Novosti
STIGLE NOVE PREPORUKE ZA DOCJEPLJIVANJE

U manje od dvadeset dana kolovoza umrlo 167 osoba
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Hrvatska je po broju preminulih od COVID-a na osmom mjestu u svijetu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u petak nove preporuke za drugo docjepljivanje protiv COVID-19.



U odnosu na prethodnu verziju, u novoj, sedmoj verziji, drugo docjepljivanje preporučuje se starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, i to najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docijepne doze.

Rizične skupine


U preporukama iz travnja stajalo je kako je drugo docjepljivanje preporučljivo osobama starijim od 80 i starijima od 65 godina koji su korisnici kolektivnog smještaja. Također, drugo docjepljivanje preporučuje se osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika COVID-a, a koje su primarno cijepljene cjepivom Janssen i docijepile su se istim cjepivom. Za drugo docjepljivanje preporučuje se mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax).

Hrvatska je po broju preminulih od koronavirusa na neslavnom osmom mjestu u svijetu, a posljednji podatci pokazuju da su u našoj zemlji od početka pandemije ukupno umrle 16.552 osobe. Zabrinjava, međutim, činjenica da u ljetnom razdoblju, kada bi širenje zaraze trebalo biti sporije, svakodnevno umire desetak osoba. Naime, dnevni prosjek u posljednjih tjedan dana je 12 preminulih, a samo u kolovozu do sada je umrlo 160 osoba.

Epidemiolozi ove brojke, naravno, tumače kroz slabu procijepljenost stanovništva koje se mijenja vrlo sporo, mogli bi reći čak i neznatno. Naime, broj cijepljenih stanovnika u Hrvatskoj ove se godine povećao samo za dva posto, tako da je sada prvom dozom ukupno cijepljeno 59,6 osoba, dok je s dvije doze, odnosno sa završenim cijepljenjem, 57,8 posto ukupnog broja stanovnika. U brojkama koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo to izgleda ovako: ukupno je utrošeno 5.267.301 doza cjepiva, prvom dozom ukupno je cijepljena 2.316.931 osoba (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih je 2.043.014 cijepljenih dvjema dozama. S dodatnom dozom (docijepna i treća doza za imunokompromitirane osobe) cijepljeno je 907.356 osoba, od toga 2651 osoba s drugom docijepnom (tzv. četvrtom) dozom.

U procijepljenosti stanovništva prednjači Zagreb gdje je prvom dozom cijepljeno 71,2 posto ukupnog stanovništva, a završenim cijepljenjem obuhvaćeno je 68 posto ukupnog stanovništva. Slijedi Primorsko-goranska županija sa 66,7 posto prvom, odnosno 65,8 drugom dozom. Osječko-baranjska županija je u hrvatskom prosjeku obuhvata cjepljenjem jer je prvom dozom cijepljeno 59,9 posto stanovništva, a drugom njih 59 posto. Najslabija procijepljenost je u Šibensko-kninskoj županiji gdje je prvu dozu primilo 49,8 posto, a drugu 48,9 posto stanovnika.

Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u svojim izvješćima navodi da je u 32. tjednu ove godine u Hrvatskoj prvom dozom cijepljeno 50 posto ukupnog stanovništva, 48,4 posto je dobilo drugu, primarnu, dozu, dok je prvu booster dozu primilo 22,4 posto stanovništva, a drugu booster ili četvrtu dozu cjepiva samo 0,1 posto hrvatskih građana. Starijih od 18 godina prvu booster dozu primilo je, prema istim podatcima, u Hrvatskoj 27,1 posto, a starijih od 60 godina 47 posto. S obzirom na to da je mlađih od 18 prvom i drugom dozom cijepljeno samo pet, odnosno 4,5 posto, jasno je da su postotci booster doza u toj dobnoj skupini neprimjetni.

610 hospitaliziranih


Za europskim prosjekom jako zaostajemo jer je prvom dozom u zemljama Europske unije cijepljeno 75,3 posto, primarnom dozom 72,7 posto, a prvom booster dozom 53,5, odnosno drugom booster dozom 5,9 posto ukupnog stanovništva. Prosjek ruše Bugarska i Rumunjska u kojima se prvom dozom cijepilo tek 30,3 posto odnosno 42,6 posto građana. S druge strane, u zemljama poput Italije prvom booster dozom cijepljenih je 71,5 posto, na Islandu 68,3 posto, u Danskoj i Njemačkoj više od 60 posto...

Zanimljivo je da se u Danskoj 87,4 posto stanovništva starijeg od 50 godina cijepilo prvom booster dozom, a 100 posto onih starijih od 80 godina, kao što je to slučaj i u Irskoj i Italiji. U Hrvatskoj se starijih od 80 prvim boosterom cijepilo 42,3 posto.

Što južnije to tužnije su brojke, tako da je u Rumunjskoj samo 13,5 posto starijih od 50 posegnulo za prvom booster dozom dok je to učinilo samo osam posto starijih od 80 godina. Hrvatska je prema tim podatcima, kao uostalom i ukupnom prosjeku procijepljenosti, pri samom dnu u društvu Rumunjske, Bugarske, Slovačke, Slovenije i Mađarske.

Prema podatcima Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljenima u petak, u Hrvatskoj je u 24 sata umrlo još sedam osoba dok je zaraza koronavirusom potvrđena kod 1025 osoba. Na bolničkom se liječenju nalazi 610 oboljelih od kojih je 28 na respiratoru. Na području Osječko-baranjske županije zabilježena su 94 pozitivna nalaza, a hospitalizirano je 30 osoba.

Tomislav Prusina
2651

osoba dosad je cijepljena drugom docijepnom (tzv. četvrtom) dozom

BEZ ČEKANJA
”Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje ne preporučujemo odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog/varijantnog cjepiva jer nije poznato kad će ono biti dostupno i nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutačno dostupnih cjepiva”, navodi HZJZ. “Mogu se i druge osobe docijepiti drugi put, osobito ako imaju kronične bolesti ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga”, dodaje se u preporukama HZJZ-a.

Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja