Osijek
ZANIMLJIVI PRIZORI I DALJE PLIJENE POZORNOST PROLAZNIKA

Vodostaj Drave nizak, u stagnaciji
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Iako je zadnjih nekoliko dana vodostaj Drave u Osijeku u stagnaciji, i nije ni približno najnižim mjerenjima iz srpnja, zanimljivi prizori još uvijek plijene pozornost Osječana.

Tijekom cijelog ljeta imali smo prilike vidjeti uistinu svašta: od kupača koji su uživali na ogoljenim sprudovima, preko olupine davno potopljene teglednice na desnoj obali kod Mosta dr. Franje Tuđmana, do kamenja koje je "izvirilo" u Zimskoj luci, ali i na ostatku obale s obje strane rijeke, nasukanih čamaca i ostataka nekadašnje "Garnike". U jednom trenutku vodostaj je bio toliko nizak da smo imali osjećaj kako bi se Drava mogla prehodati.

- U petak, 12. kolovoza, u 7 sati vodostaj Drave bio je - 134 cm, što nije ni približno najnižem zabilježenom tijekom ljeta. Naime, najniže zabilježeno mjerenje ove godine bilo je 29. srpnja, u 7 sati, kada je izmjereno -163 cm, pa nas je samo pet cm dijelilo od rekorda iz rujna 2003. godine. S druge strane, najviši vodostaj Drave kod Osijeka zabilježen je 25. lipnja 1965. godine, kada je izmjereno 542 centimentra - istaknuo je Matej Krstić, zamjenik voditelja centra obrane od poplava sektora B pri Hrvatskim vodama.

Čini se kako od najavljene kiše za ovaj vikend neće biti (gotovo) ništa. Naime, DHMZ u svojoj novoj prognozi i dalje najavljuje osvježenje, ali “oblačno, uz malu količinu kiše i moguću grmljavinu” očekuje se tek u nedjelju predvečer. N.Kučar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike