Svijet
IZBORNA UTRKA

Liz Truss u uvjerljivom je vodstvu
Objavljeno 18. kolovoza, 2022.
Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss uvjerljivo vodi u utrci za čelnicu britanske vlade i ima dobre izglede da u rujnu zamijeni Borisa Johnsona na toj dužnosti. Liz Truss ima 32 postotna boda prednosti ispred svog suparnika, bivšeg ministra financija Rishija Sunaka: podupire ju 66 posto članova Konzervativne stranke, a Sunaka tek 34 posto, pokazuje anketa YouGov/Sky Newsa koja ne obuhvaća 13 posto članova koji su još neodlučni. U anketi YouGov/The Timesa provedenoj prije dva tjedna Truss je bila u prednosti za 38 postotnih bodova.

Dvoje kandidata za nasljednika Borisa Johnsona posljednjih tjedana vodilo je niz nerijetko žučljivih rasprava o napetim gospodarskim i društvenim prilikama, uz inflaciju veću od 10 posto i štrajkove u mnogim sektorima zbog pada kupovne moći. Boris Johnson je 7. srpnja morao dati ostavku nakon više od 50 ostavki u svome okružju, umornom od skandala i svojih opetovanih neistina. Oko 200.000 članova Konzervativne stranke glasuje tijekom ljetnih mjeseci dopisnim putem i internetom za kandidata koji će zamijeniti Johnsona na dužnosti predsjednika stranke i vlade. Rezultat glasovanja znat će se 5. rujna.

Liz Truss (47), posve desno u političkom spektru i rado se poziva na Margaret Thatcher, po istoj anketi ima 37 postotnih bodova prednosti među onima koji su već glasali (68 posto prema 31 posto za Sunaka). H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike