Crna kronika
PORAZNO: U DVIJE GODINE 63.000 ALKOHOLIZIRANIH

Pijani bi vozači mogli ispuniti Vinkovce, Vukovar i Županju
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Tu su samo oni koje je policija zaustavila, bez pijanih sudionika prometnih nesreća

U protekle dvije godine policija je na hrvatskim cestama u prometu zaustavila 62.819 pijanih vozača. To je 86 osoba dnevno. O kolikoj je brojci riječ, dobro oslikava činjenica da tri najveća grada naše najistočnije županije, Vukovar, Vinkovci i Županja, zajedno imaju tek neznatno veći broj stanovnika. Pri tome, riječ je samo o onima koje je policija zaustavila - bez pijanih sudionika prometnih nesreća!



Prema Biltenu o sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova, prošle godine zaustavljena su 32.022 pijana vozača, a godinu prije njih 30.797. Najviše vozača imalo je koncentraciju od 0,51 do 1,00 promila alkohola u krvi, i to 2020. godine 10.293, a prošle godine 11.352. To je u 2021. godini povećanje od 10,3 posto. Koncentraciju od 1,01 do 1,50 promila 2020. godine imalo je 7055 vozača, a tijekom 2021. njih 7548. Više od 1,50 promila izmjereno je 2020. godine kod 6162 vozača, a prošle godine kod njih 6107.

Ni ove godine ništa bolje


Tijekom 2021. godine u Osječko-baranjskoj županiji policija je ukupno evidentirala 40.491 prekršaj, a na alkohol se odnosilo 2086 prekršaja, što je 16 posto prekršaja manje u odnosu prema 2020. godini. Najveći broj prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola odnosi se na vozače motornih vozila s koncentracijom od 0,5 do 1,0 promila, njih 692. Godinu prije, prema statistici Policijske uprave osječko-baranjske, ukupno je evidentirano 39.547 prekršaja, a na upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola odnosilo ih se 2482, što je bilo 29,6 posto ovakvih prekršaja više u odnosu prema 2019. godini. I te godine najveći broj prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola odnosio se na vozače motornih vozila s koncentracijom od 0,5 do 1 promila alkohola u krvi, njih 819.

Ni ove godine nije ništa bolje stanje u prometu što se tiče alkoholiziranih vozača, a u statistiku će ući i šest vozača automobila koje su policajci u srijedu zaustavili na području Policijske uprave osječko baranjske. Najveća koncentracija alkohola od 1,74 promila izmjerena je 35-godišnjem vozaču iz Satnice Đakovačke koji je zaustavljen oko 2.20 u svom mjestu. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000,00 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest bodova. U 22.50 u Osijeku policajci su zaustavili automobil kojim je upravljao 39-godišnjak. Evidentirana mu je koncentracija od 1,06 promila alkohola u krvi te je smješten u posebnu prostoriju policijske postaje dok se ne otrijezni. Za taj prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 15.000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju do 12 mjeseci i četiri boda.

Pod utjecajem alkohola ljudi imaju znatno smanjenu percepciju, ponašaju se nekritički te imaju usporene reakcije. Trijezna osoba odjednom može percipirati do osam različitih podražaja iz okoline (poput ceste, znakova, drugih vozila, pješaka...), dok osoba u alkoholiziranom stanju može opaziti tek jedan podražaj, i to u centralnom vidnom polju. Vidno je polje osobe pod alkoholom, naime, suženo, brzina i udaljenost pogrešno se procjenjuju te je znatnije narušena osjetljivost na svjetlo i tamu.

Koliko treba pričekati?


Trećina poginulih u prometu u Hrvatskoj stradala je zbog nesreća u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola, navodi Revija HAK. Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrežnjenje i pripiti sjedaju za upravljač vozila, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića. To, nažalost, nije točno i pretjerano samopouzdanje također može biti opasno.

- Alkohol dugo ostaje u organizmu. U Velikoj Britaniji je u razdoblju od 5 ujutro do 11 ujutro kažnjena četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju (a tamo je dopušteno 0,8 promila, više nego kod nas). Što nam to govori? Nakon noćne pijanke alkohol se zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni sjesti za upravljač automobila. Dakle, s alkoholom budite oprezni, a pogotovo s procjenom kad možete voziti. Kako će alkohol djelovati na vas? Ovisi to o spolu, dobi, metabolizmu, masi konzumenta, vrsti alkohola, o tome što ste jeli prije pijenja, razini stresa kojoj ste izloženi… Britanska organizacija za sigurnost prometa Road Respect analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te je izdala preporuke koliko biste trebali čekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu - navode u Reviji HAK i opisuju koliko treba vremenski da pojedine vrste alkohola "ispare" iz organizma.

Za jednu čašu vina (13,5 posto alkohola) potrebna su tri i pol sata, za dvije dvostruko više, a oni koji su nastavili piti i ispraznili pet čaša vina ne bi smjeli voziti čak 17 i pol sati. Najbolje, zapravo, da taj dan uopće ne sjedaju za volan. Ako ste pak popili čašicu “žeste” od 40 posto alkohola, za jedno piće potrebno je sat i pol da alkohol nestane iz organizma, za dva pića dvostruko više, a ako ste ih popili četiri, budite svjesni da će se alkohol detektirati i sedam i pol sati kasnije. Kada je riječ o ljeti vjerojatno najpopularnijem piću, (hladnom) pivu s prosječnih pet posto alkohola, da bi prvo nestalo iz organizma potrebna su dva i pol sata, a stručnjaci kažu da za svako sljedeće treba dodati nova dva i pol sata. Drugim riječima, nakon trećeg, pametno bi bilo da taj dan ključeve svog vozila prepustite nekom drugom.

Sandra Lacić
62.819

pijanih vozača zaustavljeno je na hrvatskim cestama u protekle dvije godine

12.269

vozača imalo je pri policijskoj kontroli više od 1,50 promila alkohola u krvi

Četiri glavna ubojice
Iz Ravnateljstva policije ističu kako iz godine u godinu statističko praćenje broja prometnih nesreća općenito pokazuje da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih pogrešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštovanja prometne signalizacije. Četiri glavna ubojice u prometu su alkohol, brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i mobitel.

- Radi zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova odnosno sve policijske uprave poduzimaju aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj policijskih službenika kao i uređaji, odnosno oprema koja se koristi za nadzor i kontrolu prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registracijskih pločica). Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se, prema prostornim i vremenskim pokazateljima, događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi. Upravo zbog navedenih razloga policija provodi i pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a vozačima dodatno kontrolira prisutnost droga u organizmu - ističu iz policije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike