Regija
PRIPREMA SE DOKUMENTACIJA

Šetnicu će od poplava zaštititi i montažni sustav
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Šetnica na kruni nasipa u Županji 13. rujna ponijet će naziv “Šetnica dr. Zlatka Krtalića”
ŽUPANJA



Savska će šetnica u Županji dobiti zaštitni protupoplavni montažni sustav radi smanjenja mogućnosti sloma nasipa, što bi prouzročilo veliku opasnost za ljude i materijalna dobra, a montirat će se prema potrebi, kao zaštita od visokog vodostaja Save. Radovi će se obaviti u sklopu rekonstrukcije lijevoobalnog savskog nasipa u Županji - od rampe "Muzej Topola" do stepenica i križa na nasipu, radi povećanja sigurnosti zaštite od poplava i štetnog djelovanja voda. Za sanaciju je predviđen dio koji se proteže uz Zavičajni muzej "Stjepan Gruber", gdje je pri visokim vodama Save uočeno pojačano procjeđivanje kroz zemljani trup obrambenog nasipa.



U odgovoru na upit Glasa Slavnije o tome kada se može očekivati početak radova, što će oni obuhvaćati i koliko će trajati, u Hrvatskim vodama, u Vodnogospodarskom odjelu za srednju i donju Savu, pojašnjavaju da je u tijeku postupak ishođenja posebnih uvjeta nadležnih javnopravnih tijela za predmetni zahvat. Nakon što se ispoštuju navedeni posebni uvjeti, ishode potrebne potvrde i kompletira glavni projekt predat će se zahtjev za ishođenje građevinske dozvole Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Očekuju da će građevinska dozvola biti ishođena do kraja ove godine.

"Javna nabava za izvođenje radova i provedbu stručnog nadzora provest će se početkom 2023., a nakon odabira i sklapanja ugovora s najpovoljnijim izvođačem i stručnim nadzorom može se započeti s radovima rekonstrukcije lijevoobalnog savskog nasipa u Županji", zaključuju. Rok izvođenja radova je 12 mjeseci.

Tehničkim je rješenjem predviđeno da će se uz postojeće armiranobetonske žardinjere i klupe postavljene na vodnoj strani šetnice, koje imaju funkciju zaštitnog zida za obranu branjenog područja od ekstremno visokih vodostaja Save, izgraditi trakasti temelj za potrebe postavljanja protupoplavnog montažnog sustava.

Cilj predstojećeg zahvata rekonstrukcije dijela savskog nasipa kod Muzeja u Županji jest primjenom utvrđenih mjera osigurati ga od procjeđivanja kroz tijelo nasipa i/ili temeljno tlo. Također je predviđena vodonepropusna zavjesa u obliku čeličnog žmurja (talpi) pri nožici nasipa na vodnoj strani. Iznad njih će se sagraditi armiranobetonska greda, od koje će se složiti travna rešetka kao zaštita od površinske erozije pokosa. U Hrvatskim vodama objašnjavaju da se protupoplavni montažni zaštitni sustav slaže kada za njim postoji potreba, odnosno u slučaju pojave velikih voda rijeke Save.

A šetnica po kruni savskog nasipa u Županji od sljedećeg će mjeseca ponijeti ime "Šetnica dr. Zlatka Krtalića", o čemu je već ranije, na prijedlog gradonačelnika Damira Juzbašića, odluku donijelo Gradsko vijeće. Na ovaj će način Grad posmrtno odati veliko priznanje i zahvalu te ostaviti trajan spomen na uglednog sugrađanina i jednog od najpriznatijih županjskih liječnika uopće. Zlatko Krtalić, dr. med. spec. radiologije, u Domu zdravlja Županja počeo je raditi 1981., a kao vrhunski liječnik ostavio je neizbrisiv trag. Bitku s teškom bolešću izgubio je 2016. godine, u 60. godini.

Postavljanje ploče s njegovim imenom na šetnici bit će 13. rujna, na šestu obljetnicu njegove smrti.

Marija Lešić Omerović
ZAHVALA GRADA
Zahvaljujući znanju, stručnosti i požrtvovanosti u ranom otkrivanju i uspješnom liječenju raka dojke i drugih malignih bolesti, dr. Krtalić bio je oslonac čitavoj društvenoj zajednici i pojedincima, uz neizmjerno povjerenje. Dobrobit pacijenta bila mu je prva briga.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike