Sport
ADUTI BIJELO-PLAVIH: INAT I UMOR MODRIH

Osijek je za subotu otpisan, eto razloga da se pokažu zubi
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Osječani su u svakoj od zadnjih šest sezona bar jednom svladali Dinamo

Seriju od tri derbija koja ih očekuju u sljedeća četiri kola, nogometaši Osijeka otvorit će protiv najtežeg mogućeg suparnika - Dinama, u Maksimiru. Ako se pogleda trenutačna situacija u taborima subotnjih suparnika na Osijek nitko ne bi stavio ni prebijene lipe.



Bijelo-plavi imaju najlošiji ulazak u sezonu otkako su mađarski vlasnici preuzeli klub, a to znači u zadnjih šest godina. Isto tako, klimav ulazak u prvenstvo Osijek je imao još na početku prvenstva 2015./16., kada je također u prvih pet kola osvojio samo pet bodova, a te se sezone borio za opstanak koji je pod vodstvom Zorana Zekića osigurao relativno rano u odnosu na dvije ranije sezone. Ovaj put, bez obzira na nesigurno otvaranje, o borbi za prvoligaški život nitko ne razmišlja.

Kroz "duboku vodu"


Osijek je u krizi, u to nema sumnje, ali trener Nenad Bjelica i snaga momčadi trebali bi biti jamac kako će uskoro sve sjesti na svoje mjesto, što znači kako će Osijek biti među četiri prvoplasirana sastava HNL-a. Istina, put do tih pozicija u miniciklusu koji je pred bijelo-plavima vodi kroz "duboku vodu", jer osim Dinama bijelo-plave čekaju vezani domaći okršaji protiv Hajduka i Šibenika, pa kao zaključak prvog kruga prvenstva gostovanje na Rujevici kod Rijeke. Slika koju emitira osječka momčad ne daje posebne razloge za optimizam, ali sve se to može okrenuti jednim dobrim rezultatom.

- Vidjelo se protiv Varaždina koliki je taj psihološki teret koji nosimo. Čim smo poveli odmah se momčad razmahala, počeli smo igrati kako trebamo i možemo. Mnogo pričamo s igračima, pokušavamo ih dovesti do situacije u kojoj će im utakmica biti užitak, a ne opterećenje koje stvara grč, a taj grč djeluje na kvalitetu igre - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Sve se vrti oko psihologije, pa s te točke gledanja možda derbiji koji čekaju Osijek u kratkom razdoblju i nisu tako loša vijest. To su drugačije utakmice, jer se u njima ne trebaju tražiti posebni motivi. Uz to, ako su pravi karakteri, što je Bjelica često znao isticati pričajući o svojoj momčadi, onda bi na Maksimiru trebao kod njih proraditi inat.

Osječku momčad u tom susretu svi su već otpisali, pa eto razloga da se pokažu zubi.

- Pobjeđivali smo u derbijima i ranije, pa vjerujem kako to možemo ponoviti i sada - smatra trener bijelo-plavih.

Stav će biti važan


Zašto ne? Dinamo u posljednje vrijeme nije više za Osijek baš takav bauk kakav je bio prije negoli su Mađari došli u Gradski vrt. Naime, u tih šest sezona Osijek u svakoj od njih bar jednom je pobijedio Zagrepčane. Istina, na Maksimiru se to zadnji put dogodilo u proljeće 2018. godine, kada je pogodak Gabrijela Bobana bio dovoljan za tri boda. Zapravo, u toj eri samo je Zoran Zekić pobjeđivao (dvaput) na Maksimiru. No, svi njegovi nasljedinici - Dino Skender, Ivica Kulešević i Nenad Bjelica, pobjeđivali su protiv Dinama u Gradskom vrtu, s tim da je Bjelici to uspjelo dvaput, a on potpisuje i jedini pozitivan rezultat (1:1) na zagrebačkom stadionu nakon Zorana Zekića. Može se, ali put do dobrog rezultata u tom susretu, s obizrom na stanje osječke momčadi, bit će prava avantura.

Uostalom, tko zna, možda Dinamo zbog svega toga u subotu "zaspe na straži". No, samo to neće biti dovoljno, jer Osijek, ako se takav trenutak i dogodi, treba biti spreman to iskoristiti. Način na koji će se bijelo-plavi postaviti u subotu bit će iznimno važan.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
Najčitanije iz rubrike