Novosti
DIREKTOR GLAVNOG UREDA HTZ-A KRISTJAN STANIČIĆ PORUČIO:

Turistička sezona i prihod odlični
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Tijek glavne turističke sezone je odličan, približili smo se rekordnoj 2019. i prihod će biti velik, izjavio je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić. Dodao je kako u ovom trenutku pratimo trend oko 96 % noćenja i 90 % dolazaka u odnosu na 2019. godinu. U RH trenutačno boravi oko milijun i sto tisuća turista, prihodi će biti još veći, rekao je za Dnevnik HTV-a Staničić.

Komentirao je i prognozu HNB-a da ćemo od turizma ove godine uprihoditi oko 7 % ili oko 800 milijuna eura više nego 2019. godine. Prema tim procjenama, prihodi bi mogli dosegnuti 11 milijardi i 300 milijuna eura. "Imamo odlično prolazno vrijeme i veći broj fiskaliziranih računa, pa i prihoda u turizmu, no treba pričekati ostatak glavne sezone. Imamo i odlične najave za posezonu, pa ćemo na kraju godine zbrajati pokazatelje i prihode, zasigurno će sezona biti odlična", smatra Staničić. O mnogim primjedbama da su previsoke cijene na obali, kaže kako uvijek apelira na to da svako poskupljenje mora biti praćeno povećanjem razine kvaliteta proizvoda i usluge. "Nadam se da će naši turistički radnici biti razboriti i prilagoditi se stanju na tržištu", ističe Staničić. O apartmanizaciji i eventualnim učincima koje može imati za turizam, kaže kako je na lokalnim čelnicima da kroz prostorne planove kvalitetno upravljaju prostorom. U tom smislu ići će i nova strategija razvoja održivog turizma. Naglašava da je na svima nama čuvati prostor i resurse.

- HTZ izrađuje strateški dokument za hrvatski turizam. Cilj je da se na ljestvici sa 16. mjesta u svijetu dignemo još više i, naravno, daljnja digitalizacija poslovanja da bismo što bolje informirali turiste i pokazali što Hrvatska sve danas nudi u vrlo jakoj svjetskoj konkurenciji - kazao je Staničić. H
Možda ste propustili...