Ekonomija
I DALJE JE VISOKA EURIZIRANOST

Nastavljen rast depozita kod poslovnih banaka
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Analitičari iz RBA izdvajaju smanjenje kunskih oročenih depozita, koji su pali za 11,7 godišnje, ili 3,8 milijardi kuna

Krajem lipnja ukupni depoziti kod poslovnih banaka iznosili su 383,3 milijarde kuna, što je rast od 3,4 posto prema svibnju te 12,3 posto u odnosu prema lipnju lani, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).



Ukupni depoziti, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, povećani su treći mjesec zaredom i na godišnjoj i na mjesečnoj razini, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u analizi najnovijih podataka središnje banke.

Tako su u odnosu prema lipnju prošle godine porasli za 41,9 milijardi kuna, ili 12,3 posto (u odnosu prema 9,9 posto u svibnju), a u odnosu prema svibnju ove godine zabilježen je rast od 3,4 posto, ili 12,3 milijarde kuna.

U odnosu prema kraju prošle godine ukupni su depoziti kod poslovnih banaka na kraju lipnja ove godine bili viši 18,06 milijardi kuna, ili 4,9 posto.

Analitičari RBA ističu kako je rast ukupnih depozita posljedica prije svega rasta depozitnog novca (koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu).

Navode kako je na kraju lipnja depozitni novac dosegnuo 162,9 milijardi kuna, čineći tako više od 42 posto ukupnih depozita.

U odnosu prema kraju 2021. godine depozitni novac porastao je za 10 milijardi kuna, ili 6,5 posto, a na godišnjoj razini zabilježen je snažan rast od 17,4 posto, ili 24 milijarde kuna, odnosno 3,4 posto, ili 5,4 milijarde kuna u odnosu prema svibnju.

Dvoznamenkaste godišnje stope rasta te kategorije depozita traju još od kraja drugog tromjesečja 2013. godine, a rezultat su niskih pasivnih kamatnih stopa banaka koje tako više ne nude atraktivne povrate (na oročenu štednju) te razmjerno slabe sklonosti ulaganja u alternativne financijske instrumente, ističe se u analizi.

"Ususret očekivanom prihvaćanju eura kao jedinstvenog sredstva plaćanja moguće je prema kraju godine očekivati priljev osobito ove vrste depozita u poslovne banke s ciljem konverzije hrvatske kune eurom", procjenjuju analitičari RBA.

Prema podacima koje iznose, ukupni štedni i oročeni depoziti nominalne vrijednosti 220,9 milijardi kuna također su zabilježili povećanje za 6,9 milijardi kuna, ili 3,2 posto u odnosu prema kraju svibnja te 17,8 milijardi kuna, ili 8,8 posto u odnosu prema lipnju lani.

U odnosu prema kraju prošle godine ta je kategorija porasla za 3,8 posto, ili 8,05 milijardi kuna.

Analitičari RBA pritom izdvajaju smanjenje kunskih štednih i oročenih depozita, koji su pali za 11,7 posto godišnje, ili 3,8 milijardi kuna.

S druge strane, kako ističu, valutni štedni i oročeni depoziti koji čine 87 posto ukupnih štednih i oročenih depozita te odražavaju visoku euriziranost, zabilježili su dvoznamenkastu godišnju stopu rasta od 12,7 posto, odnosno veći su gotovo tri milijarde kuna u odnosu prema lipnju prošle godine.

Zdenka Rupčić
Najveći udio čini sektor stanovništva
Na mjesečnoj razini vrijednost valutnih štednih i oročenih depozita porasla je za 6,6 milijarde kuna, ili 3,5 posto, a u odnosu prema kraju prošle godine porasla je za 10 milijardi kuna, ili 5,5 posto. Najveći udio u valutnim štednim i oročenim depozitima čine kućanstva, odnosno sektor stanovništva, od 77,9 posto. Tečajna kretanja u međuvremenu su neznatno utjecala na kunski izraz tih depozita jer je na kraju promatranog razdoblja kuna u odnosu prema euru blago oslabjela na godišnjoj (0,49 posto) i ojačala na mjesečnoj razini (0,08 posto), zaključuje se u analizi RBA.

Možda ste propustili...

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike