Mozaik
BBC OBJAVIO POPIS

Sedam gradova u utrci za domaćina Eurovizije 2023.
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
U užem izboru su: Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle i Sheffield

Emisija "The Zoe Ball Breakfast Show" na BBC Radio 2 jučer je bila u središtu eurovizijske pozornosti. Naime, domaćin Eurosonga u svibnju 2023., britanska televizija BBC u emisiji je otkrila popis od sedam gradova koji su ušli u uži krug za domaćinstvo, prema odluci BBC-ja i European Broadcasting Uniona (EBU).



Oni su: Birmingham (Resorts World Arena), Glasgow (OVO Hydro Arena), Leeds (First Direct Arena), Liverpool (M&S Bank Arena), Manchester (AO Arena/Manchester Central), Newcastle (Utilita Arena) i Sheffield (Utilita Arena). Kako je otkrio BBC-jev Scott Mills, pismo namjere domaćinstva poslalo je 20 britanskih gradova, koji su, između ostalih, morali pokazati koliko su povezani s Ukrajinom, njezinom kulturom i manjinom u Velikoj Britaniji, budući da se mora staviti naglasak na pobjednicu ovogodišnje Eurovizije.

Gradovi su objavljeni uz posebne goste u studiju BBC-ja. Tamo je bio izvršni direktor Eurovision Song Contesta Martin Österdahl, koji je objavio početak utrke za domaćina natjecanja. U studiju je bio i megafan Eurovizije, DJ Scott Mills, koji je slušateljima objasnio kako Velika Britanija organizira natjecanje umjesto Ukrajine, koja je u Torinu ove godine pobijedila zahvaljujući pjesmi "Stefania", u izvedbi Kalush Orchestra. Ovo će biti četvrto uzastopno izdanje Eurosonga koje se neće održati u glavnom gradu domaćina. Prema pisanju BBC-ja, nisu zaprimili nijedno pismo iz Walesa, dok je jedna (Belfast) stigla iz Sjeverne Irske. Zanimljivo, u uži krug kandidata nije ušao nijedan grad južnije od Birminghama, domaćina Eurosonga 1998. godine.

Sedam gradova odabrano je prema svojoj mogućnosti da ispune minimalne zahtjeve koji pokazuju da imaju kapacitet, sposobnost i iskustvo da budu domaćin eventu ove veličine i kompleksnosti. Kapacitet publike mora biti između 8000 i 10.000 tijekom događanja, što odgovara 70 % maksimalnog kapaciteta infrastrukture za regularne koncerte, ako se uzme u obzir specifična pozornica i produkcija potrebna za Eurosong. Dvorana mora biti ekskluzivno dostupna šest tjedana prije natjecanja, dva tjedna tijekom šoua, koji će se održati u svibnju, i tjedan nakon šoua kako bi se rastavila pozornica i oprema. Prema riječima šefa ovogodišnjeg eurovizijskog šoua Claudija Santuccija, namještanje pozornice traje tri tjedna, nakon čega slijedi tri ili četiri tjedna trajanja proba. Od tri ili četiri tjedna proba, jedan tjedan je rezerviran za održavanje Eurosonga.

- To je događanje kojem bi uobičajeno trebalo dvije godine za organizaciju, ali umjesto toga imamo manje od godinu dana, jer to saznaš tek kada pobijediš - kaže on. Prema pisanju BBC-ja, oni će na domaćinstvo potrošiti između osam i 16 milijuna funti, i imat će manje vremena za postavljanje produkcije.

Slijedi drugi krug odabira, no ime domaćina Eurosonga 2023. godine neće biti poznato sve do jeseni.

Tanja Kvorka
ZAHTJEVNI KRITERIJI ZA DRUGI KRUG
Kriteriji koji se moraju ispuniti za drugi krug zahtjevni su i specifični: domaćin mora imati pogodnu dvoranu i dovoljno prostora za isporučiti zahtjeve natjecanja; ispunjenje obveza grada ili regije koja bi ugostila natjecanja, uključujući i financijski dio; snaga kulturne ponude koja uključuje off screen lokalnu i regionalnu aktivnost, kao i prikaz ukrajinske kulture i glazbe te suradnja sa strateškim prioritetima BBC-ja kao javnog servisa, što uključuje dokazivanje vrijednosti svoj publici i potpora kreativnoj ekonomiji Velike Britanije.

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

Najčitanije iz rubrike