Kultura
OSJEČKO LJETO KULTURE

Obilježen je 100. rođendan velike Vesne Parun
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Sudjelovale su glumice HNK u Osijeku, Selma Sauerborn i Antonia Mrkonjić, čitajući stihove

Stota obljetnica rođenja velike hrvatske književnice i prevoditeljice Vesne Parun, u sklopu 22. Osječkog ljeta kulture, obilježena je književnom večeri "Osijek čita Vesnu Parun", održanom u lijepom ambijentu dvorišta HAZU-a u Tvrđi.



Od svoje prve pjesme "Pramaljeće", koju je napisala s deset godina, a onda i prve zbirke pjesama naslovljene "Zore i vihori" (1947.), Vesna Parun (Zlarin, 10. travnja 1922. - Stubičke Toplice, 25. listopada 2010.) odredila je svoj pjesnički stil - liričan i osjećajan. Svim daljnjim zbirkama pjesama, koje su u hrvatskoj javnosti imale veliku popularnost - "Crna maslina" (1955.), "Ropstvo" (1957.), "Pusti me da otpočinem" (1958.), "Ti i nikad" (1959.), "Koralj vraćen moru" (1959.), "Vjetar Trakije" (1964.)... - ostala je vjerna sebi i svom stilu, zapamćena kao pjesnikinja zaokupljena ljubavlju. U svojoj pjesničkoj raskoši i stvaralačkoj plodnosti, velik i važan dio njezina opusa činila je i dječja poezija. Objavljeno joj je više od šezdeset knjiga poezije i proze te su uprizorena četiri njezina dramska djela. Vesna Parun bila je i prva žena u hrvatskoj književnosti koja je živjela isključivo od književnosti i za književnost, a također je dobitnica mnogih vrijednih književnih nagrada i priznanja.


U književnoj večeri "Osijek čita Vesnu Parun", koju je moderirao ravnatelj osječkoga Kulturnog centra i predsjednik Programskog vijeća ovogodišnjeg izdanja Osječkog ljeta kulture Ivan Kristijan Majić, sudjelovale su mlade glumice Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Selma Sauerborn i Antonia Mrkonjić, koje su, kao i poneki nazočni u publici, čitale stihove najistaknutije hrvatske pjesnikinje druge polovine 20. stoljeća.

- Jedan od razloga zašto smo i s ovim programom došli u dvorište HAZU-a je ta konstantna priča o Vesni Parun kao osobi koju je baš ozbiljno zagrabilo siromaštvo cijelog života, ali istovremeno je se sjećamo i kao osobe koja je iza sebe ostavila iznimno bogat opus. Upravo to nam je bila nekakva želja da u ovom dvorištu, koje samo po sebi nije ni čarobno ni bajno, sadržajima i programima koje stavljamo unutra promijenimo percepciju i kvalitetu koje ovaj prostor nudi. Drago mi je da su večeras s nama bile Antonia Mrkonjić i Selma Sauerborn, dva sjajna glasa koja su ovo dvorište ozvučila poezijom Vesne Parun. Činjenica je da su njezine pjesme dosta zahtjevne, nije to poezija pitka kao voda, nego teži i kvalitetniji obrok, koji moramo obaviti u nekoliko rata, pa smo između čitanja malo razgovarali o ovoj velikoj hrvatskoj književnici - rekao je Ivan Kristijan Majić.

Obilježavanje ove velike obljetnice u sklopu Osječkog ljeta kulture zaokružit će se u srijedu, 24. kolovoza, u Barutani, kada će, s početkom u 20 sati, biti izvedena predstava Vesne Tominac Matačić "Ti koja imaš nevinije ruke", u režiji Ivana Lea Leme, inspirirana izvanrednim životom i djelom Vesne Parun.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike