Mozaik
KOJI SU BILI NAJPOPULARNIJI ALBUMI U SRPNJU

Devet najprodavanijih vinila čine reizdanja kultnih albuma
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Top-lista prodaje vinila za srpanj odraz je tjednih rezultata prodaje albuma u svim formatima tijekom proteklog mjeseca. Grupa Haustor s remasteriranim izdanjem ploče "Treći svijet" predvodi srpanjsku listu najprodavanijih domaćih vinila. Proteklog mjeseca kultni album benda tri je tjedna bio na vrhu top-liste prodaje. Mjesec prije album se našao na broju četiri mjesečne top-liste prodaje vinila premda je bio u prodaji samo jedan tjedan. Reizdanje albuma iz 1984. poklopilo se s okupljanjem članova benda nakon više od tri desetljeća od raspada kako bi dovršili dub matricu naslovne pjesme "Treći svijet". Cijeli proces snimanja pjesme pratile su i kamere produkcijske kuće Interfilm, čiji će materijali biti iskorišteni za videospot pjesme "Treći svijet Dub 2022" i dokumentarac koji priprema redatelj i scenarist Arsen Oremović.

Prošlomjesečni broj jedan, sastav Idoli s reizdanjem albuma "Odbrana i poslednji dani", spustio se na drugo mjesto. Tijekom srpnja ta ploča, originalno objavljena 1981., nije izlazila iz top 5 najprodavanijih domaćih albuma, držeći drugu poziciju dva tjedna. Treće mjesto najprodavanijih vinila u srpnju pripalo je grupi Riblja čorba s naslovom "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju". Izlazak reizdanja, odrađenog u kultnom studiju Abbey Road u Londonu, izazvao je velik interes publike, zbog čega se već tiska nova naklada. U krugu pet najprodavanijih domaćih izdanja našli su se kompilacija live nastupa s prvog održanog Boom Festivala, "Pop festival Ljubljana 1972 - Boom", na broju četiri, a na petom mjestu drugi mjesec zaredom ostao je Boško Petrović s pločom "Tiffany Girl".

U donjem dijelu top 10 najprodavanijih srpanjskih vinila našli su se Josipa Lisac s "Dnevnikom jedne ljubavi" na broju šest, Električni orgazam s pločom "Distorzija" na sedmom mjestu, a na osmoj poziciji ponovno je grupa Haustor s istoimenim albumom. Listu najprodavanijih domaćih vinila zatvaraju dvije kompilacije. Na devetom mjestu nalazi se Vlatko Stefanovski s kompilacijom "Greatest Hits Collection", a deseto mjesto pripalo je grupi Bijelo dugme s kompilacijom "Singl ploče 1974-1980".

Na taj način devet najprodavanijih vinilnih izdanja iz ovomjesečnog top 10 čine reizdanja kultnih albuma, originalno objavljenih prije više desetljeća. T.K.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike