Crna kronika
POLICIJA UPOZORAVA GRAĐANE NA OPREZ

Osijek: Ostavio otključan auto, pa ostao bez njega
Objavljeno 18. kolovoza, 2022.
Iz policije upozoravaju građane da je ostavljanje vozila otključanim - kažnjivo

Nastavljaju se krađe otključanih automobila u Slavoniji. Posljednji u nizu bez automobila ostao je 48-godišnjak kojemu je u utorak ukraden automobil vrijedan oko 20.000 kuna. Automobil je bio otključan na parkingu. Policija podnosi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku te nastavlja intenzivno traganje za kradljivcem i vozilom.
Zanimljiv je i slučaj od prošle nedjelje iz Slavonskog Broda; 33-godišnjakinja je ostavila otključano vozilo s ključevima na sjedalu, što je iskoristio 24-godišnjak koji je ukrao auto, provozao se i naposljetku udario u teretno vozilo. Zbog prekršaja, jer je ostavila automobil "na izvolite", upozorenje je dobila i 33-godišnjakinja.

Iz policije upozoravaju građane da je ostaviti otključano vozilo i kažnjivo za njegova vlasnika.

- Upozoravamo vlasnike vozila kako ostavljanje otključanog vozila povlači za sobom prekršajnu odgovornost, te da kazna za to prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama iznosi 300 kuna, jednako kao i za ostavljanje prometne dozvole u vozilu - poručili su iz Policijske uprave osječko-baranjske.

No ne kradu se svaki put automobili, nego ono što vlasnici u njima ostave. Vukovarsko-srijemska policija tako je zaprimila prijavu 20-godišnjakinje iz Darde u kojoj navodi da joj je 31. srpnja iz ruksaka koji se nalazio u prtljažniku otključanog osobnog automobila, koji je parkirala uz dječji vrtić na Trgu sv. Ivana Kapistrana u Iloku, ukraden mobitel vrijedan nekoliko tisuća kuna. Krajem srpnja iz automobila na kojemu je bio otvoren suvozačev prozor lopov je ukrao novčanik s dokumentima i novcem, naočale te fotoaparat, čime je vlasnik oštećen za oko 7000 kuna.

Krađa zna biti i na parkiralištima velikih trgovačkih centara. Upravo su predmeti ostavljeni na sjedalima pravi mamac za lopove. U slučaju da je automobil zaključan, provalnik do plijena dolazi na jednostavan način - razbijanjem prozora na vratima.

 

Sandra Lacić

Torbice, laptopi, fotoaparati, Nakit... mjesto im nije u vozilima


Iako policija često upozorava građane da ne ostavljaju nikakve stvari u svojim vozilima, očito je da i dalje velik broj vlasnika automobila živi u zabludi misleći kako neće baš oni postati žrtve kradljivaca. “Zlatni nakit, novac, foto i videooprema, prijenosna računala, torbice... mjesto im nije u vozilima jer su često predmet krađe. Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu, prtljagu stavljate u vozilo neposredno prije putovanja, a vozilo zaključajte kada ga ostavljate, pa i za kratko vrijeme vaše odsutnosti, primjerice za odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić... Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima, zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika, ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora, a ako imate mogućnost, izvadite audio i videoopremu iz vozila. Uključite alarmni uređaj, ako je ugrađen u vozilo”, upozoravaju iz policije.

Najčitanije iz rubrike