Sport
TRENER BI SE TREBAO OKRENUTI SAMO SVOM POSLU

Bjelica se mora smiriti
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.
Predsjednik Ferenc Sakalj ne smije živjeti u sjeni, već treba odlučnije upravljati klubom

Hoće li se u NK-u Osijek smiriti napetosti nakon što je predsjednik kluba Ferenc Sakalj napokon zauzeo jasan javni stav o statusu trenera Nenada Bjelice? Valjda hoće, ali proglas je došao bar dva tjedna prekasno.



Da se reagiralo na vrijeme, vjerojatno bi velik dio nezadovoljstva, špekulacija, pa i raznih dezinformacija bio izbjegnut. No ključno je pitanje hoće li se smiriti sam Bjelica koji je svoje nezadovoljstvo počeo iskazivati prizemnim vulgarnostima obraćajući se novinarima u trenutku kada je napuštao presicu nakon prvenstvenog susreta protiv Varaždina. Rezultat je u sportu anđeo i vrag. Dok su mu cvjetale ruže na klupi Dinama, cvjetao je i odnos s medijima, pa je Bjelica dobio nagradu Zbora hrvatskih sportskih novinara za kvalitetnu suradnju. Sada je zaslužio - kaktus. No sad ni mi ne trebamo biti obični kmečavci i plakati zbog nekakvih psovki. Rekao je nešto što ne pripada u normalan način komunikacije, ali važnije će biti da shvati kako nema pravo vrijeđati sve oko sebe samo zato što mu se postavljaju pitanja koja zanimaju cjelokupnu sportsku javnost u Hrvatskoj.

Stati na loptu


Nenad se treba okrenuti svom pravom poslu. Treba nastaviti popravke na svome stroju koji ne radi kako treba u posljednje vrijeme. Nitko drugi mu ne može biti kriv, ali baš nitko. Sam ga je slagao, sam ga je "razrađivao", ali zapinje. Događa se, nije smak svijeta, ali ako Bjelica nastavi tražiti neprijatelje ispod svakog kamena u Gradskom vrtu, stroj popraviti nikada neće. Osim toga, sad kad je predsjednik kluba Ferenc Sakalj treneru dao punu podršku, onda bi morao početi djelomično i upravljati njegovim ponašanjem. I u slavlju i u krizama poput ove. Zdrava komunikacija uvijek je bila i bit će temelj kvalitetnih odnosa, a u ovom smo trenutku jako daleko od toga. No opet nije nešto što se ne može popraviti. Bjelici su puna usta podrške, strpljenja i mira, a upravo on zna biti taj faktor koji ponašanjem naruši te vrijednosti. Ukratko, predsjednik Ferenc Sakalj uz pomoć svojih suradnika koje je odabrao treba početi odlučnije upravljati klubom, a ne da samo "priroda odrađuje svoje", jer onda, kada te rezultat napusti, dolazi do ovakvih iskakanja, a ona su najviše produkt zakasnjele reakcije. No dobro, sada imamo tu odluku oko Nenadova statusa koja se neće svima svidjeti, ali to u konačnici nije važno jer ju je donio onaj tko ima moć odlučivanja i tko financira klub. I to je jedino prirodno. Sve drugo su obični spinovi. Treba smiriti uzavrele strasti i okrenuti se onom najvažnijem, pronalaženju izlaska i crne rupe u koju je momčad upala. Momčad i Bjelica u tome će odigrati glavnu ulogu, a svi mi okolo pripomoći koliko možemo.

U nadi je spas


Pred Osijekom je serija teških utakmica u kojima ga čekaju tri derbija. No koliko to u ovoj situaciji može biti teže od svega što se prošlo u prvih mjesec dana nove sezone?

- Nije nama u ovom trenutku važno protiv koga igramo, nego kakvi ćemo mi biti. Pobjeđivali smo Dinamo, Hajduk i Rijeku već prije, i to ne samo jednom, pa zašto to ne bismo ponovili i sad. Treba vjerovati da to možemo ostvariti, pripremat ćemo se da odigramo kvalitetne utakmice i pokušamo protiv svakog doći do bodova - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Prvi u nizu ovosezonskih derbija osječku momčad očekuje u subotu protiv Dinama na Maksimiru. Cinik će, zbog aktualnog trenutka, reći "baš vam je to neki derbi", ali sad je trenutak za izvući onu staru dobru floskuletinu "kada se igra derbi, stanje na tablici ili stanje u momčadima nije bitno". Vraga nije kada ideš Dinamu na noge, ali Osijek je sad u poziciji u kojoj stvarno na Maksimiru nema što izgubiti jer su ga još jučer već svi oplakali u rezultatskom smislu.

Eto, pritiska neće biti, a u nadi je uvijek spas. Bit će zanimljivo vidjeti kako bijelo-plavi funkcioniraju u takvim okolnostima...

Dalibor Keler
OTVORENA BLAGAJNA
Blagajna kod tribine Zapad stadiona Gradski vrt ovog tjedna radit će od utorka do subote od 10 do 16 sati. Osim učlanjivanja u NK Osijek, još uvijek traje i prodaja polugodišnjih ulaznica, a osim toga na raspolaganju za kupnju bit će i svi klupski promoartikli. Inače, distribucija ulaznica za susret protiv Hajduka počet će u utorak, 23. kolovoza.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike