Svijet
FBIH NE SMIJE BITI BOŠNJAČKI ENTITET

Čović vjeruje u Schmidtove poteze
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuti izborne propise kako bi se provela presuda Ustavnoga suda u predmetu Ljubić i spriječilo pretvaranje Federacije BiH u bošnjački entitet.



- Nadam se da će Schmidt ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH i uvjeren sam da ćemo u tom slučaju na ove izbore ići relaksirano od pritiska koji dolaze od značajnog dijela bošnjačkih stranaka, s nakanama da transformiraju Federaciju BiH u unitarni, bošnjački prostor i entitet jednog naroda”, rekao je u Širokom Brijegu. Kaže da se protivi nametanju odluka međunarodnih autoriteta, no da nakon što je nedavno napravio određene preinake posao ‘mora završiti ujednačeno do kraja’. Čović ističe da Hrvati okupljanjima u Širokom Brijegu nastoje poslati poruku da grade europsku BiH. “Schmidt treba pratiti takve nakane i uvjeren sam da će tako i učiniti”, kaže. Potkraj srpnja Schmidt je nametnuo samo tehničke izmjene Izbornog zakona, a privremeno odustao od političkih intervencija u zakon i Ustav Federacije BiH, kako bi se provela presuda Ustavnoga suda po apelaciji Bože Ljubića. Tu se inzistira na očuvanju legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda bez mogućeg preglasavanja od strane brojnijih. To znači i promjenu načina popunjavanja Doma naroda, gdje Hrvati, Bošnjaci i Srbi imaju po 17 izaslanika, te manjine sedam.



Sada su u klubu Hrvata Doma naroda i dvojica Bošnjaka koji se lažno izjašnjavaju Hrvatima - Edim Fejzić iz Bosansko-podrinjske županije te Razim Halkić iz Unsko-sanske županije, gdje živi iznimno mali broj Hrvata. Probošnjačke stranke opet su na listama pozicionirale više takvih kandidata, a u javnosti se nagađa da će Schmidt to nastojati ograničiti ili povećati prag, zbog čega su te stranke oštro reagirale.H
Možda ste propustili...

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike