Sport
NIJEMCI ŠKRTARE, BIJELO-PLAVI ČEKAJU VIŠE

Borussia nudi 3,7 mil. eura za Belju, Osijeku je to malo
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Navijači se od početka sezone pitaju što je s Caktašem, Mierezom i Lovrićem

Ljetni prijelazni rok ušao je u završnu fazu, a NK Osijek još nije ostvario nijedan od dva planirana veća transfera. Ipak, čini se kako bi se sljedećih dana jedan od njih mogao dogoditi.



Riječ je o mladom napadaču bijelo-plavih Dionu Dreni Belji, za kojeg je ozbiljno zapeo Bundesligaš Borussia Mönchengladbach. Zapravo, Beljin transfer visi u zraku otkako se vratio s posudbe iz Istre 1961, jer je on praktično jedini igrač za kojeg Osijek može dobiti više od pet milijuna eura na ime odštete.

Pregovori traju


Osijeku treba bar jedan veliki transfer kako bi pokrpao neke stvari u proračunu. Naime, zimus, dok je trajalo natezanje s Eurokamenom oko gradnje novog stadiona na Pampasu, a radovi su stajali, klub je novac za gradnju stadiona preusmjerio za tekuće poslovanje, pa sad to treba nadoknaditi kroz transfere. Osijekov igrački kadar složen je većinom od igrača koji su u zrelim igračkim godinama, a za takve je, osim ako nisu reprezentativci, poput Ivice Ivušića, teško dobiti cijenu veću od tri do četiri milijuna eura. I zato se u Gradskom vrtu moraju okrenuti "obiteljskoj srebrnini", odnosno mladim igračima. Njihove perspektive na tržištu, ako su se već dokazali u HNL-u, daleko su bolje. I zato je Beljo u fokusu, zato je i Barišić na ciljniku. Uglavnom, Borussia Mönchengladbach poslala je ponudu za Belju od 3,7 milijuna eura, plus neki bonusi, što za Osijek nije prihvatljivo. Do realizacije posla će doći samo ako Nijemci budu bili spremni minimalno ponuditi šest milijuna eura, a na to će se dograditi određeni postotak od buduće prodaje, kao i neki dodatni bonusi, s čim bi transfer mogao dosegnuti osam milijuna eura. To je već ozbiljan novac koji ne može platiti baš svaki klub srednje europske klase. Inače, u njemačkim medijima već su se pojavile priče kako je Beljo s Borussijom dogovorio uvjete pod kojima bi igrao te da se čeka samo dogovor klubova oko odštete. Hoće li do njega doći ovisi o tome hoće li njemački klub biti spreman rastvoriti novčanik do razmjera koji bi zadovoljili apetite NK Osijek.

Napadačka moć


Eventualni Beljin odlazak neće ostaviti nekakvu posebnu prazninu u Osijekovom rosteru. Čak nam se ponekad čini kako je on Bjelici zadavao glavobolje, jer nije znao kuda bi s njim kada je mjesto u momčadi u pitanju. Naravno, ako pogledate brojke, onda se slika mijenja, jer Beljo je zabio dva od pet Osijekovih pogodaka ove sezone. Bez obzira na rasplet situacije s Beljom, Osijek će svejedno imati dobru napadačku moć, a samo je pitanje hoće li Bjelica konačno pronaći način kako je iskoristiti. Baš je prijateljski susret protiv Đakova Croatije pokazao kolika je vatrena moć Osijeka kada joj se omogući dovoljno velik promet u kaznenom prostoru. Caktaš je Đakovčanima stavio tri, a Mierez dva pogotka, samo zato što su konačno imali dovoljno lopti. Naravno, iluzrono je očekivati da će promet biti jednako gust i u kaznenom prostoru Varaždina u nedjelju, ali Osijekov najveći problem u početku ove sezone upravo se krije u nemogućnosti stvaranja pravog pritiska na suparnika kroz igru, a u tome najviše pati završnica, a posljedično s njom napadači, ili igrači tipa Mije Caktaša koji je rođeni strijelac, a ne nekakav neimar koji treba rovati i kopati na sredini igrališta. Ne zvuči li fascinantno podatak da Caktaš u susretu protiv Istre 1961 nijednom nije zakoračio u suparnički kazneni prostor, osim u prekidima! Na taj način nemoguće je iskoristiti njegov potencijal. Mijo je jednostavno igrač koji ne treba imati nikakve posebne zadatke na terenu. Pustiti ga neka se šulja oko i u kaznenom prostoru po svom osjećaju, jedino je ispravno u njegovom slučaju. Što se Miereza tiče, on je također, kao i Mijo, jedna od najvećih žrtvi jalovosti igre Osijeka. I on je protiv Đakovčana pokazao kako u njegovoj glavi itekako ima dinamita, posebice ako mu se isporuči dovoljan broj upotrebljivih ubačaja. Na koncu, ostaje još jedan neriješeni misterij. Što se događa s Kristijanom Lovrićem? Više je na klupi negoli na terenu, što ne ide u korak s njegovim ugledom. Teško je objašnjivo zbog čega dva najzvučnija Osijekova pojačanja više "griju" klupu negoli igraju. To nema nikakve logike, ili je Bjelica jednostavno promašio s izborom pojačanja zato što si je doveo igrače koji ne uspijeva u svoju viziju igre.

Uglavnom, Osijekova napadačka moć svakako postoji, ali treba pronaći igru koja će je aktivirati na pravi način, a Bjelica u tome ne uspijeva. Kada i ako nađe rješenje, nestat će dobar dio problema koji danas muče bijelo-plave.

Dalibor Keler
APSURDI UMJESTO REKORDA
Rekorde koji je Bjelica s momčadi nizao dok je život bio lijep, u zadnje vrijeme zamijenili su apsurdi. Naime, napadači koji su pod ugovorom s bijelo-plavima najbolje se osjećaju daleko od Gradskog vrta. Prošle sezone Dion Drena Beljo bio je vrlo produktivan u dresu Istre 1961. Zabio je 15 prvenstvenih pogodaka, a ove sezone atomski je krenuo i Mirlind Daku na posudbi u Muri, koji je u sedam službenih nastupa zabio pet pogodaka. U isto vrijeme u redovima bijelo-plavih posve se ugasio Ramon Mierez, koji je prije dvije sezone bio najbolji strijelac HNL-a s 22 pogotka. Sve to jasno govori o problemima u igri koje Osijek ima. Momčad jednostavno više nije u stanju svojim napadačima donijeti dovoljan broj upotrebljivih lopti koje bi oni mogli pretvarati u pogotke.

Možda ste propustili...

MOK MURSA OSIJEK UOČI ZAVRŠNICE SEZONE

Prekid suradnje s Bratićem, Bogdanović vodi momčad

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

Najčitanije iz rubrike