Mozaik
SARAJEVO FILM FESTIVAL

Film “Svjetla Sarajeva” imao svjetsku premijeru
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Nedavnom projekcijom u Cineplexxu održana je svjetska premijera filma "Svjetla Sarajeva", a dokumentarac o Zabranjenom pušenju i Skenderiji dobio je odlične ocjene stručnjaka, piše Klix.ba. Sve predviđene projekcije u okviru SFF-a rasprodane su u roku od 24 sata. Bez standardne i klišejizirane forme dokumentarnog filma, uz autentičan pristup kameri, sarajevskim ulicama i Skenderiji, film donosi potpuno novu dimenziju doživljaja dokumentarnog filma. Revolucionaran je i po tome što su ga producirale dvije mlade djevojke, producentice Amra Hadžihafizbegović-Deović i izvršna producentica Sabrina Beširević. Svaku projekciju pratila je neka vrsta instalacije od upaljenih štapića/narukvica, kao simboličnog sjećanja na mračne sarajevske noći, šaljući jasnu poruku - svi smo mi "svjetla Sarajeva" i svi smo dio ovog filma. Film je izazvao nevjerojatno zanimanje, imao je više od 27.000 pregleda trailera u posljednjih 14 dana. Potražnja za ulaznicama bila je golema. Iako je film imao četiri projekcije, sve su bile rasprodane u roku od 24 sata, a 1800 ljudi je, na žalost, ostalo bez ulaznice. Druga, dodatna specijalna projekcija donijela je i ekskluzivni performans Zabranjenog pušenja, mali "unplugged" koncert, koji je oduševio sve prisutne i probio sve dogovorene termine, uz zajedničko pjevanje s publikom i ovacije koje su kulminirale emocijama kakve se rijetko viđaju na projekciji nekog filma.

- Moja najveća satisfakcija je što su film o, uvjetno rečeno, "muškom bendu" producirale dvije mlade sarajevske dame. Nadam se da će mlada sarajevska raja dobiti još više mjesta da pokaže svoj talent i kreativnost - izjavio je redatelj Srđan Perkić.

Pretposljednjeg dana festivala prikazan je film "Sigurno mjesto" hrvatskog redatelja Juraja Lerotića, u sklopu natjecateljskog programa. Film govori o traumatičnom događaju, iznenadnom pokušaju suicida, koji otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Radnja je reducirana na ono najakutnije, kratak period i situaciju koja se svodi na najvažnije - spasiti bližnjega.

Prikazan je i film "Ratni poni" Gine Gammell i Riley Keough, koji prati priče dvaju mladih muškaraca iz plemena Oglala Lakota koji odrastaju u Pine Ridge rezervatu. Jedan od osam filmova programa Open Air bio je "Tori i Lokita", koji su režirali Jean-Pierre Dardenne i Luc Dardenne. Jednu od uloga u filmu tumači i Alban Ukaj, a radnja prati živote mladića koji su otišli iz Afrike i počeli živjeti u egzilu u Belgiji. Premijerno je prikazan na filmskom festivalu Cannesu.

Prikazan je i "Skroz Sarajevo", muzičko-dokumentarni film o sarajevskom rock-bendu Skroz. Film govori o članovima benda, njihovim početcima, ratnim iskustvima, poslijeratnim turnejama, uspjesima i neuspjesima. O prijateljstvima iz mladosti, ratu i Sarajevu kao gradu koji je bio presudan za nastanak benda, ali i pjesama frontmena i tekstopisca Adnana Šarana. T.K.
Pretposljednjeg dana festivala prikazan je film “Sigurno mjesto” hrvatskog redatelja Juraja Lerotića

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike