste premijernu i reprizu izvedbu, predstavu “Tri medvjeda i gitara” ponovno imati priliku pogledati najesen, kada počinje nova kazališna sezona.
Danijel Miklić
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente