Osijek
OSJEČANIN ŠOKIRAN DOGAĐAJEM U NOĆNOJ VOŽNJI

Ludost zbog tik-tok izazova: Mladić u mraku sjedio na stolici nasred ceste!?
Objavljeno 18. kolovoza, 2022.
Ne znam je li ovo TikTok izazov, no znam da djetetu treba odgojni tretman

Osječanin Branimir Hackenberger Kutuzović bio je i više nego iznenađen i šokiran kada je u ponedjeljak u večernjim satima automobilom naišao na mladića koji sjedi na stolici nasred Stepinčeve ulice, u samom središtu Osijeka. Da bi spriječio daljnje ovakvo ponašanje nepoznatog mladića, objavio je i video koji je snimila kamera iz njegova automobila. Na videosnimci vidi se kako mladić mirno sjedi s mobitelom u ruci, prekriženih nogu, na plastičnoj stolici. Kada mu je prišao automobil i stao, mladić se polako ustao, uzeo svoju stolicu i otišao prema prolazu koji spaja Stepinčevu ulicu i glavnu gradsku tržnicu.



Ugrožava druge i sebe


- Utjecaj društvenih mreža, obijest, nepostojanje realnog sustava vrijednosti, upropašten obrazovni sustav, sve to zajedno ili nešto posve drugo!? Više ne znam! No pogledajte što mi se dogodilo ili, bolje rečeno, što se moglo dogoditi u Osijeku u Stepinčevoj ulici oko 21 sat u ponedjeljak, 15. kolovoza 2022., čvrsto vjerujem, kao posljedica svega navedenog. U svakom slučaju molim sve da podijele ovaj videozapis. Možda netko prepozna lika i neka onda obavijesti njegove roditelje o tome što im dijete čini. Je li posrijedi Tik-Tok izazov ili nešto slično, nije važno. No ovo dijete hitno treba odgojni tretman. Osim što ugrožava svoje zdravlje i život, ugrožava i sudbinu vozača i tko zna što još! - upozorio je Osječanin na svom profilu na Facebooku i gdje je objavio i video samog događaja.


Nama je za Glas Slavonije ovaj sveučilišni profesor opisao što je osjećao kada je naišao na mladog čovjeka nasred prometnice.

- Pitam se što bi bilo da sam na sekundu pogledao negdje sa strane ili brže vozio i udario ga automobilom. Ja bih završio u zatvoru, a on bi tvrdio da je prelazio cestu. Sto posto bi u novinama pisalo kako je vozač pregazio dijete na cesti i odmah ste osuđeni. Osim mladića nije bilo više nikoga njegove dobi ondje, samo je naišao neki stariji čovjek nogostupom i kada je vidio što se događa, počeo je vikati na njega. Ne znam što je mladiću bilo i koja je njegova motivacija, ali vjerujem da se radi o nekom izazovu na TikToku. Djeca to rade, čak i hodaju po ogradi mosta. Nedavno sam čitao kako je dvoje djece umrlo jer su u nekom izazovu trebala prestati disati dok ne padnu u nesvijest. Nisam zvao policiju, a i video sam objavio da bih upozorio njegove roditelje da znaju što im dijete radi - rekao nam je Hackenberger.


TikTok Challenge ili, hrvatski rečeno, izazov, dovodi u brojne opasnosti djecu diljem svijeta, ali i u Hrvatskoj. Blackout challenge" doveo je do smrti više djece mlađe od 15 godina koja su se gušila koječime da bi se onesvijestila. Bit je bila u tome da dožive što čovjek doživi neposredno pred padanje u nesvijest.

Još prije "izazovi" su se odnosili na pretrčavanje najprometnijih cesta, pretrčavanje pruga pri nailasku vlaka, ali i postavljanje gajbi i penjanje na njih. S obzirom na to da su gajbe nestabilne, većina sudionika u izazovu je padala, a do koliko je to ozljeda dovelo, nitko ne zna.

U jednom su slučaju usisavačem izvlačili sav zrak iz vreće za smeće koju bi stavili preko sebe. Vreća bi se zalijepila za njih, a što je tu zabavno, nitko od odraslih ne shvaća.

Što se "vrti" u glavama?


Osječka psihologinja pojašnjava što se "vrti" u glavama djece i tinejdžera dok snimaju takve izazove i sudjeluju u njima.

- Na TikToku je znalo biti izazova koji su dosta riskantni. Adolescenti imaju svoje idole koji su im zanimljivi i koje često imitiraju. To je razvojno primjereno i nije nešto što nas treba čuditi, koliko god nama odraslima takva ponašanja mogu biti neshvatljiva. Problem nastane onda kada su to ponašanja koja ih stavljaju u rizik. Nažalost, i to je razvojno očekivano jer mladi često ne razmišljaju o posljedicama svojih postupaka ili smatraju da se njima ništa loše neće dogoditi. Upravo zbog toga važno je postavljati granice ponašanja, razgovarati s mladima o sadržajima na internetu, njihovim razlozima zašto im se to sviđa kako bismo ih bolje razumjeli, pomogli im da kritički promišljaju o tim sadržajima i umanjili rizik za razne negative posljedice - naglašava Ana Kurtović, profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Iz policije potvrđuju da dojavu o ovom slučaju nisu dobili, no upozoravaju da je takvo ponašanje kažnjivo.

- Upozoravamo da se radi o ugrožavanju sigurnosti prometa na cestama, ali i ugrožavanju kako svog tako i života osobe koja nailazi vozilom. Prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa, to je i kažnjivo - rekla nam je Edita Roterbauer, glasnogovornica Policijske uprave osječko-baranjske.

Sandra Lacić
MAJKA MLADIĆA: LJUTITA SAM NA SINA, ZAHVALNA GOSPODINU KOJI GA JE SNIMIO
 
Uspjeli smo pronaći majku 15-godišnjeg dječaka koji je sjedio posred ceste. Malo je reći da je šokirana, a i sama potvrđuje da se radilo o TikTok izazovu.

- Ne znam što bi rekla, šokirala sam se i nije mi dobro od jutros (srijeda, nap.a.). Prijateljica mi je poslala video i tlak mi je skočio tako da sam gotovo dobila moždani udar. Sin mi je lagao da nije on bio taj koji je sjedio na cesti dok mu nisam pokazala video. Nije znao da je snimljen i da postoji snimak. Sreća i Bog da je taj čovjek koji je na njega naišao objavio video tako da nije zamutio lice pa sam ga mogla prepoznati i reagirati. Mogao je naići netko pijan, drogiran, manje oprezan ili je netko samo mogao skrenuti pogled na radio i moj bi sin stradao. Pa tko bi očekivao da netko sjedi na sredini ceste?! - kaže 36-godišnja Osječanka. Kako dalje dodaje, teško je objasniti kako se osjećala kada je vidjela sina na videu.

- To je bio pravi horor. Da nisam vidjela svojim očima, ne bih vjerovala. Sin mi je rekao da bar pet godina nije igrao TikTok izazov, što me je opet šokiralo jer sada ima samo 15 godina. Pa što je onda radio?! Čitala sam o tome, ali uvijek misliš to je negdje daleko. Koliko sam ljutita, toliko sam i sretna da znam što radi, jer on i dalje nije svjestan opasnosti. Sada bar znam da se mi roditelji moramo bolje organizirati. Ne treba šutjeti o tome. Voljela bih da je taj čovjek koji je naišao autom pozvao policiju, makar platila kaznu, da moj sin osjeti što je zapravo napravio. Svakako ću potražiti i stručnu pomoć za njega - rekla nam je majka 15-godišnjaka.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana