Novosti
KULTURNI TURIZAM

Ljeto u Osijeku: Bogato
kulturnim i zabavnim
sadržajima koji pridonose
odličnim turističkim rezultatima
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Osječke ljetne noći tradicionalne su manifestacije koje u ljetnim mjesecima oživljavaju središte grada privlačeći mnogobrojne Osječane, ali i goste

Za čak 12 posto ovogodišnji je turistički srpanj u Osijeku bolji od prošlogodišnjeg. U prvih sedam mjeseci ove godine u gradu Osijeku zabilježena su 34.163 dolaska (rast od 63 % u odnosu na 2021. godinu), odnosno 69.881 noćenje (rast od 32 % u odnosu na 2021. godinu).



"Dobrim turističkim brojkama pridonose brojne kulturne i zabavne manifestacije, kao i otvorenje obnovljenih bazena na Copacabani. Okosnica svih kulturnih zbivanja je Osječko ljeto kulture koje prvi put ove godine traje čitavo ljeto i svi programi za posjetitelje besplatni su. A koliko Osječani vole Kopiku, svjedoči i podatak da se u samo tri tjedna otkad su otvoreni, na novim bazenima kupalo više od 30 tisuća građana i njihovih gostiju", ističe osječki gradonačelnik Ivan Radić.

OSJEČKO LJETO KULTURE KROVNA JE KULTURNA MANIFESTACIJA KOJA TRAJE ČITAVO LJETO


Prvi put ove godine Osječko ljeto kulture uistinu i traje cijelo ljeto. Čak 76 programa raspoređeno je od 2. srpnja do 3. rujna. Još jedna specifičnost krovne osječke kulturne manifestacije jest program koji kulturu predstavlja u širokom rasponu - od filmova na krovovima zgrada ili u parku, pa do metal koncerata u baroknim dvorištima, bogate izložbe, zanimljive predstave, inovativne razgovorne forme i pregršt glazbe. Dobra posjećenost programa govori u prilog činjenici da je Osijek kulturno središte i da svojom ponudom odgovara potrebama šire regije. Uz uvođenje programa poznatih i stranih izvođača, ove godine zamjetan je i redovit broj stranih gostiju, najčešće iz zemalja u okruženju. Upravo njegujući takve veze i nudeći atraktivan program za domaće, ali i strane goste, Osječko ljeto kulture zatvorit će se koncertom Dancing Queen, Panonske filharmonije iz Pečuha, na Trgu Vatroslava Lisinskog, 3. rujna, kada će ovaj orkestar odsvirati najveće ABBA-ine hitove.

OSJEČKIM LJETNIM NOĆIMA PROŠETALO NA TISUĆE OSJEČANA I NJIHOVIH GOSTIJU


Osječke ljetne noći tradicionalne su manifestacije koje u ljetnim mjesecima oživljavaju središte grada privlačeći mnogobrojne Osječane, ali i goste. Svojim sadržajem prilagođene su svim dobnim skupinama. Održavaju se zadnje subote u lipnju, srpnju i kolovozu.

Grad Osijek prepoznao je važnost ove manifestacije te je u te dane produžio radno vrijeme ugostiteljima.

Druga Osječka ljetna noć, održana 29. srpnja, bila je posebnija od ostalih zbog puštanja u promet simbola grada, pješačkog mosta. Obnovljeni most tako je ponovno postao omiljeni osječki fotopoint, ali je i spojio sadržaje s obje strane rijeke Drave.

OSJEČKI ZOOLOŠKI VRT POVRŠINOM NAJVEĆI U HRVATSKOJ


Pješački most ponovno je spojio osječku desnu i lijevu obalu na kojoj se, uz Copacabanu, nalazi još jedna turistička atrakcija - Zoološki vrt. Osječki ZOO prostire se na 11 hektara te je površinom najveći u RH. U njemu živi stotinjak vrsta, odnosno 650 jedinki. Među njima i od ove godine novi stanovnici: mužjak afričkog lava, ris, alpake, jakovi te indijske zvjezdaste kornjače. Osječki ZOO može se pohvaliti i velikom brojem mladunčadi koja je ove godine stigla na svijet: mala dvogrba deva, dvije eland antilope, osam mladih vukova te pet mladih vidri.

Sve to pridonosi izvrsnoj posjećenosti. U odnosu na pretpandemijsku 2019. osječki ZOO u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi čak deset tisuća posjetitelja više.

Dobre turističke brojke, upotpunjene nadaleko poznatom osječkom gostoljubivošću, dokaz su da mnogi za svoju ljetnu destinaciju biraju upravo Osijek.
Jasminka Knežević