Kultura
DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Premijerna izvedba “Krvave svadbe”
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Predstava "Krvava svadba" Federica Garcije Lorce u režiji Franke Perković Gamulin i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla premijerno je prikazana u srijedu navečer na otoku Lokrumu u sklopu dramskog programa 73. Dubrovačkih ljetnih igara. Redateljica Perković Gamulin istaknula je u povodu premijere kako je glumački ansambl napravio sjajan posao, a da su Igre jedini prostor koji otvara mogućnost okupljanja idealne podjele.

- Privilegirana sam što radim upravo s ovim glumcima, koji su od prvog dana shvatili koliko je težak posao pred njima - izjavila je Perković Gamulin, koja je dodala kako magični prostor otoka Lokruma nosi nevjerojatnu atmosferu, jer se predstava odvija najprije unutar zidina benediktinskog samostana, a potom u masliniku.

- Lokrum nam je jako puno dao. Dijelimo poštovanje prema povijesti i ljepoti otoka. Puno nam je to pomoglo, premda su se uvjeti rada iz minute u minutu mijenjali, što smo uzeli kao poticaj, a ne problem - rekla je Perković Gamulin. Dodala je kako su svi likovi u predstavi imenovani društvenim ulogama, osim Leonarda, koji ima osobno ime, muškog lika koji je nositelj nagonskog i strastvenoga, što govori o dubokoj i čvrstoj društvenoj uvjetovanosti.

- Unutar tog patrijarhalnog obrasca upravo žene taj obrazac prenose dalje na generacije, a upravo je žena, zaručnica, ona koja taj obrazac, taj lanac prekida, i odlazi u područje slobode, zašto biva kažnjena ona, ali i ostali likovi, svatko na svoj način. To je vrlo suvremen moment - rekla je Perković Gamulin.

Franka Perković Gamulin, uz režiju predstave, s dramaturgom Goranom Ferčecom potpisuje i adaptaciju teksta prema prijevodu Ivane Gomez. Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Doris Kristić, autori glazbe su Mojmir Novaković i Ivo Letunić, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a suradnik za scenski pokret Matija Ferlin. Asistent redateljice je Toma Serdarević, asistentica kostimografkinje Linda Mihaliček, a inspicijent Roko Grbin.

Glumačku ekipu čine Jadranka Đokić, Lana Meniga, Luka Knez, Ksenija Marinković, Nikola Baće, Iva Kraljević, Nikša Butijer, Tanja Smoje i Mojmir Novaković te Jelica Čučević, Maro Drobnić, Tonći Đurković, Marko Capor, Ivo Letunić, Tajana Martić, Mara Metković i Vanesa Vidaković Natrlin. Reprizne izvedbe predstave "Krvava svadba" su 19., 20. i 21. kolovoza.

Dubrovačke ljetne igre održat će prigodni program posvećen začetniku suvremene ambijentalnosti Ivici Kunčeviću, u petak 19. kolovoza u 21 sat u Pilama, lokaciji njegovog kultnog uprizorenja “Tužne Jele”. H/T.K.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike