Novosti
ZAHTJEV TOMISLAVA ŽIGMANOVA I ALEKSANDRA OLENIKA ZBOG KALABIĆA

Traže ukidanje srbijanskog Zakona o rehabilitaciji
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Zastupnici manjinske koalicije "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani" u parlamentu Srbije Aleksandar Olenik i Tomislav Žigmanov zatražili su, reagirajući na odluku o rehabilitaciji Nikole Kalabića, jednog od četničkih vođa iz Drugog svjetskog rata i suradnika čelnika Ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića, ukidanje Zakona o rehabilitaciji i poništenje svih pravnih posljedica njegove primjene.

Kalabiću se pripisuju brojni zločini nad srpskim civilima i komunistima, uhićen je u tajnoj operaciji 5. prosinca 1945., a 11. studenoga sud ga je proglasio narodnim neprijateljem i oduzeta mu je imovina. Okolnosti smrti do danas nisu utvrđene, godinama se vodio kao nestao, a 65 godina poslije službeno je proglašen mrtvim. Rehabilitaciju je zatražila njegova unuka. Pojedine oporbene stranke i udruge civilnog društva zatražile su ukidanje, a viši tužitelj u Valjevu najavio žalbu, jer je i prvobitna odluka vraćena na ponovno suđenje. Olenik i Žigmanov ističu da se Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. godine ne utvrđuje je li Kalabić naređivao ratne zločine ili je i sudjelovao u njima, nego se samo formalno utvrđuje je li imao pravedno suđenje. "Svaka sudska odluka kojom se utvrđuje da nije imao pravedno suđenje ukida prethodnu osuđujuću presudu te zbog nemogućnosti novog suđenja svi suradnici okupatora, izdajice i ratni zločinci ostaju neosuđeni", upozoravaju. Na isti je način rehabilitiran i vođa četničkog pokreta Draža Mihailović.

"Zakonom o rehabilitaciji pokušava se od gubitnika rata, četnika, ustaša i ostalih zločinaca i suradnika okupatora, napraviti pobjednike i zato će zastupnici koalicije ‘Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani‘ predložiti ukidanje Zakona", ističu. U javnosti su mnogo glasnije osude rehabilitacije Kalabića i zahtjevi da ju sud poništi. U Beogradu je grafit posvećen Draži Mihailoviću osvanuo prebojen. Na njegovu liku nacrtana je crvena petokraka te ispisano: "Ustaše, četnici, podjednako poklali" i "Stop rehabilitaciji zlikovaca".H
Možda ste propustili...

USKORO NOVA VELIKA INVESTICIJA

50 milijuna kuna za Zračnu luku Osijek

UHIĆENO VIŠE OSOBA

Izdavali lažne COVID potvrde

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2021.

Lani je prodano nekretnina za 60 milijardi kuna

2

SAVJET O POPISU

Upozoravali na netočne rezultate

3

NISU PRISTALI NA VLADINU PONUDU

Sindikati bi povišicu 8 %