Regija
DRUGO PROŠTENJE U NAŠICAMA

Vjernici slavili u crkvi, molili se i zahvaljivali pred Gospinim kipom
Objavljeno 15. kolovoza, 2022.
NAŠICE



Velika Gospa, ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, tradicionalno je proslavljena u Našicama. Taj se blagdan, naime, slavi kao drugi nebeski zaštitnik Župe sv. Antuna Padovanskog i drugo proštenje. Kao i prijašnjih godina, vjernici su se za taj veliki blagdan pripremali trodnevnicom, koja je počinjala molitvom krunice ispred oltara Majke Božje u župnoj crkvi.

Župa sv. Antuna Padovanskog u Našicama godinama slovi kao Gospino hodočasničko mjesto. Tako je i ove godine župa bila odredište brojnih hodočasnika. Svete mise služene su prema blagdanskom rasporedu, a središnji događaj bio je svečana misa u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog i procesija s Gospinim kipom oko franjevačke crkve i samostana. Misno slavlje predvodio je našički župnik, fra Tomislav Faletar.

Inače, tradicija okupljanja vjernika na Veliku Gospu u Našicama seže još od davnina. Pobožnost i štovanje Majke Božje vezani su uz kip Majke Božje postavljen 1858. na gradskom trgu. Kip je stajao na trgu sve do rušenja 1947. Godine 1976. postavljen je u krugu franjevačkog samostana i župne crkve. Od tada na svetkovinu Velike Gospe vjernici pod Gospinim kipom pale svijeće kako bi izrazili pobožnost Majci Božjoj, bilo da nešto mole, bilo da zahvaljuju za ispunjenu prošnju. S.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana