Kultura
OTVORENJE U NAZOČNOSTI MINISTRICE NINE OBULJEN KORŽINEK

Izložba “70 godina u službi baštine”
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.
Izložba "70 godina u službi baštine", o djelovanju Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), otvorena je u atriju dubrovačke palače Sponza, u nazočnosti ministrice kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Velika obljetnica svjedoči o visokoj svijesti građana Dubrovnika o vrijednosti čuvanja baštine. DPDS je vrijednost koja daleko nadilazi okvire Dubrovnika. Prije 70 godina, u vremenu koje nije bilo sklono građanskim inicijativama, okupili su se naši sugrađani, intelektualci, zaljubljenici u baštinu, ali i mnogi drugi koji su osjećali tu ljubav. To je vrijedno iznimnog divljenja. Rezultati DPDS-a možda su i nadišli prvotne planove utemeljitelja. Društvo je Ministarstvu uvijek bilo partner u obnovi najvrjednijih spomenika, najprije na području Dubrovnika, a potom i šire - rekla je Obuljen Koržinek.

Društvo prijatelja dubrovačke starine neprofitna je građanska udruga osnovana 1952. s ciljem čuvanja i promidžbe bogate dubrovačke kulturne baštine. Utemeljitelj Društva, prvi i doživotni počasni predsjednik bio je Lukša Beritić, pomorski strojar, entuzijast i zaljubljenik u spomenike svog zavičaja. Beritić je imao viziju da se građani volonteri brinu o svojim spomenicima uz pomoć stručnih institucija, unoseći u njihovu zaštitu svijest i savjest dubrovačkoga puka. DPDS-u je povjereno održavanje i upravljanje gradskim zidinama i kreće sustavni rad na obnovi i vraćanju zidina u izvorno stanje. Društvo je provelo restituciju gradskih mostova, Luže i tvrđave Revelin, obnovilo Malu i popravlja Veliku Onofrijevu fontanu itd. H
Najčitanije iz rubrike